Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 05 Iulie 2013    Actualizat: 09 August 2013

“Mogulul” Mugurel Cozmanciuc reloaded?

 

         De câteva săptâmâni, prin media ieşeană circulă un zvon care îl acreditează pe Relu Fenechiu ca fiind noul proprietar al francizei "Ziua de Iaşi", după ce Ghiocel Asimionesei "le-a tras clapa" celor de la Bucureşti şi a scos o gazetă nouă. Culmea este că această publicaţie s-a născut în urmă cu câteva luni, dar susţine că are 11 ani şi peste 3.000 de numere!
         Nu se ştie la iniţiativa cui, un săptămânal ieşean a publicat în ediţia on-line un soi de dezminţire (la o ştire nepublicată vreodată!), în care deputatul liberal Relu Fenechiu spune răspicat: "Nu este adevărat. Nu am preluat «Ziua de Iaşi» nici direct, şi nici prin interpuşi. E foarte posibil însă să investesc în viitor într-un mijloc de presă, dar nu ştiu când şi dacă va fi ziar, televiziune sau radio. Am mai avut o investiţie de acest gen în trecut".
         Gura păcătosului…
         Deşi totdeauna a negat că ar fi fost implicat în preluarea cotidianului "Jurnalul de Est", acum Fenechiu recunoaşte că nu a fost străin de măşcările semnalate în 2006 la această gazetă. Mai exact, Fenechiu a preluat partea deţinută de Neculai Apostol (prin intermediul "Kosarom") pe baza unei înţelegeri care nu a fost perfectată niciodată în structura acţionarilor la societatea editor. Cât priveşte valoarea tranzacţiei (a nu se citi preţul, prietenii ştiu de ce!), aceasta poate fi evaluată la aproximativ 3 miliarde de lei vechi!
         După câteva luni de "hărţuială" cu celălalt proprietar al gazetei, Constantin Şorănescu, gruparea Fenechiu a renunţat, astfel că, până la urmă, Şorănescu a rămas singurul proprietar (în acte) al cotidianului respectiv.
         Chiar dacă, după cum recunoaşte deputatul ieşean, "investitor" era Relu Fenechiu, la înaintare a fost scos Mugurel Corneliu Cozmanciuc, o dovadă în acest sens fiind faptul că facturile de tipar din acea perioadă au fost emise (de "Letea" Bacău) pentru SC "Eastern Publishing" SRL, firmă care îi aparţine.
         Întâi "Palora Consulting", apoi "Eastern Publishing"
         În mai 2005, proaspătul consilier local Mugurel Cozmanciuc avea o situaţie materială modestă, după cum recunoaşte prin declaraţia de avere datată 9 mai 2005. La acea dată, deţinea o treime dintr-un apartament de 35 mp ("succesiune"), un autoturism Dacia Logan obţinut prin "cumpărare pe societate" şi 20 părţi sociale la o firmă ieşeană. Venituri nu a declarat Cozmanciuc, ceea ce poate însemna că funcţia de consilier "l-a scos din foame".
         În ceea ce priveşte firma menţionată în declaraţia de interese, aceasta este "Palora Consulting", iar Cozmanciuc a preluat societatea de la Radu Prisăcaru, în momentul în care acesta a fost numit prefect. Mâna de "iscusit manager" a lui Cozmanciuc s-a văzut încă din primul an, astfel că "Palora Consulting" a încheiat anul 2005 cu o cifră de afaceri de 2,73 miliarde lei vechi, de 3,35 ori mai mare decât în 2004. Desigur, în afară de modificarea administratorului trebuie menţionat şi faptul că sfârşitul anului 2004 a mai adus o schimbare – de Guvern!
         În ianuarie 2006 apare "Eastern Publishing", firmă cu sediul social în Iaşi, str. Clopotari nr.6, bl.920B, sc.A, et.2, ap.10, adresă la care, în momentul respectiv, figura ca fiind domiciliat unicul asociat şi administratorul societăţii, Mugurel Cozmanciuc (născut la data de 9 mai 1978, în oraşul Vatra Dornei).
         Interesant este faptul că activitatea de (semi)editor al cotidianului "Jurnalul de Est" a determinat rezultate "frumuşele" pentru firma lui Cozmanciuc: cifră de afaceri de 3,77 miliarde lei vechi şi un profit net de 674,4 milioane lei vechi, rezultatele aferente anului 2007, obţinute cu un efectiv de doi angajaţi.
         O dovadă a faptului că activitatea de editare a gazetei a determinat aceste rezultate este reprezentată de indicatorii raportaţi pentru 2007, an în care cotidianul nu mai era "în mâna" lui Fenechiu – cifră de afaceri de numai 363 milioane ROL şi pierderi de 211,5 milioane ROL.
         Cum a fost posibil ca "Eastern Publishing" să înregistreze profit? Un posibil răspuns ar putea fi găsit în paginile ziarului din acea perioadă, când o instituţie ieşeană a publicat pagini întregi de anunţuri, desigur fără a fi fost organizată o licitaţie în acest sens. După ce Cozmanciuc&Fenechiu au renunţat la gazetă, instituţia respectivă nu a mai avut anunţuri. Probabil a valorificat tot ce avea de valorificat datorită reclamei din "Jurnalul de Est"!
         Mazilit de la CL, "uns" director la Cadastru
         Preocupările de "gazetar" au avut şi "efecte colaterale" asupra activităţii lui Cozmanciuc. Astfel, firma consilierului Cozmanciuc şi-a adjudecat contractul de publicitate media cu "Citadin", societate aflată în subordinea municipalităţii ieşene, caz clar de incompatibilitate care a determinat demiterea alesului local. Surprinzătorr, deşi "şmenul" a avut doi autori, Cozmanciuc şi directorul "Citadin", Cătălin Neculau, acesta din urmă nu a păţit nimic, cu toate că şi procedura de achiziţie a încălcat legislaţia în vigoare la acea dată ("Citadin" a publicat pe 24 august 2006 anunţurile pentru selecţiile de oferte din 18 aprilie şi 9 mai 2006!).
         În compensaţie pntru pierderea suferită, liberalii i-au acordat lui Cozmanciuc calitatea de membru în unele CA-uri, pentru ca în cele din urmă să i se găsească locul potrivit: fotoliul de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi.
         Conform declaraţiei de avere postată şi în acest moment pe site-ul ANCPI (Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), la data de 30 mai 2007 Cozmanciuc deţinea un apartament de 84 mp dobândit în 2007 (pe lângă treimea din moştenire), precum şi două plasamente financiare interesante – împrumuturi acordate în nume personal societăţilor "Palora Consulting" (6.600 lei) şi "Eastern Publishing" (92.000 lei). La capitolul venituri sunt declarate cele salariale de la o societate privată ieşeană ("Sunday" – probabil, scrisul nu este foarte lizibil), plus sinecura de la CET (membru al CA).
         Şi director, şi consilier judeţean
         În urma alegerilor locale din acest an, Cozmanciuc a devenit consilier judeţean, postură care l-a obligat să îşi afişeze declaraţia de avere.
         Astfel, la data de 11 iulie 2008, directorul de la Cadastru se declară proprietar pe 3 terenuri (dobândite în 2007 şi 2008), apartamentul menţionat şi în declaraţia anterioară, plus bijuterii şi icoane de 15.000 euro, dobândite în 2008. Cozmanciuc susţine că în 2007 a deschis două depozite la BRD, de 35.000 RON şi de 12.000 euro şi, în continuare, este creditor pentru firma lui – 90.000 RON, precum şi pentru persoane fizice nenominalizate – 35.000 euro. Mugurel Cozmanciuc mai susţine că în 2007 a contractat un credit pe 25 de ani, la BRD, în valoare de 100.000 euro.
         La venituri, fostul "gazetar" le-a menţionat pe cele din leafa de director – 30.000 RON, precum şi 19.840 RON – indemnizaţiile de membru CA la CET, "Termo Service" şi "CF Moldova".
         În declaraţia de interese, Cozmanciuc se declară unic acţionar la "Eastern Publishing", deşi firma este SRL şi poate avea asociaţi, nu acţionari, dar şi membru al Asociaţiei "Palora". Această asociaţie are ca şi scop declarat "oferirea de consultanţă ONG-urilor, IMM-urilor, persoanelor fizice şi Administraţiei Publice Locale şi Centrale în vederea întocmirii de programe şi proiecte şi a obţinerii de fonduri de la institutiile naţionale şi internaţionale specializate". Înfiinţată în 2002, "Palora" îi are ca membri fondatori pe Radu Vasile Prisăcaru, Paul Eduard Kmen, Liliana Anca Prisăcaru şi Mugurel Cozmanciuc.
         … din nou "gazetar"?
         Una peste alta, din 2005 şi până în prezent, Mugurel Corneliu Cozmanciuc a adunat terenuri, apartament, bijuterii, precum şi plasamente financiare. Iar principla lui calitate a fost servilismul faţă de liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu. Din acest motiv, dar şi pentru că are experienţă în domeniu, Cozmanciuc pare a fi principalul candidat la postul de editor al publicaţiei în care va investi, după cum a anunţat.
         În ceea ce priveşte relaţia lor cu "Jurnalul de Est", aceasta pare a se fi lămurit definitiv, după ce, în urmă cu un an, atât "Eastern Publishing", cât şi "Tehnorom" au încheiat socotelile cu firma lui Şorănescu. Fără mult zgomot, dar şi fără pupături!…

IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Metodologia Legii referitoare la diminuarea risipei alimentare, în dezbatere publică
Ministerul Agriculturii a anunțat că normele metodologice ale Legii ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
APIA: Se acordă 2,66 milioane lei pentru crescătorii de animale
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură anunță acor...
 
Crin Antonescu, despre viitorul președinte al României: Profil conturat de idei credibile
Crin Antonescu susține că nu îl interesează un nume sau o figură ...
 
Ploi, frig și vijelii în perioada următoare
Meteorologii anunță că vremea va fi mai rece decât normalul aceste...
 
MAI propune: Brățări electronice pentru cei în control judiciar și arest la domiciliu
„Modificările au ca obiectiv creșterea gradului de siguranță pub...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0