Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 05 Iulie 2013    Actualizat: 18 Iulie 2013

Uimitoarele aventuri la Putere ale deputatului Cozmanciuc Corneliu Mugurel

 

         Soţia lui Cozmanciuc: expertă în creşterea bovinelor şi peşti guppy a ajuns şefa Corpului de Control în ministerul condus de protectorul Relu Fenechiu. Cozmanciuc: două dintre cele patru întrebări/interpelări în calitate de parlamentar se referă la investiţii turistice dintr-o zonă în care fostă sa firmă, acum pe numele mamei sale, construieşte o pensiune. Acestea par cele mai importante realizări ale deputatului de Iaşi, Corneliu Cozmanciuc, în cele şase luni care au trecut de la alegerea sa în Parlament.  
         Promovare după două săptămâni
         De când a devenit deputat,  Cozmanciuc pare mai preocupat de bunul mers al familiei şi afacerilor acesteia. Pe 10 ianuarie 2013, la o lună după ce a devenit parlamentar, soţia sa, Roxana, comisar şef la Garda Financiară Iaşi, s-a transferat în interesul serviciului la Ministerul Transporturilor (MT) condus de Relu Fenechiu. Aceasta este şeful lui Corneliu Cozmanciuc din filiala ieşeană a PNL, care l-a susţinut tot timpul în activitatea politică. Fenechiu fusese numit ministru cu 20 de zile înainte de sosirea Roxanei Cozmanciuc în minister. Pe 24 ianuarie, la exact două săptămâni, soţia deputatului a şi fost “promovată temporar” director al Corpului de Control. Într-o adresă a Biroului Comunicare din MT către ziardebuzunar.ro se precizează că şefa de la Control nu beneficiază de locuinţă sau maşină de serviciu, veniturile sale fiind cele indicate de o bază de date de pe site-ul instituţiei, acolo unde însă acestea nu au trecute şi funcţiile exacte. Conform acestui document, un director din MT câştigă între 2.701 şi 5.290 lei net, în funcţie de ceea ce conduce.            În scurtul timp în care a trecut de la sosirea în MT, Roxana Cozmanciuc a ajuns reprezentanta instituţiei în Adunarea Generală a Acţionarilor la Compania Naţională “Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.     
         Răspuns stupefiant
         Biroul Comunicare a mai precizat că “Doamna Cozmanciuc Roxana îndeplineşte condiţiile legale pentru ocuparea funcţiei pe care a fost încadrată.” Conform CV-ului personal, ea s-a născut în 1982, a terminat în 2005 Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, în acelaşi an absolvind şi Dreptul la Universitatea “Petre Andrei”, loc unde, doi ani mai târziu, a obţinut şi o diplomă de master în Drept European. Din 2007 a ocupat funcţia de comisar la Garda Financiară Iaşi. Deţine brevete de invenţie, împreună cu alţi cercetători, pentru studiul peştilor guppy, iar în timpul perioadei în care a fost doctorand a publicat mai multe lucrări despre creşterea bovinelor, având activitate didactică, pe aceeaşi temă, în cadrul universităţii. Întrebat ce ar fi declarat dacă, pe vremea fostei guvernări, soţia unui deputat PDL ar fi ajuns şefă într-un minister condus de un ieşean, membru al aceluiaşi partid, deputatul Cozmanciuc a răspuns “Nu comentez. N-aş fi comentat nici atunci”.
         Cei care l-au votat nu prezintă interes
         În cele şase luni de activitate parlamentară, ieşeanul a adresat autorităţilor trei întrebări şi o interpelare. Două se referă la construcţia pârtiei de schi de la Câmpulung Moldovenesc şi la stadiul proiectului “Drumul lemnului”, derulat de Primăria din aceeaşi localitate, căreia nu i se rambursează sumele investite într-un proiect finanţat în mare parte din fonduri europene. La 7 kilometri de Câmpulung Moldovenesc, la Pojorâta, fosta firmă a lui Cozmanciuc, Eastern Publishing SRL, construieşte o pensiune de 400.000 de euro. “E doar o coincidenţă. În interpelare este vorba de un proiect la care doar mi s-a solicitat ajutorul. Există foarte multe pensiuni şi hoteluri în zonă, nu doar cea a familiei mele. Am încălcat vreo lege? Nu este un act ilegal şi nici imoral. Aş fi avut aceste interpelări oricum, şi fără proiectul familiei mele”, spune Cozmanciuc. El a mai explicat faptul că asocierea sa la aceste interpelări a avut loc prin prisma relaţiei apropiate pe care o are cu primarul din Câmpulung Moldovenesc şi cu deputatul Radu Surugiu, cel în colegiul căruia se află localitatea. Colegiul lui Cozmanciuc se află la circa 200 de km depărtare, la Răducăneni, zonă săracă şi plină de nevoi care însă nu a beneficiat de interesul interpelărilor şi întrebărilor sale.
         Pe unde a trecut, hop şi scandalul
         Eastern Publishing i-a adus lui Corneliu Cozmanciuc primul scandal politic din viaţa sa, chiar la puţin timp după ce devenise consilier local, în 2005. Prin această firmă, el încheiase un contract cu Citadin, firmă subordonată municipalităţii. Din cauza acestui conflict de interese, a fost nevoi să-şi dea demisia. Al doilea loc unde a ajuns datorită politicii, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, i-a adus altă tinichea de coadă. În timpul mandatului său, Oficiul a cumpărat o clădire pe str. Chişinăului – fostul sediu administrativ al Moldoplast. Un preţ exorbitant, 2,4 milioane de euro, a fost plătit unei firme a lui Michel Nseir, un prieten din studenţie al şefului Fenechiu. La cinci ani de atunci, clădirea stă în paragină, stare pe care o avea şi la momentul achiziţiei. Dat jos de la Cadastru după venirea la Putere a PDL, Cozmanciuc a prins iar un post, dar pe plan local, fiind numit director de marketing la CET, societate subordonată Primăriei conduse de Gheorghe Nichita, devenit între timp aliat în politică cu Fenechiu. Din această îndeletnicire nu a rămas decât un contract fabulos de consultanţă juridică semnat de CET cu Ioana Gafiţeanu, avocata Fene Grup, firma lui Relu Fenechiu. “O jecmăneală de 30.000 de euro”, scria Ziarul de Iaşi, publicaţie care a descoperit acest subiect. Pasarea serviciului de furnizare a căldurii către Dalkia l-a lăsat pe Cozmanciuc doar puţină vreme fără serviciu, răsturnarea guvernului Ungureanu şi ajungerea la Putere a USL, anul trecut, aducându-i funcţia de secretar de stat – domeniul Păduri, în Ministerul Mediului. În această calitate s-a afirmat printr-un număr mare de consilieri personali, o parte din PNL Iaşi, cea mai mare parte fără nici o experienţă în sectorul pădurilor. Tot “tătucul” Relu i-a oferit după alegeri şi o funcţie în Camera Deputaţilor: vicelider al grupului parlamentar al PNL.
         Politica, drumul de la nimic la bogăţie
         Între 2005, anul în care a prins prima sa funcţie publică, de consilier local, şi 2012, când a ajuns parlamentar, la Cozmanciuc frapează diferenţele din declaraţiile de avere. Dacă în 2005 avea doar o Dacie Logan şi 1/3 dintr-un apartament de 35 mp în Rădăuţi, în 2012 deţinea terenuri în Rediu, Bârnova – Iaşi şi Pojorâta-Suceava, un apartament în Iaşi şi jumătate din altul, împreună cu soţia, bijuterii, tablouri şi icoane de 5.000 de euro, împrumutase circa 300.000 de lei firmei Eastern Publishing şi unor persoane fizice, având împreună cu Roxana datorii de 134.000 de euro şi aproape 50.000 de lei la bănci, precum şi 25.000 de lei la o persoană fizică.

IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu
„Modificările au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pub...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0