Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 08 Octombrie 2014

    Comuna Beltiug din judetul Satu Mare se poate lauda cu o zona unica in lume ce ar putea ajunge in patrimoniul UNESCO, avand aproape 400 de pivnite vechi de sute de ani in care localnicii isi pastreaza vinurile.
     Traditia cultivarii vitei de vie si a producerii vinului este veche de circa o mie de ani in zona Beltiugului, dar un accent mai mare s-a pus dupa colonizarea svabilor, in secolul XVIII. in prezent aproape fiecare familie are propriul vin, produs dupa metoda proprie. Beltiugul este o asezare veche.
     In localitate a avut resedinta cateva sute de ani familia voievodului maramuresean Dragos, maghiarizat Dragfy, dupa care a mutat-o la Ardud.
     Potrivit unei legende, dupa o batalie cu pecenegii, regele Ladislau I al Ungariei s-a oprit in zona localitatii, a cerut ceva de baut si a primit vin intr-un dovleac. Pantele domoale ale dealurilor cu expunere sudica si solul rosiatic, putin nisipos, fac ca zona sa fie foarte buna pentru cultivarea vitei de vie.
     Pe dealul din Beltiug, beciurile racoroase, cladite din caramida, sunt la cativa metri distanta unul de celalalt, sapate in stanca pentru a tine racoare. Multe sunt construite din secolul XIX, dar sunt si unele noi, acestea din urma cu toate dotarile anului 2014.
     Beciurile sunt spatioase, in care vinul se depoziteaza atat in butoaie de lemn, cat si in recipiente din inox pentru o mai buna pastrare peste timp. Cativa oraseni si-au construit chiar case de vacanta in zona, cu pivnite in subsol, zona fiind ideala pentru petrecerea unui week-end.
     Despre vinul de Beltiug se spune ca este cel mai savuros din judet si este vestit pentru calitatea sa indiscutabila. Multi dintre localnici nici macar nu vor sa vanda vin, isi pregatesc atat cat au nevoie pentru a bea peste an si de sarbatori. Unii dintre producatori au reusit sa-l imbutelieze si sa-l comercializeze.
     Alti intreprinzatori au reusit sa-si creeze deja adevarate branduri si sa vanda chiar si peste hotare. Majoritatea soiurilor sunt cunoscute in intreaga tara, respectiv Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, dar sunt si soiuri hibride sau vinuri a caror comercializare este interzisa in Uniunea Europeana din cauza cantitatii mari de substante daunatoare organismului, fiind permis doar consumul propriu.
     In scopul promovarii intereselor viticultorilor mai mici a fost constituita Asociatia Vini-viticultorilor din Podgoriile Traditionale Satmarene. Primul obiectiv al acesteia este obtinerea dreptului de a folosi ca indicatie geografica denumirea "Dealurile Satmarului", zonele viticole din judet fiind incluse in momentul de fata in regiunea viticola "Dealurile Crisanei si Maramuresului". 
     In judet sunt peste o mie de hectare de vita de vie, productia medie fiind de 5.000 de litri/ha. Primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzau, a anuntat in cadrul Festivalului Vinului ca se fac demersuri pentru includerea acestei zone unice in Europa pe lista UNESCO, astfel incat aceasta sa fie protejata si promovata.
     "Avem o traditie de peste 1.000 de ani in vie, mai ales dupa venirea svabilor, in 1730. Avem 690 de case si 390 de pivnite. Cred ca suntem unicat in Europa, incercam sa cuprindem pe lista UNESCO aceasta zona. Aici, traditia vitei de vie este de aproape 1.000 de ani. S-a dezvoltat foarte tare mai ales dupa colonizarea svabilor in jurul anului 1730, traditie care s-a mentinut pe parcursul a doua secole si jumatate. De altfel, pe timpul imparatesei Maria Tereza s-a cunoscut drumul vinului, din Beltiug foarte mult vin exportandu-se in Viena", a declarat primarul comunei.

sursa foto:http:http://fundatii.afacereamea.ro/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0