Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI LOCALI
Adaugat: 15 Iulie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Nesimţire în flagrant

 

         Nicolae Boiţ, preşedintele PSD Salonta, a transformat terenul viran de la marginea municipiului într-o veritabilă groapă de gunoi, clandestină. Într-o singură noapte, unul dintre angajaţii firmei sale a descărcat aici 25 de camioane cu deşeuri de carton provenite de la o fabrică de ambalaje, iar apoi, ca să şteargă urmele, a şi incendiat o parte din ele.
         Pesedistul şef ar fi scăpat, poate, basma curată dacă nu ar fi fost “interceptat” de BIHOREANUL, care a sesizat autorităţile de mediu. Aşa, proprietarul deşeurilor, firma VPK Packaging Salonta, s-a ales cu o amendă usturătoare, iar “cărăuşul” a fost obligat să strângă mizeria rămasă şi să o transporte acolo unde îi era locul. La gunoi…
         Focuri în noapte
         BIHOREANUL a fost sesizat despre apariţia mormanelor de deşeuri pe păşunea Salontei de către o familie care deţine terenuri agricole în zonă. Întorcându-se spre casă, pe 21 aprilie, oamenii au văzut cum deşeurile de carton erau aruncate dintr-un camion de-a valma pe păşune, pe drum, pe marginea unui canal colector şi chiar pe terenul unui fermier vecin, iar unele grămezi erau imediat incendiate, pentru a face să dispară orice urmă.
         Transporturile de deşeuri s-au derulat o zi şi o noapte întreagă. La fel şi incendierile. Cartoanele ardeau încă şi în dimineaţa în care reporterii BIHOREANULUI au ajuns la faţa locului şi, văzând ce se întâmplă, i-au sesizat pe reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor.
         Deversare “temporară”
         Trimişi pe teren de comisarul şef Gheorghe Raţiu, responsabilii de mediu din Salonta au găsit în scurt timp proprietarul gunoaielor: fabrica de ambalaje din carton ondulat a concernului belgian VPK Packaging (foto), aflată în vecinătatea păşunii.
         “Am fost obligaţi să eliberăm urgent o hală de producţie. Firma de salubrizare Ave Sălaj, cu care avem contract, nu făcea faţă la cantitatea pe care o avea de dus. Din acest motiv am luat legătura cu domnul Nicolae Boiţ, care se ocupă de transporturi şi închiriază camioane. În discuţia pe care am avut-o cu el, am stabilit să ducă deşeurile la halda de gunoi”, a explicat BIHOREANULUI directorul tehnic al firmei belgiene, Waxmann Nandor.
         Vinovat fără vină
         Însă, în loc să le transporte la halda aflată la celălalt capăt de oraş, unde ar fi trebuit să plătească taxele aferente Primăriei, Boiţ a dus deşeurile pe câmpul de lângă fabrică, preferând să bage în buzunar banii încasaţi de la belgieni. Iar de acolo, încărcătura din cele 25 de camioane a fost împrăştiată de vânt pe hectare întregi.
         Afacerea făcută cu Boiţ le-a adus managerilor VPK Packaging o amendă de 2.000 de lei. Asta pentru că, zice directorul Waxmann Nandor, potrivit reglementărilor de mediu, deşeurile provenite din activităţile de producţie sunt considerate a fi proprietatea firmei care le-a produs până în momentul în care ele ajung la halda de gunoi. “Domnul Boiţ nu are nicio responsabilitate pentru ce s-a întâmplat, chiar dacă el a deversat deşeurile pe păşune. Noi suntem de vină, pentru că nu l-am supravegheat”, spune Waxmann.
         Managerul e cu atât mai supărat cu cât firma avea un teren disponibil unde s-ar fi putut depozita cartoanele, până la preluarea lor de către firma de salubrizare. “Nu aveam nevoie să ni le arunce în câmp. Dacă ştiam ce urmează să facă, nu îl lăsam. Avem noi un teren propriu, unde le puteam depozita temporar”, declară Waxmann.
         Pesedistul poliţist
         Neglijenţa lui Boiţ putea să-i coste pe reprezentanţii VPK Packaging şi mai mult. Iar asta pentru că, încercând să scape de gunoaie, PSD-istul a şi incendiat o parte din acestea, iar focul, lăsat nesupravegheat, putea să aprindă livezile oamenilor din vecinătate. “Ce să fac eu dacă unii lucrează încă după stilul vechi? Plătim noi pentru greşelile lor…”, dă din umeri Waxmann.
         Nicolae Boiţ, cel care a aruncat gunoiul pe câmpul oraşului, e taman liderul pesediştilor din localitate, deci teoretic ar trebui să fie un exemplu de bună creştere, civism şi moralitate. Culmea e că Boiţ a fost şi poliţist, deci se presupune că e şi temeinic documentat în privinţa legilor şi a reglementărilor pe care le-a ignorat cu desăvârşire.
         “Să zicem” că am comis-o
         Bărbatul nu are, însă, nici cele mai mici mustrări de conştiinţă pentru ce a făcut. E preocupat mai mult de “turnătorii” fără pic de respect care l-au dat pe mâna presei, decât de exemplul negativ pe care l-a dat salontanilor. “Aşa suntem noi, românii! Atacăm investitorii care fac ceva în judeţul ăsta, în loc să ne vedem de treabă!”, a tunat pesedistul, sugerând că, de fapt, el n-a făcut decât să continue tradiţia localnicilor care îşi aruncă de când lumea mizeriile pe tarlaua oraşului.
         “Păşunea aia e un loc unde toată lumea aruncă mizerii. Să zicem că acele deşeuri de carton au fost transportate cu camionul meu”, se apără Boiţ, admiţând cu foarte mare greutate că a greşit. Asta chit că singurele deşeuri descoperite de BIHOREANUL în zonă erau cele aruncate de el…
         Tupeist până la capăt, liderul PSD Salonta pretinde că a aruncat cartoanele doar temporar şi se jură că voia să le adune ulterior: “Urma să le iau şi să le duc la halda de gunoi. Nu ştiu cine le-a dat foc. Acolo e plin de animale aduse la păscut şi de copii care se joacă. Poate le-au aprins copiii”, a încercat să se scoată Boiţ.
         Politician-şablon, a uitat meseria de poliţist şi a învăţat deja cum e cu aruncatul mâţei în ograda vecină…
         RUŞINA
         Chemat la ordin(e)
         Amenda de 2.000 de lei nu a fost singura sancţiune aplicată firmei VPK Packaging pentru depozitarea deşeurilor pe domeniul public. “Li s-a pus în vedere să ridice cartoanele şi să le transporte la halda de gunoi”, a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Salontei, Ilyes Lajos.
         Cei care au făcut ordine au fost chiar oamenii lui Nicolae Boiţ, pe care reprezentanţii firmei belgiene i-au obligat să adune totul de pe câmp. “Au strâns nu doar cartoanele, ci toate mizeriile, inclusiv peturi, sticle, ce mai era. În total, s-au dus de acolo 25 de camioane de deşeuri. Acum e lună şi bec”, afirmă directorul firmei, Waxmann Nandor.

Salonta, BIHOR
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0