Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

ION VODÄ‚ CEL VITEAZ (1572-1574)

 

            Domnul Moldovei Ion Vodă cel Viteaz se alătură, prin faptele ÅŸi jertfa sa, eroi­lor de seamă ai luptei antiotomane pur­tate veacuri de-a rândul de poporul român.

            Fiu al lui Åžtefăniţă Vodă ÅŸi strănepot lui Åžtefan cel Mare, Ion Vodă era un băr­bat înalt, înzestrat cu forţă neobiÅŸnuită (într-una din luptele cu turcii, la ieze­rul Cahul, a tras singur după el un tun), cunoscător al limbilor polonă ÅŸi turcă, înzestrat cu harul vorbirii, iubit de cei din jur, Ion Vodă «se vedea că-i harnic - scria Grigore Ureche - nu numai de domnie, ci ÅŸi altor ţări să fie cap mai mare». Noul voievod a adoptat măsuri care, pe plan intern, vizau întărirea puterii centrale. A înăbuÅŸit în sânge, în mai multe rânduri, opoziÅ£iile marii boierimi ostile. A confiscat, pentru pricini justificate, bunuri mânăstireÅŸti. S-a preocupat de dezvoltarea economiei, în care scop a sprijinit comerÅ£ul cu ţă­rile din jur. A pus să se bată monedă nouă.

            În februarie 1574, un ceauÅŸ împărătesc a adus domnitorului moldovean po­runca să dubleze darea către sultan. Dacă nu, să părăsească tronul. Având de ales între a se supune sau a lupta «să depărteze mâna turcului de dânÅŸii» - Ion Vodă, în consens cu sfatul, cu Å£ara, a adoptat calea eroică a împotrivirii. Domnitorul se bizuia pe o oÅŸtire bine pregătită, bine înarmată, înzestrată cu 110 tunuri, din care 80 erau de mare putere. Grosul îl formau răzăşimea, târgoveÅ£ii, micii boieri.

            În anul 1574, Ion Vodă cel Viteaz a ridicat sabia pentru independenÅ£a Mol­dovei. La JiliÅŸtea, în apropierea Foc­ÅŸanilor, a avut loc o luptă aprigă, în­cheiată cu înfrângerea otomanilor. Pen­tru desăvârÅŸirea victoriei, Ion Vodă, întocmai ca strămoÅŸul său Åžtefan cel Mare, a înscăunat un domn prieten în Å¢ara Românească. A pornit apoi la distrugerea fortificaÅ£iilor turceÅŸti de la Dunăre, obÅ£inând noi victorii asupra unor corpuri de oaste turco-tătare. Suc­cesele românilor au obligat înalta Poar­ta la o mare concentrare de forÅ£e împo­triva cutezătorului domnitor. Au fost pornite trupele de la Dunăre ale beilor de Nicopole ÅŸi Vidin. Dinspre miazăzi se apropiau de Moldova ostile nume­roase ale beglerbegului Rumeliei. De la răsărit veneau, învăluite în ameninţă­tori nori de praf, cetele tătarilor. Peri­colului de la hotare i s-a adăugat ÅŸi tră­darea marii boierimi. În acele zile de grea încercare, Cozma Murgul, Bâlăi, Stavilă ÅŸi cetele lor au fugit în tabăra duÅŸmană. După ce a lăsat pe turci să treacă nestingheriÅ£i Dunărea, hatma­nul Eremia s-a dat ÅŸi el de partea vrăj­maÅŸului. Alături de Ion Vodă rămăse­seră să lupte cei cu dragoste de Å£ară. Bătălia a avut loc în apropierea Dunării, pe un platou de lângă iezerul Cahul, în zilele de 10, 11 ÅŸi 12 iunie 1574.

            «Åži multă moarte s-au făcut între îmbe părÅ£ile - descrie cronica lui Ureche această grozavă luptă - că nu era a călca pre pământ ci pre trupuri de om. Åži aÅŸa mai apoi de aproape se bătea, că ÅŸi mânule (mâinile) le obosise ÅŸi armele-ÅŸi scăpa. Că acolo prah se făcuse, cât nu se cunoÅŸtea carele de carele este, nici de sâneÅ£e se auzea ÅŸi de trăznătul puÅŸcilor de îmbe părÅ£ile, că nici puÅŸcării nu mai ÅŸtiau în cine dau.»

            În urma succesului unui atac condus de Ion Vodă cel Viteaz, moldovenii s-au desprins din strânsoarea duÅŸmanilor. Ei s-au aÅŸezat ÅŸi s-au întărit, într-o altă poziÅ£ie, în vecinătate, lângă satul RoÅŸcani. Lipsa apei de băut din noul loc de apărare a apropiat însă deznodământul. Având jurământul turcilor că viaÅ£a sa ÅŸi a ostaÅŸilor săi nu vor fi primejduite, Ion Vodă cel Viteaz s-a predat maimarelui oÅŸtirii otomane. Acesta însă a pus să fie omorâ, iar trupul să-i fie rupt de cămile. OstaÅŸii sultanului ÅŸi-au muiat iataganele, spun cronicile, în sângele lui pentru ca, întocmai ca el, să fie pu­ternici, îndrăzneÅ£i. Prin această crudă superstiÅ£ie, înÅŸiÅŸi duÅŸmanii au recunoscut cutezanÅ£a, bărbăţia marelui domn moldovean, ucis prin necinste la 14 iunie 1574.

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Ioan_Voda.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă: La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DRPD Brașov a anunțat când se va deschide traficul pe Transfăgărășan

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
4 trucuri de gătit, pentru a prepara mâncare în mod eficient și sănătos

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Sânpetru și legenda `Acului Salvator`

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Primăria Asău, anunț important pentru locuitori

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0