Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 24 Iunie 2013

BRANCOVICI GHEORGHE (1645-1711)

 

           Cronicarul şi omul politic Gheorghe Brancovici s-a născut în cetatea Ineului, într-o familie nobiliară, de origine sarbă, cu latifundii în comitatele Arad, Zarand, Timiş.

           Instruit, abil în conversaţii, poliglot - vorbea, pe langa limbile româna şi sar­bă, şi greaca, maghiara, turca - Gheorghe Brancovici a primit mai multe însărcinări diplomatice, între care şi aceea de capuchehaie, adică reprezen­tant al principelui Transilvaniei la Constantinopol. Întrucat a militat pen­tru drepturile bisericii ortodoxe tran­silvănene (în acea vreme biserica era una din instituţiile feudale în numele căreia românii purtau lupte pentru libertate, pentru independenţă), Gheor­ghe Brancovici a fost ameninţat cu arestarea. A scăpat greu din pericol, refugiindu-se în Ţara Românească, unde avea legături şi prietenii cu Şerban vodă Cantacuzino, cu învă­ţatul Constantin stolnicul Cantacu­zino. Considerandu-se urmaşul foştilor despoţi sarbi, purtători ai aceluiaşi nu­me (despoţii erau conducători ai unor provincii autonome), Gheorghe Bran­covici a plănuit ridicarea sarbilor şi bul­garilor la luptă împotriva turcilor şi constituirea acestora într-un stat liber, pus sub conducerea sa. Socotind că pătrunderea trupelor habsburgice în Serbia (1689) este prielnică ridicării steagului răscoalei, Gheorghe Bran­covici adresat popoarelor slave din Balcani o proclamaţie, după care a trecut Dunărea. Pe motiv că ar fi tratat eliberarea sarbilor şi cu ţarul Rusiei, imperialii l-au prins şi l-au aruncat în închisoare.

            Gheorghe Brancovici a scris în limba română o cronică intitulată «Cronica slovenilor, Misii cei din sus şi cei din jos Misii», în care abordează istoria ro­mânilor şi a slavilor de sud, de la în­ceputuri pană în anul premergător redactării ei (1687). Autorul are ştiinţă de originea latină a locuitorilor din ţinu­turile nord-dunărene.«În zilele împăra­tului Traian - scrie el - au venit de la Italia şi rumânii, care după oraşul Roma s-au numit rumâni...»A cunoscut eveni­mentele legate de întemeierea Moldo­vei. A descris cu dragoste şi respect fap­tele românilor - eroi ai luptelor cu otomanii: Iancu vodă de Hunedoara, Mihai Viteazul, Pavel Chinezul. Im­presionat, spre exemplu, de puterea deosebită a lui Pavel, Brancovici poves­teşte că, după o luptă cu duşmanii, acesta «...au luat pre un trup de turc în dinţi făr de nici un ajutor al mainilor lui, pre un altul supt o subţioară şi pre altul subt altă subţioară şi aşa cu cele trei trupuri juca în horă».

            Pentru «întrămarea folosului sufletelor gloatelor celor mai fără de ştiinţă gre­cească şi slovenească», Gheorghe Bran­covici a făcut şi traduceri în limba ro­mână.

            În timpul anilor de închisoare, Bran­covici a reluat Cronica sa, redactand-o într-o formă mult mai amplă, în limba sarbă. Şi în această scriere, în care capi­tolele dedicate românilor sant majo­ritare, apar înfăţişate cu multe amă­nunte - ca un îndemn la eliberare naţională - luptele grele purtate în cursul veacurilor cu oştile otomane.

            Gheorghe Brancovid s-a sfarşit în tem­niţă, după mai bine de douăzeci de ani de detenţie. Trăind şi murind pentru nobila idee a eliberării popoarelor de sub stăpaniri străine, istoricului transil­vănean Gheorghe Brancovici i se potri­vesc cuvintele pe care el însuşi le-a scris despre un mare erou al luptelor cu turcii, rudă a sa, cneazul sarb Lazăr: «Şi aşa viteazul pentru neamul patriei lui viaţa ş-au pus la mijloc».


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”
Primarul municipiului Bistrița a semnat un nou contract pentru proiec...
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj
Primarul comunei Florești anunță că amplasamentul pentru construir...
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu
Clasa principală a unei grădinițe din Municipiul Câmpina a fost re...
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului
A început asfaltarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag.
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești
Militar de carieră și cu o vastă experiență ca genist, Dumitru Co...
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție
La Satu Mare, săptămâna viitoare vor începe acțiunile de dezinsec...
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase
Primăria Craiova derulează o campanie de primăvară de ridicare a d...
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară
Călin Petru Marian candidează din partea PNL la șefia Consiliului J...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0