Biserica Romano-Catolică din satul Vinga, județul Arad, a fost construită în anii 1890-1891, în stil neogotic. Proiectul lăcașului de cult a fost realizat de arhitectul vienez Reiter Eduard, care a optat pentru un aspect în forma unei cruci duble.
În interior, biserica se remarcă prin cele nouă altare, cel principal fiind „Sfânta Treime”, la fel ca și hramul lăcașului. Celelalte – Sfintele Cruci, Sfântul Iosif, Maica Domnului, Sfântul Petru, Sfântul Anton, Sfântul Mihai, Inima lui Isus, Maica Îndurerată – sunt decorate cu 43 de statui din lemn, realizate de sculptorul tirolez Rungaldier Iosif.
Curiozități despre biserica din Vinga:
aproximativ 3 milioane de bucăți de cărămidă au fost arse de muncitorii voluntari în cuptoarele de la marginea localității. Pe lângă cei 15-45 de meseriași, la biserică lucrau zilnic circa 50-150 de voluntari;
bolta bisericii este decorată cu un scris în latină: „Ad Moream Dei Gloriam” însemnând „Întru Preamărirea lui Dumnezeu”;
împărăteasa Maria Tereza a acordat comunei Vinga o plachetă cu privilegii ce a fost așezată în stânga altarului și pe ea scrie: „Sigillum civitas privilegiatae Theresiopoliensisa”.
Te-ar putea interesa: Festivalul Micul de Aur se desfășoară între 29 septembrie și 1 octombrie!
Ne poți urmări pe Facebook sau poți descărca aplicația gratuit și te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://blog.travelminit.ro/top-4-cele-mai-frumoase-obiective-turistice-din-banat/