Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
Adaugat: 02 Aprilie 2019
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

        27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este zi de sărbătoare naţională. La 100 de ani, în 2018 Parlamentul României a adoptat o declarație prin care „dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state" este considerată „pe deplin legitimă" și în care se afirmă că „România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare".

        La 27 martie 1888, în Căinari, Republica Moldova s-a născut unul dintre cei mai reprezentativi scriitori : Alexei Mateevici. În acest context  Primăria, Consiliul Local al comunei Poiana Câmpina și Școala Gimnazială „Inv. Ion Mateescu“ au organizat, un amplu eveniment dedicat preotului și poetului Alexei Mateevici.

         Astăzi, 27 martie 2019, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, comuna Poiana Câmpina a primit un dar extraordinar din partea comunei Zaim: bustul lui Alexei Mateevici, poetul care a scris cea mai frumoasă poezie „Limba noastră", odă care a devenit  Imnul de Stat al Republicii Moldova. 

         Bustul lui Alexei Mateevici a fost amplasat în holul Primăriei din comuna Poiana Câmpina și a fost inaugurat astăzi, în ziua în care s-au împlinit 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. A fost un eveniment frumos și emoționant, la care au participat primarii celor două localități înfrățite, Alin Moldoveanu și Ion Veste, primarul comunei Păulești - Sandu Tudor, profesorul Ion Găină - directorul Muzeului Memorial „Alexei Mateevici" din Zaim (Căușeni), membri ai delegației din Zaim - Tatiana Tonu (secretarul Consiliului Local), consilierii locali - Viorel Tocan și Veaceslav Scoarță, consilieri locali de la Poiana Câmpina și reprezentanți ai Primăriei, directorul Școlii Gimnaziale „Înv. Ion Mateescu" din Poiana Câmpina - Elena Nițu, preoții Laurențiu Buchiu și Constantin Mușat. De asemenea, au fost prezenți elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Toma T. Socolescu" Păulești și Școala Gimnazială „Vlad Mușatescu", sat Găgeni, comuna Păulești, parteneri ai școlii din Poiana Câmpina în Proiectul educațional „Oaspeți dragi sosesc în prag".

         Primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu: „Știți foarte bine că astăzi se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. Unirea primei provinciei istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică împreună și ne vom dezvolta împreună".

        Primarul comunei Păulești, Sandu Tudor: „De regulă, noi eram cei care ne consideram îndreptățiți să oferim daruri fraților de peste Prut. Dar iată că la Poiana Câmpina se întâmplă acest lucru deosebit și sunt mândru să particip la un asemenea eveniment".

        Primarul comunei Zaim, Ion Veste: „Astăzi, la Poiana Câmpina, noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin urlete și țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat".

         Evenimentul a continuat la Școala Gimnazială „Inv. Ion Mateescu“. Aici copiii din cele treiu școli participante au prezentat un spectacol deosebit de frumos intitulat „Alexei Mateevici, flacăra vie a limbii române de dincolo de Prut”, apoi au invitat oaspeții în cadrul unui atelier de creație unde s-a realizat COPACUL LIMBII ROMÂNE“.

         În încheiere, directorul Casei - Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, domnul Ion Găină a lansat cartea „Altarele limbii române”, a prezentat și alte cărți pe care le-a oferit bibliotecii școlare și bibliotecii comunei.

         Toți copiii prezenți au primit cărți poștale ilustrate cu „Aleea domnitorilor ” și dulciuri „Bucuria” de la membrii delegației din Zaim, Căușeni, Republica Moldova.



 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul municipiului Bistrița a semnat un nou contract pentru proiec...
 
Primarul comunei Florești anunță că amplasamentul pentru construir...
 
Clasa principală a unei grădinițe din Municipiul Câmpina a fost re...
 
Foarte multe proiecte de investiții se vor termina în acest an, în ...
 
Peste 6,5 milioane de lei vrea să investească Primăria Solovăstru ...
 
A început asfaltarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag.
 
De la 1 mai, mai mulți seniori brașoveni vor putea circula gratuit c...
 
Militar de carieră și cu o vastă experiență ca genist, Dumitru Co...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!

» 05 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Geoană: Rusia nu va rata „o oportunitate să influențeze” alegerile din țara noastră

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Pe ce să te axezi când realizezi machiajul de Paște ca să îți pui în evidență calitățile

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Plimbări cu barca, gratuite, pe lacul din Parcul Drumul Taberei, de Paște

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Restricții în trafic, în Noaptea de Înviere, la Galați

» 04 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0