Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 19 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Batalie pentru un ciolan de 40 de milioane de euro

 

         Afaceristi fara scrupule incearca, de aproape sase ani, sa puna mana pe SC Fruvimed SA Medgidia, societate unde lucreaza peste o mie de oameni. In spatele masinatiilor politice se ascund nume mari din Partidul Social Democrat, care actioneaza prin interpusi. In tot acest rastimp, cercetarile penale inainteaza cu viteza melcului. 
SC Fruvimed Medgidia a fost privatizata pe data de 6 decembrie 2000, cand salariatii au obtinut 79% din actiuni de la Ministerul Agriculturii, prin ADS. In august 2000, deci cu cateva luni inainte de privatizare, Samson Constantin este adus in societate de catre fostul director, Ioan Busu, care ii semneaza contractul de munca. De la bun inceput, povestea este cusuta cu ata alba: cu o zi inainte de privatizare, pe 5 decembrie 2000, Samson depune, prin firmele Postav Azuga si Caloni Azuga, in care este actionar majoritar, impreuna cu familia, suma de 6,4 miliarde de lei, direct la Ministerul Agriculturii, cu mentiunea "cumparari actiuni Fruvimed Medgidia". Potrivit Ordonantei 88/1999, participarea altor societati la privatizarea prin PAS este interzisa. Pe 11 septembrie 2000, deci cu patru luni inainte de privatizare si la o luna si 11 zile de la angajare, Samson Constantin primeste o hotarare din partea fostului presedinte al consiliului de administratie, in care se stipuleaza ca "asociatia PAS Medgidia ii acorda lui Samson Constantin actiuni in procent de 83%".   Aceasta hartie a fost redactata insa fara ca PAS-ul sa detina actiunile. Abia dupa privatizare, apare hotararea 1, prin care lui Samson i se distribuie 1.075.000 actiuni din totalul de 1.264.000, cat primise PAS. 
         Incep procesele
         In sedinta CA din 24 ianuarie 2001, la punctul 1 al ordinii de zi se anunta structura actionariatului Fruvimed Medgidia, compusa din PAS Fruvimed Medgidia, cu 78,134%, si SIF Transilvania, cu 20,866%. Nu se face nici un moment mentiunea ca actionar e Samson Constantin. Atunci se mandateaza Ion Raducanu pentru inregistrare la Oficiul Registrului Comertului Constanta. "Intre 2001 si 2004 s-au facut incercari de a degreva, chipurile, societatea de niste obligatii, printre care se numara si preluarea creditului pe care Fruvimed il detinea la BCR de catre firma Mobis Bistrita, lucru care a esuat, pentru ca banca s-a intrebat cum poate o firma cu cifra de afaceri de 30 de milioane de lei sa preia o societate cu cifra de afaceri de 120 de miliarde", afirma Gheorghe Sorici, directorul economic al Fruvimed. A fost, de fapt, adauga acesta, prima incercare de a pune mana pe Fruvimed. 
         Cea de-a doua a avut loc cand firma Sam's Center, cu un capital social de 175 de milioane de lei, a incercat sa preia actiunile. Se mai incearca inca un "tun", pe 27 mai. Samson dorea ca AGA sa-i aprobe un contract de novatie, prin care toate obligatiile din contractul de vanzare-cumparare ar fi fost preluate de o firma pe care o controla. Pe 7 august, in sedinta PAS, Sorici ii comunica lui Samson ca hotararea 1 este nula. 
         Ping-pong cu miliardele
         Pe 20 decembrie 2004, Curtea de Apel Constanta admite recursul formulat de Fruvimed. Pe 28 aprilie 2005, aceeasi Curte de Apel respinge recursul promovat de parata SC Fruvimed, prin administratorul Samson Constantin, impotriva sentintei civile nr. 146 din 20.01.2005. Hotararea Curtii este irevocabila. Pe 28 iunie, Tribunalul Constanta recunoaste validitatea Adunarii Generale Extraordinare a Salariatilor, dotata cu voturile actionarilor SIF Transilvania si Samson Constantin. Tribunalul Constanta certifica faptul ca impotriva sentintei 2083 din 28.06.2005, care cere anularea, s-a declarat apel de catre SC Fair&Full Consulting SRL, administrator judiciar al SC Fruvimed Medgidia. Lupta se duce pe sume importante: valoarea de piata a Fruvimed este de aproape 40 de milioane de dolari. Mai importanta este insa soarta celor 1.000 de oameni care castiga aici o paine, oameni pentru care falimentul Fruvimed ar echivala cu o catastrofa. 
         Plangeri penale
         Conducerea societatii si Asociatia PAS Fruvimed au formulat plangeri penale si au trimis sesizari la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care au solicitat luarea de masuri impotriva judecatorilor care nu au tinut seama de argumentele si documentele depuse la dosar de Fruvimed. Conducerea societatii sustine ca magistratii au raspuns la comanda lui Constantin Samson, ale carui relatii cu mediul politic de o anumita culoare i-au permis sa obtina solutii favorabile. 
         ADS, impasibila 
         Cea mai interesanta adresa pe care a primit-o PAS Fruvimed a fost din partea Agentiei Domeniilor Statului, cea care, cu sau fara buna stiinta, a "patronat" incercarile de deturnare a actiunilor Fruvimed. Agentia s-a scuzat oarecum pentru faptul ca l-a considerat pe  Constantin Samson, actionarul renegat de PAS, drept reprezentantul asociatilor, dar in acelasi timp si-a mentinut gajul asupra unei parti a actiunilor ce reprezinta garantia indeplinirii obligatiilor pe care le are Fruvimed catre bugetul statului. PAS Fruvimed a solicitat ADS sa indrepte nedreptatea facuta si sa redea dreptul de proprietate a actiunilor detinatorilor de drept. Totusi, atitudinea ADS, care l-a acceptat pe Samson drept noul actionar majoritar fara sa se intrebe nici o clipa cum a putut acesta sa devina actionar majoritar peste noapte, este inexplicabila. Oricum, ADS s-a spalat pe maini si a precizat ca nu are competenta necesara solutionarii conflictului pe linie de actionariat. 
         Hotarare discutabila
         Decizia instantei locale, care a dispus, e drept, in conditii ambigue, "confiscarea" arhivelor Fruvimed, este cel putin ciudata, in conditiile in care privatizarea si conflictul de interese din unitate fac obiectul unei cercetari DNA. In fine, cu decizia in mana, locotenentii lui Samson se prezinta la sediul administrativ al Fruvimed Medgidia SA si vor sa scoata pe poarta intreaga arhiva. Conducerea unitatii nu accepta si le sugereaza "oamenilor in negru" sa cerceteze hartiile la fata locului, dupa ce, in prealabil, directorii intreprinderii formuleaza un recurs.
         Pe masa DNA
         In mod curios, primul care a solicitat o ancheta a DNA la unitate a fost chiar actionarul Samson. Numai ca acum, cand cercetarile au avansat, reclamantul are toate sansele sa cada singur in groapa pe care a sapat-o salariatilor Fruvimed. Samson Constantin s-a nascut in Iasi si a locuit mult timp in Azuga, unde a lucrat ca electrician calificat la locul de munca. Dupa evenimentele din 1989, intra in afaceri, iar anul 1995, sub guvernare PSD, il gaseste cu o firma mare si mai multe spatii comerciale in statiunea montana. Garda Financiara Brasov a "calcat" de mai multe ori firmele lui Samson, constatand, de exemplu, in februarie 2001, ca soldul clientilor creditori era de peste 260 miliarde lei. Samson, care a falimentat pe drum mai multe societati, este in relatii bune cu membrii PSD-ului, printre care il amintim pe Ion Iliescu, cel care l-a numit, in 2000, presedinte al Centrului de Afaceri Romano-Rus. Din lista nu lipsesc insa Dan Ioan Popescu, Nicolae Vacaroiu sau Cico Dumitrescu. 
         Replica "invinuitului"
         Samson Constantin neaga toate acuzatiile care i se aduc de catre conducerea Fruvimed. "Eu am platit toate actiunile. Daca nu plateam chiar si o singura rata, se desfiinta contractul", a declarat acesta telefonic. Samson spune ca a castigat in instanta procesul prin care i se desfacuse contractul de munca, dar si cel prin care i se cerea nulitatea dreptului de actionar. Mai mult, acesta afirma ca au existat controale ale finantelor si rapoarte de cenzori, intocmite intre anii 2001 si 2004, care au constatat ca acesta este actionar majoritar, cu 85% din actiuni. "Patru ani eu am condus acolo, eu prin firmele mele", a mai spus acesta, adaugand ca restul de 15% din actiuni urma sa fie acordat cu titlu gratuit salariatilor. "Intrebati actuala conducere cat au luat salariatii!", a spus acesta. Samson a afirmat ca poate demonta orice acuzatie a partii adverse in maximum un minut, subliniind faptul ca este oricand gata sa faca fata unui test al detectorului de minciuni. In ceea ce priveste prietenia sa cu Virgil Magureanu sau cu membrii PSD, Samson este si mai clar:            "Nu sunt prieten cu Virgil Magureanu. Dimpotriva, eu ma lupt cu el. Nu sunt sprijinit politic de PSD sau de alte partide".
         In asteptarea sentintei
         Afacerea Fruvimed incinge spiritele. Ambele parti sustin ca au dreptate, iar dreptatea lor valoreaza circa 40 de milioane de euro, valoarea de piata a societatii. Actuala conducere spune ca Samson vrea sa devalizeze firma si sa o vanda pe bucati, iar acesta, in replica, afirma ca el ar trebui sa conduca societatea, pentru ca este actionar majoritar. Ambele parti acuza insa instanta de interese partinitoare si spun ca procesul este tergiversat.

Azuga, PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Studiu: Românii stau 9 zile din lună pe telefon. Medic: Apar probleme de sănătate fizică și psihică
Medicii avertizează că prea mult timp petrecut pe telefon poate cauz...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0