Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SENATORI
Adaugat: 02 Iulie 2013    Actualizat: 14 August 2013

Gorjeanul Barcina, spagi de sute de mii de euro unui deputat UDMR

 

         Cine s-a mirat in primavara lui 2010 de nunta fastuoasa, cu elicoptere la Poarta Sarutului, pe care a organizat-o afaceristul gorjean Ion Barcina, zis Dan Goeru, pentru fiica sa, poate sa afle acum, oficial, ca acesta nu a aratat atunci decat o mica parte din ceea ce isi permite sa cheltuiasca pentru a arata ca are bani. Procurorii anticoruptie l-au trimis acum pe acesta in judecata pentru o spaga de peste o jumatate de milion de euro data unui parlamentar UDMR, alti apropiati ai afaceristului rom urmand sa dea si ei explicatii in fata judecatorilor pentru spagile uriase oferite pentru a-si asigura succesul pe piata.
Dupa ce a fost retinut la inceputul anului in povestea cu Aristica Doru Serban, zis Habitu, despre Ion Barcina nu s-a mai auzit mai nimic. A ramas cu afacerile sale din Bucuresti, cu aceleasi masini scumpe si totul parea sa revina la normal pentru afaceristul cu palate, pe vremuri, la marginea orasului.
         Acum procurorii DNA vin si spun ca l-au trimis in judecata pe Barcina pentru spagi care, de exemplu, ar putea asigura o parte din salariile angajatilor de la Oltchim. Beneficiarul banilor era nimeni altul decat seful ANRE din 2010, Gergely Olosz, care este si deputat in Parlamentul Romaniei. Barcina s-a folosit de niste amici de-ai sai pentru a pune pe picioarele afacerile pe care le gandise, printre cei trimisi acum in judecata de DNA fiind Costin Iliescu, dar si Ionel Ovidiu Badea, administrator la Budirom Impex SRL, o firma care a avut sediul la Targu Jiu, pe strada Petresti si care, in 2010, din "intamplare", si-a trecut in obiectul de activitate si "extractia carbunelui inferior", "extractia carbunelui superior", "extractia pietrei ornamentale", a pietrisului, nisipurilor, a sarii si a tot cam ce se putea extrage din solul patriei.
         In combinatie a fost atras si Catalin Stan, administrator la Power Plus SRL, care este acuzat de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata, asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, precum si de cumparare de influenta, in forma continuata, ultimele doua acuzatii fiind formulate si pentru Barcina si restul amicilor acestuia.
         Spagi grase pentru afaceri cu energie
         Conform procurorilor DNA, Olosz a fost "uns" de Barcina cu peste o jumatate de milion de euro, mai exact, 516.000, si alti vreo 400.000 de lei pentru ca firmele controlate de Dan Goeru sa aiba "verde" in afacerile pe care le derulau cu CEZ Oltenia. Fostul sef de la Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei a fost trimis in judecata pentru infractiunea de trafic de influenta, in forma continuata. "In schimbul sumelor de bani mentionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ ROMANIA SA. Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ ROMANIA si CEZ DISTRIBUTIE SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte: - sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare - cumparare de energie electrica dintre SC POWER PLUS SRL si SC CEZ VANZARE SA; - contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUTIE SA si SC BUDIROM SERV SRL (firma din grupul Bircina), - contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ DISTRIBUTIE SA si SC BUDIROM SERV SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleiasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de 36.204.674 lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa)", mentioneaza DNA.
         Spagi pentru fonduri europene
         In timp ce muritorii de rand viseaza la fondurile europene ca la mana cereasca si se mira de ce Romania nu reuseste sa foloseasca toti banii veniti gratis din afara, pentru Dan Goeru accesul la banii UE a fost facilitat tot cu ajutorul spagilor oferite lui Olosz. Desi nu dau prea multe amanunte, anchetatorii spun ca acesta si-a folosit influenta la Ministerul Agriculturii in favoarea lui Barcina. "De asemenea, in perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely si-a folosit influenta, astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina, pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene", mai spune DNA.
         INTERCEPTARI
         E de asteptat ca pe parcursul derularii procesului la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa iasa la iveala si ceva interceptari telefonice, pentru ca Barcina a picat "pe tehnica" si in povestea cu Habitu. Din fericire pentru el, dosarul respectiv s-a inchis repede si numele nu i-a mai fost asociat cu camatarul de la Gorj, procesul in care acesta va fi judecat fiind primul pe care afaceristul rom il are. 

 

Sursa foto: facebook.com

COVASNA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!
România are peste 300 de morți la 10 miliarde de kilometri parcurși...
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii
Începând de astăzi și până pe 27 aprilie, în curtea Ministerulu...
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat
Ministerul Finanțelor va pune la dispoziția românilor din străină...
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților
Un proiect de lege inițiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a fost ...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Masca pentru păr lucios a Corinei Caragea – Se poate prepara acasă și este o minune pentru podoaba capilară

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este disponibilă o nouă versiune a aplicației Via Transilvanica: „Încurajăm toți utilizatorii”

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști

» 07 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0