A fost pus în dezbatere publică proiectul de HG referitor la aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, a anunțat Ministerul Agriculturii. Legea va obliga toți operatorii din domeniul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare.
Documentul își propune să crească gradul de responsabilizare și conștientizare a operatorilor economici cu privire la implicarea în lupta contra risipei alimentare, să crească și cantitatea de alimente pentru donat, să elaboreze Strategia națională de prevenire și reducere a risipei alimentare, precum și gestionarea măsurilor care se iau în acest sens, prin înființarea Platformei naționale de reducere a risipei alimentare.
Astfel, de la intrarea în vigoare a normelor Metodologice de aplicare a Legii 217/2016, operatorii economici vor fi obligați:
să implementeze minimum două măsuri sau acțiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a arunca deșeurile alimentare generate;
să încarce în Platforma ce se va înființa planurile anuale de diminuare a risipei alimentare, până pe 31 martie pentru intervalul cuprins între 1 ianuarie – 31 decembrie anul precedent;
să încarce în aceeași Platformă rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au fost transferate cu titlu gratuit, în aceeași perioadă amintită mai sus, atât agenții economici receptori, cât și cei donatori.
Te-ar putea interesa: Ambasadoarea SUA la București a spus când se va putea călători în America fără viză
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fi la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://euromanian.com/risipa-alimentara/