Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 25 Iulie 2013    Actualizat: 25 Iulie 2013

 

Ministrul Sănătăţii bagă spitalele la regim de austeritate         Managerii de spitale critică decizia lui Eugen Nicolăescu de a nu le suplimenta bugetele prin rectificare. Foarte multe unităţi medicale din provincie se află în imposibilitatea de a mai funcţiona în ultimul trimestru al anului.
         Vin zile grele pentru directorii spitalelor, care vor fi nevoiţi să se descurce până la sfârşitul anului cu bruma de bani pe care o au, fără a tăia din salarii. Cei care acumulează datorii trei luni consecutiv sunt demişi. Ministrul Sănătăţii le-a pus în vedere, în cadrul unei videoconferinţe, că nu vor primi bani la rectificare, sugerându-le să facă mai puţine spitalizări şi să dea consultaţii în ambulatoriu. Directorii susţin că aceste măsuri nu sunt suficiente, iar cel mai probabil pacienţii vor ajunge să-şi cumpere singuri medicamentele.
         Spital cu conturi blocate
         Spitalul din Drobeta-Turnu Severin se confruntă cu o criză fără precedent. Are datorii de 4,5 milioane de lei, ce datează din 2010, iar o bună perioadă a avut conturile blocate. Deşi a limitat spitalizările şi s-a concentrat pe creşterea serviciilor acordate în regim de policlinică, managerul spune că, în continuare cheltuielile depăşesc veniturile.
         "80% din buget se duce pe salariile personalului, care e sub normativ. Ministrul dădea ca exemplu spitalele cu 45% cheltuieli cu salarizarea, dar eu nu mă pot compara cu Spitalul Militar sau cu Institutul Oncologic, care au din start o finanţare mai bună pe caz. La ce să renunţ, avem cheltuieli fixe: consum de apă, energie, medicamente, materiale etc. Acum, niciun pacient nu e pus să-şi cumpere medicamentele", ne-a declarat managerul Doina Borugă.
         Măsuri de criză
         Deşi e cu plata datoriilor la zi, şi managerul Spitalului Universitar din Capitală recunoaşte că face cu greu faţă cheltuielilor. Salarizarea "mănâncă" 70% din buget. Salvarea vine de la programele naţionale de sănătate, care reprezintă o sursă suplimentară de venit pentru spital. Medicul Cătălin Cârstoiu spune însă că sunt şi spitale unde se face risipă, iar mesajul ministrului trebuie interpretat ca un îndemn la prudenţă. "Acum doi ani, treceam printr-o situaţie mai grea şi chiar a trebuit să tăiem tichetele de masă. Încet-încet însă, ne-am redresat. Ne-am deschis bucătărie proprie, ne-am străduit să facem internări de zi acolo unde se putea, iar serviciile acordate în ambulatoriu au crescut. În 2009, când am deschis un cabinet de oncologie în ambulatoriu, aveam doar 30 de pacienţi. Acum, sunt aproape 4.000", ne-a declarat Cătălin Cârstoiu. 
         "Vom primi bani în plus"
         Noul manager al Spitalului de Copii "Marie Curie", din Bucureşti, avocatul Daniel Buzatu, este de părere că Sănătatea va primi, în cele din urmă, bani la rectificarea bugetară pentru finanţarea ultimelor luni din an.
         "Nu se poate altfel. E normal să fim chibzuiţi cu cheltuielile, însă bani în plus vom primi", este de părere acesta. În ceea ce priveşte secţia de chirurgie cardiovasculară din spital, care stă închisă din lipsă de personal, deşi e dotată la cele mai ridicate standarde, managerul refuză să abordeze subiectul în acest moment. "Nu vreau să discut acum, nu vreau să îmi arăt doar planurile. Voi vorbi când am ceva concret".
         "E clar că nu ne vom descurca. Pe de o parte, nu trebuie să facem cheltuieli, dar dacă punem bolnavii să-şi cumpere medicamentele, nici aşa nu e bine." Doina Boruga, managerul Spitalului din Drobeta-Turnu Severin
         Spitalul care s-ar putea închide pentru trei luni 
         Spitalul Judeţean de Urgenţă din Botoşani nu va mai putea funcţiona în ultimele trei luni ale anului, dacă nu va primi suma de 2,4 milioane de lei.
         "Suntem în imposibilitatea de a mai funcţiona în trimestrul IV, care e descoperit total. Ni s-a spus să ne încadrăm în sumele primite, însă acestea sunt fără acoperire. Am funcţionat până acum în regim de avarie", atrage atenţia managerul Gheorghe Damian. Numai salariile personalului "înghit" 85% din bugetul lunar al instituţiei, care avea la începutul lunii iulie datorii de peste 10 milioane lei.
         "Nu e o situaţie nouă că spitalele rămân fără bani pe sfârşitul anului. Nici fondurile nu sunt grozave, dar e adevărat şi că unii manageri nu le gestionează bine." Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar

 

Sursa foto: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/11_spitalul_universitar0_RzV_bab6bc5366.jpg​

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Bode, despre faptul că polițiștilor li se induce în subconștient că numărul de amenzi aplicate este un `indicator` de performanță
Ministrul Afacerilor Interne a vorbit despre faptul că polițiștii t...
 
Carburanții se scumpesc de la o zi la alta
Scumpirea carburanților se va reflecta în costurile de transport pen...
 
USR mai rău decât PCR. Acuzații grave aduse partidului lui Barna de către un fost membru
Un jurnalist exclus din USR a spus că practicile partidului le între...
 
Guvernul a adoptat OUG care îngheață, taie sau amână unele venituri
Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat Ordonanța d...
 
Ce sporuri se vor tăia și când va fi gata legea salarizării unitare
„Sporul de calculator nici nu ar trebui să existe, la fel și sporu...
 
Au început înscrierile la Școlile Militare de Jandarmi. Ce condiții trebuie îndeplinite
Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova a început înscrierile pe...
 
Barna, acuzat că a modificat bugetul „noaptea ca hoții”, ca să ia bani de la săraci și să dea la bogați
Dan Barna, acuzat că ia bani „noaptea ca hoții” de la sectoarele...
 
Vești bune despre vaccinul AstraZeneca. Se crește pragul vârstei de vaccinare
Valeriu Gheorghiță a transmis că pragul vârstei de vaccinare cu se...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Gina Pistol, probleme înainte de naștere: Nu pot să dorm, mă trezesc, am dureri...

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Barna, acuzat că a modificat bugetul „noaptea ca hoții”, ca să ia bani de la săraci și să dea la bogați

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
1 Martie - Legenda Mărțișorului

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Ce să vizitezi în zona stațiunii Băile Figa
BISTRITA-NASAUD
» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
Primăria Călărași majorează tariful tarabelor închiriate din Piața Big

» 01 Martie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
CJ Covasna a planificat întreținerea drumurilor pe perioada verii

» 28 Februarie 2021 | Comentarii 0