Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
GIMNASTICA
Adaugat: 11 Iunie 2013    Actualizat: 12 Iunie 2013
(PORTRET) Gina Gogean este o stea a gimnasticii mondiale
 
     Gina Gogean are un palmares de invidiat. Este de nouă ori campioană mondială la individual ÅŸi cu echipa României, campioană europeană ÅŸi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice.
     A început gimnastica la ÅŸase ani la Clubul Sportiv de Gimnastică din FocÅŸani, sub îndrumarea Adrianei Lescovar. După o perioadă de acomodare, Gina Gogean a trecut sub comanda profesorilor Tatiana ÅŸi Sergiu Popa. "Pentru că eram plină de energie, părinÅ£ii au ales să mă aducă la sala de ginnastică. Aveam doar două sau trei antrenamente pe săptămână. Prin clasa a treia am început să mă antrenez în fiecare zi câte două ore. Am intrat ÅŸi în concursurile oficiale ÅŸi mi-a plăcut tot timpul să câÅŸtig. Ceea ce a urmat este ca un vis care a devenit realitate", povesteÅŸte mare campioană. După ce a cucerit mai multe medalii de aur la Campionatele NaÅ£ionale ale României, antrenorii lotului reprezentativ, Mariana Bitang ÅŸi Octavian Bellu, au convocat-o la centrul de pregătire de la Deva. "Eram în clasa a cincea când am făcut cunoÅŸtinţă cu marea performanţă. Am avut ceva emoÅ£ii când am fost chemată la lotul naÅ£ional, dar am trecut repede peste ele. Pentru a fi într-adevăr un sportiv împlinit este obligatoriu să ajungi la Campionatele Mondiale ÅŸi Jocurile Olimpice. Acolo te baÅ£i cu cei mai buni sportivi ai lumii ÅŸi este atmosferă de mare performanţă", mai spune multipla campioană mondială.
    Are în palmares peste 500 de medalii. La doar 15 ani, Gina Gogean reuÅŸea să ia primul său titlu mondial. Se întâmpla în anul 1992, la Brisbane. În acelaÅŸi an, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, focşăneanca a reuÅŸit să ia două medalii, una de argint ÅŸi una de bronz. Era doar începutul, cele două succese fiind urmate, an de an, de noi titluri care au confirmat ÅŸcoala românească de gimnastică. "Eram un copil ÅŸi nu prea mi-am dat seama de importanÅ£a acestor medalii. După ce am venit acasă ÅŸi am văzut toată presa adunată la aeroport am simÅ£it o mare bucurie. Fără a fi luată ca o lipsă de modestie, următoarele succese ale mele au venit firesc", spune Gina Gogean, care ÅŸtie pe de rost toate momentele de glorie care i-au marcat cariera. ÎÅŸi aminteÅŸte cu drag ÅŸi de colegele sale, alături de care a format GeneraÅ£ia de Aur a gimnasticii româneÅŸti, în anii 90. "Nouă titluri mondiale, argint ÅŸi bronz la Jocurile Olimpice din Barcelona ÅŸi Atlanta, dar ÅŸi multe alte concursuri internaÅ£ionale câÅŸtigate.
     "Am avut o carieră frumoasă ÅŸi o generaÅ£ie de excepÅ£ie. Simona Amânar, Lavinia MiloÅŸovici, au adus României multă bucurie", continuă marea campioană, care s-a retras din activitatea competiÅ£ională în 1998 pentru a se dedica activităţii didactice.
      Ce faci în prezent?
     Sunt lector universitar al Faculatete de EducaÅ£ie Fizică ÅŸi Sport din Arad. Sunt ÅŸi antrenoare la Colegiul NaÅ£ional Cetate Deva. Anul trecut am luat diploma de doctorat ÅŸi m-am adptat repede în noul meu job cu studenÅ£ii. Există un respect reciproc ÅŸi cursurile sunt urmărite cu atenÅ£ie.
     Ce reprezintă FocÅŸaniul pentru tine?
     Este oraÅŸul unde am crescut ÅŸi am început gimnastica. A rămas în sufletul meu ÅŸi acum. Vin cu mare plăcere la competiÅ£iile pe care FocÅŸaniul le organizeză pentru că am emoÅ£ii atunci când revăd sala, dar ÅŸi persoanele care mi-au marcat cariera. Vorbesc des la telefon cu prima mea antrenoare, Adriana Lescovar.
     Ce îi place
     Îmi place să călătoresc ÅŸi să fiu înconjurată de oamenii dragi mie. Sunt în continuare alături de gimnastică ÅŸi asta mă face să fericită. Acest sport mi-a dat totul în viaţă. Am la antrenamente multe eleve care vin cu drag la sală.
     Ce nu îi place
     Oamenii falÅŸi ÅŸi lăudăroÅŸi. Chiar dacă unii spun că gimnastica din România se află în declin, eu nu cred asta. Este adevărat ne-am obiÅŸnuit numai cu medalii de aur la marile competiÅ£ii. SelecÅ£ia a scăzut foarte mult faţă de alÅ£i ani ÅŸi este îngrijorător.
 
Sursa foto : Facebook.com

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0