Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 24 Iunie 2013

BRANCOVICI GHEORGHE (1645-1711)

 

           Cronicarul şi omul politic Gheorghe Brancovici s-a născut în cetatea Ineului, într-o familie nobiliară, de origine sarbă, cu latifundii în comitatele Arad, Zarand, Timiş.

           Instruit, abil în conversaţii, poliglot - vorbea, pe langa limbile româna şi sar­bă, şi greaca, maghiara, turca - Gheorghe Brancovici a primit mai multe însărcinări diplomatice, între care şi aceea de capuchehaie, adică reprezen­tant al principelui Transilvaniei la Constantinopol. Întrucat a militat pen­tru drepturile bisericii ortodoxe tran­silvănene (în acea vreme biserica era una din instituţiile feudale în numele căreia românii purtau lupte pentru libertate, pentru independenţă), Gheor­ghe Brancovici a fost ameninţat cu arestarea. A scăpat greu din pericol, refugiindu-se în Ţara Românească, unde avea legături şi prietenii cu Şerban vodă Cantacuzino, cu învă­ţatul Constantin stolnicul Cantacu­zino. Considerandu-se urmaşul foştilor despoţi sarbi, purtători ai aceluiaşi nu­me (despoţii erau conducători ai unor provincii autonome), Gheorghe Bran­covici a plănuit ridicarea sarbilor şi bul­garilor la luptă împotriva turcilor şi constituirea acestora într-un stat liber, pus sub conducerea sa. Socotind că pătrunderea trupelor habsburgice în Serbia (1689) este prielnică ridicării steagului răscoalei, Gheorghe Bran­covici adresat popoarelor slave din Balcani o proclamaţie, după care a trecut Dunărea. Pe motiv că ar fi tratat eliberarea sarbilor şi cu ţarul Rusiei, imperialii l-au prins şi l-au aruncat în închisoare.

            Gheorghe Brancovici a scris în limba română o cronică intitulată «Cronica slovenilor, Misii cei din sus şi cei din jos Misii», în care abordează istoria ro­mânilor şi a slavilor de sud, de la în­ceputuri pană în anul premergător redactării ei (1687). Autorul are ştiinţă de originea latină a locuitorilor din ţinu­turile nord-dunărene.«În zilele împăra­tului Traian - scrie el - au venit de la Italia şi rumânii, care după oraşul Roma s-au numit rumâni...»A cunoscut eveni­mentele legate de întemeierea Moldo­vei. A descris cu dragoste şi respect fap­tele românilor - eroi ai luptelor cu otomanii: Iancu vodă de Hunedoara, Mihai Viteazul, Pavel Chinezul. Im­presionat, spre exemplu, de puterea deosebită a lui Pavel, Brancovici poves­teşte că, după o luptă cu duşmanii, acesta «...au luat pre un trup de turc în dinţi făr de nici un ajutor al mainilor lui, pre un altul supt o subţioară şi pre altul subt altă subţioară şi aşa cu cele trei trupuri juca în horă».

            Pentru «întrămarea folosului sufletelor gloatelor celor mai fără de ştiinţă gre­cească şi slovenească», Gheorghe Bran­covici a făcut şi traduceri în limba ro­mână.

            În timpul anilor de închisoare, Bran­covici a reluat Cronica sa, redactand-o într-o formă mult mai amplă, în limba sarbă. Şi în această scriere, în care capi­tolele dedicate românilor sant majo­ritare, apar înfăţişate cu multe amă­nunte - ca un îndemn la eliberare naţională - luptele grele purtate în cursul veacurilor cu oştile otomane.

            Gheorghe Brancovid s-a sfarşit în tem­niţă, după mai bine de douăzeci de ani de detenţie. Trăind şi murind pentru nobila idee a eliberării popoarelor de sub stăpaniri străine, istoricului transil­vănean Gheorghe Brancovici i se potri­vesc cuvintele pe care el însuşi le-a scris despre un mare erou al luptelor cu turcii, rudă a sa, cneazul sarb Lazăr: «Şi aşa viteazul pentru neamul patriei lui viaţa ş-au pus la mijloc».


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Craiova, achiziții la început de an
Abonamente de internet pentru băncile smart, una dintre achizițiile ...
 
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență
Administrația gălățeană a făcut primul pas pentru construirea un...
 
Căminul Cultural din Dragomirești, aproape de finalizare
Un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții este apr...
 
Primăria Alexandria, apel către locuitori pentru evitarea aglomerației la plata impozitelor
„Plătiți sigur și rapid prin accesarea platformei ghișeul.ro” ...
 
Primăria Fetești va primi finanțare europeană pentru realizarea unui centru multifuncțional și pentru reabilitarea unor străzi
Primăria Feteși și ADR Sud-Muntenia au semnat contractul de finanț...
 
Primăria Baia Mare, somată să plătească gunoiul, altfel nu se va mai ridica din februarie
Operatorul de salubritate din Baia Mare a somat Primăria să plăteas...
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene
Emanuel Soare și-a anunțat demisia din PNL, din cauza comportamentul...
 
CJ Botoșani a alocat bani pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie
„Vom pune un accent deosebit pe domeniul cultural”.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Acum 163 de ani, românii își luau soarta în mâini și împlineau idealul românilor de la sud și est de Carpați

» 24 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
ANM: Alertă de ninsori viscolite în unele zone ale țării

» 23 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce alimente provoacă insomnie

» 24 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mormintele tracice de la Năeni
BUZAU
» 24 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Președintele CJ Timiș a anunțat că Lugojul va avea o „pseudo-centură” ca cea a Timișoarei

» 24 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Primăria Slatina a premiat excelența

» 22 Ianuarie 2022 | Comentarii 0