Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 02 Septembrie 2013

PROTESTE în toată ţara faţă de proiectul Roşia Montană: MII de OAMENI în stradă UPDATE
 


         Cel puţin 3-4.000 de persoane au protestat la Bucureşti, în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână. Protestatarii strânşi iniţial la fântână, la Universitate, au intrat la un moment dat pe carosabil, blocând traficul, şi au plecat ulterior în marş spre Guvern. Manifestanţii s-au întors ulterior la Universitate, iar câteva sute de oameni se mai aflau, seara târziu, pe carosabil, unde şi-au instalat şi corturile. Mii de oameni au protestat şi la Cluj.
         UPDATE: Jandarmii au securizat zona în care s-a desfăşurat protestul fără a încerca oprirea acestuia, întrucât nu au avut aprobare pentru o astfel de intervenţie atâta timp cât nu existau manifestări violente sau de tulburare gravă a ordinii publice, notază Mediafax.
         Manifestanţii au început să plece după ce unul dintre ei a ţinut un discurs în care le-a mulţumit şi i-a îndemnat să se reunească la Universitate şi în serile următoare.
         Protest important şi la Cluj
         Circa 5.000 de persoane au protestat în Piața Unirii la Cluj și au cerut salvarea zonei de la Roșia Montană, potrivit Ştiri de Cluj.
         Mulțimea s-a strâns în Piața Unirii la ora 17.00, iar după circa o oră de scandări împotriva clasei politice care susține proiectul, protestatarii au pornit într-un marș prin centrul Clujului.
         Oamenii au scabdat ”Nu corporația, face legislația”, ”Trădarea de țară, în aur se măsoară!” și ”Guvernul trădării, a pus capăt răbdării”. Printre protestatari s-a numărat şi soţia fostului premier, Emil Boc.
         ”Nu vreau să văd acest proiect realizat acolo. Se va distruge natura și va fi un permanent potențial pericol”, a declarat Oana Boc.
         Ea a spus că Emil Boc, în calitate de premier, s-a opus acestui proiect. ”Emil Boc a luptat împotriva acestui proiect, iar acum a venit acest guvern care a dat undă verde lucrărilor”, a mai spus Oana Boc, citată de Ştiri de Cluj.
         Mitinguri similare au fost organizate duminica seara si la Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Rosia Montana si chiar Budapesta, Praga, Bruxelles si Viena, potrivit Hotnews.ro.
         UPDATE 22,22: Sute de manifestanţi protestează în continuare la Universitate faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte dintre ei aşezându-se pe carosabil şi blocând traficul auto pe sensul de mers dinspre Piaţa Romană, în timp ce pe celălalt sens se circulă.
         Dacă la începerea mitingului prezenţa jandarmilor era mai discretă, numărul acestora a fost între timp suplimentat, câteva dube fiind parcate în apropierea Teatrului Naţional.
         UPDATE 21.45. Cele câteva mii de manifestanţi care au protestat duminică seară la Guvern faţă de proiectul de la Roşia Montană au pornit către Universitate, unde s-au adunat iniţial.
         Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi de la ora 17.00 la Universitate, au mers în marş până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde au protestat timp de peste o oră.
         Ei au strigat lozinci împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, împotriva lui Victor Ponta şi a guvernului său, dar şi împotriva clasei politice în general. S-a scandat "Uniţi salvăm Roşia Montana!", "Ponta, nu uita, va veni şi ziua ta!" şi "Nu corporaţia face legislaţia!". Nu a fost uitată presa. S-a strigat: "Presa română plină de cianură!".
         UPDATE 20.41. Miile de manifestanţi împotriva proiectului de la Roşia Montană adunaţi duminică seară în Capitală, la Universitate, au ajuns în faţa sediului Guvernului, unde manifestă în continuare, zona fiind securizată de jandarmi.
         Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au mers, pe carosabil, până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde s-au oprit în urmă cu câteva minute. Zona a fost securizată de jandarmi, iar traficul rutier nu este perturbat.
         Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au blocat piaţa, ocupând carosabilul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, şi au început să se îndrepte către Piaţa Romană.
         Traficul a fost deviat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, după ce protestatarii adunaţi la fântâna de la Universitate au intrat pe carosabil, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, până în dreptul străzii Batiştei.
         În urmă cu câteva minute, mulţimea a început să se îndrepte spre Piaţa Romană.
         Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, la fântâna din Piaţa "21 Decembrie 1989" de lângă Universitate. Ei arborează pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, flutură steaguri ale României şi scandează.
         Printre ei s-a aflat şi deputatul PDL Theodor Paleologu, care a spus că se va opune proiectului, la votul în Parlament.
         Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
         Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
         Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
         Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
         Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.


​Sursa foto: http://media.realitatea.net/multimedia/image/201309/w500/img_6530_59747400.JPG


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0