Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 16 Iulie 2013    Actualizat: 16 Iulie 2013

Scandal pe spatele pacienţilor cu leucemie: Medicul care a cerut citostatice, demis la cererea Ministerului Sănătăţii

 

         Săptămâna trecută, o declaraţie de presă a şefului Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, Prof. Dr Benedek Istvan, atrăgea atenţia că o parte dintre citostaticele de bază pentru tratarea leucemiei sunt în continuare foarte greu de găsit, pacienţii fiind uneori nevoiţi să şi le procure singuri pentru a le fi administrate. Medicul explica faptul că banii alocaţi în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru procurarea medicamentelor nu rezolvă situaţia, pentru că pe piaţă oferta de medicamente existente este insuficientă. Acesta atrăgea atenţia că ar urma să deschidă subiectul problemelor din sistemul medical la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc în aprilie la Londra, în speranţa că o intervenţie directă a autorităţilor de la Bruxelles va determina o rezolvare de durată a situaţiei.
         Reacţia autorităţilor din Ministerul Sănătăţii a venit ca un trăsnet: medicul a fost acuzat de dezinformare, tras la răspundere pentru că, susţine ministerul “nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm” iar ministerul a cerut destituirea sa din funcţie la mai puţin de 24 de ore de la declaraţii.
         Astăzi, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş a anunţat demiterea Prof. Dr Benedek Istvan din funcţia de coordonator al programului de transplant medular, ca urmare a reacţiei Ministerului Sănătăţii la declaraţia acestuia cu privire la medicamentele greu de procurat pentru pacienţii bolnavi de leucemie. În locul acestuia a fost numită Erzsebet Lazar.
         Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, conducerea spitalului din Târgu Mureş susţine că unele medicamente au expirat în farmacia spitalului “din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente”, printre responsabili fiind indicat şi medicul care s-a plâns de lipsa citostaticelor. Pentru îndrăzneala de a fi deschis subiectul într-o conferinţă de presă, medicul a plătit cu funcţia.“Menţionăm că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş ne-a comunicat faptul că au existat produse (Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis) care au expirat în farmacia spitalului, din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente din partea coordonatorilor de program, printre care se află şi d-nul Prof. Dr. Benedek Istvan. 
         Prin urmare, din cauza dezinformării pe care a creat-o Prof. Dr Benedek Istvan în presă, afirmând că nu există anumite medicamente esenţiale pacienţilor bolnavi de leucemie, în condiţiile în care acesta, în calitate de coordonator al Programului de Transplant Medular nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm S.A, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş destituirea acestuia din funcţia de Coordonator pe Programul de Transplant Medular. 
         De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş numirea unei alte persoane care să gestioneze Programul de Transplant Medular cu mai multă responsabilitate“, precizează sursa citată.
         Deşi ministerul nu recunoaşte că în privinţa listei de medicamente necesare în Programul Naţional de Oncologie există în continuare probleme cu anumite medicamente, în acelaşi comunicat se precizează că din lista de citostatice pe care spitalul nu le are, Unifarm poate oferi unul singur, în timp ce pentru celelalte Unifarm trebuie să obţină autorizaţii speciale, procedeu în curs. “În momentul de faţă dintre medicamentele pe care Spitalul din Târgu-Mures susţine că nu le are, Unifarm poate oferi BLEOMICINA, medicament care în ultimele luni a fost disponibil în stoc. Celelalte medicamente necesită autorizaţii speciale, nefiind înregistrate în România, acţiune pe care CN Unifarm SA. deja a demarat-o“.

 

Sursa foto: http://sanatate.bzi.ro/public/upload/cache/28/w560xh316_cancer_ev.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Carburanții se scumpesc de la o zi la alta
Scumpirea carburanților se va reflecta în costurile de transport pen...
 
USR mai rău decât PCR. Acuzații grave aduse partidului lui Barna de către un fost membru
Un jurnalist exclus din USR a spus că practicile partidului le între...
 
Guvernul a adoptat OUG care îngheață, taie sau amână unele venituri
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat Ordonanța d...
 
Demisie din USR. „Dubla măsură, ipocrizia, politica de gașcă, numirile politice au devenit emblematice pentru USR”
Fosta senatoare Florina Presadă a anunțat pe rețeaua de socializare...
 
Bode, despre faptul că polițiștilor li se induce în subconștient că numărul de amenzi aplicate este un `indicator` de performanță
Ministrul Afacerilor Interne a vorbit despre faptul că polițiștii t...
 
Îmi place Câmpina, un proiect care promovează și sprijină comunitatea locală
Proiectul `Îmi place Câmpina` a fost demarat în anul 2018 d...
 
Ce sporuri se vor tăia și când va fi gata legea salarizării unitare
„Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe, la fel și sporu...
 
A fost actualizată lista țărilor pentru care se instituie carantina. Ce reguli se impun
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Avertizare meteo valabilă de mâine

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Pakistanul a adoptat o lege care interzice pedepsirea corporală a copiilor

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cât de des să cureți salteaua și care este cea mai bună soluție

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Muzeul Trenulețelor din Sinaia, o încântare pentru cei mici
PRAHOVA
» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Drumul Iași-Dancu va fi reabilitat de CJ Iași

» 26 Februarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Liceul Constantin Brâncuși din Peștișani a intrat într-un amplu proces de reabilitare finanțat prin PNDL

» 25 Februarie 2021 | Comentarii 0