Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

GHICULEÅžTII (sec. XVII- XIX)

 

            Familie de veche origină, GhiculeÅŸtii au dat Ţării RomâneÅŸti ÅŸi Moldovei zece voievozi cu douăzeci ÅŸi cinci de domni ÅŸi cu peste trei sferturi de veac de guvernare (după Basarabi ÅŸi MuÅŸatini, GhiculeÅŸtii au fost neamul cu cei mai mulÅ£i domnitori ÅŸi cu cea mai lungă domnie în cele două principate româ­ne). Ei s-au făcut remarcaÅ£i ca autori ai unor reforme cu caracter sodal, ca apărători ai autonomiei ţărilor române, ai hotarelor, ca personalităţi ce au con­tribuit la dezvoltarea artelor ÅŸi cul­turii.

            Primul domnitor din familia GhiculeÅŸtilor, întai în Moldova (1658-1659), apoi în Å¢ara Românească (1659-1660) a fost Gheorghe Ghica. În tinereÅ£e fu­sese neguţător, iar sub Vasile vodă Lupu;boier cu diferite dregătorii: mare ÅŸetrar, mare medelnicer, mare stolnic, mare vornic al Ţării de Jos. Loial principelui său ÅŸi bun diplomat, «om cuntenit (cumpănit) la vorbă ÅŸi scumpu de credinţă» - cum îl descrie Miron Costin - Gheorghe Ghica a primit de la Vasile Lupu sarcina unor solii la Poartă, în Transilvania, la tătari. Sub Gheorghe Åžtefan (1653-1658) cu care, dealtfel, era rudă, Gheorghe Ghica a fost capuchehaie la Poartă. Cu sprijinul marelui vizir Mehmed Koprulii, de care - cum scrie Ion Neculce - se legase cu jurămant în anii tinereÅ£ii «să se ajute unul pe altul ÅŸi care din ei va reuÅŸi... să nu dea uitării nici pe celălalt», Gheorghe Ghica a primit domnia (1658). După o ÅŸedere de mai bine de un an în Moldova, Ghica vodă a venit domnitor la BucureÅŸti. Å¢ara Româ­nească trecea atunci printr-o perioadă grea, armatele străine pornite împotriva viteazului Mihnea al III-lea provocandu-i răni adanci. Ghica vodă a luat degrabă măsurile ce se impuneau.

            « Iar Ghica vodă deaca s-au aşăzat la scaun în BucureÅŸti  scrie LetopiseÅ£ul cantacuzinesc trimis-au poruncă în Å£ară ca să să strangă cine va fi rămas ÅŸi să-ÅŸi meargă cineÅŸi la moÅŸiia lui, să se apuce de hrana lui... Åži arăta milă mare asupra săracilor ÅŸi le făcea jude­cată dreaptă. Niminea nu se întorcea obidit de la divanul lui. AÅŸijderea ÅŸi slujitorilor le făcu căutare... Åži iertă pre toÅ£i greÅŸiÅ£ii.»

            Starea grea în care se afla Å£ara l-a deter­minat pe domnitor să nu mai trimită haraciul ÅŸi, prin această hotărare, a in­trat în conflict deschis cu sultanul. Curajoasa poziÅ£ie politică, apropiată de aceea a lui Mihnea III ori Gheorghe Rakoczy II, exponenÅ£i ai luptelor des­chise cu turcii pentru independenÅ£a ţării în acea epocă, l-a costat pe Ghica vodă domnia.

            Un alt membru important al familiei, domnitor timp de 21 de ani (în Mol­dova între 1726-1733, 1735-1741, 1747-1748, ÅŸi în Å¢ara Românească între 1733-1735 ÅŸi 1748-1752), a fost Grigore al II-lea Ghica, strănepot al bătranului Ghica, cel înainte men­Å£ionat. « Afabil, exact, activ ÅŸi deÅŸtept» - cum îl apreciau diplomaÅ£ii străini la Constantinopol, pe cand era acolo mare dragoman - Grigore II Ghica a căutat să fie un bun gospodar al pămantului românesc. La Cotnari a înfiinÅ£at o slo­bozie a transilvănenilor ce trecuseră munÅ£ii din pricina cruntei exploatări exercitate de stăpînirea austriacă. Prin aÅŸezămantul dat în 1751, a reinstituit darea unică din vremea predecesorului său Constantin Mavrocordat, dare mai uÅŸor de suportat. A reorganizat, în 1733, vama din BucureÅŸti ÅŸi, după un an, vama întregii Ţări RomâneÅŸti. Ca domn al Moldovei, a înfiinÅ£at, în în­Å£elegere cu starostele CameniÅ£ei, iar­maroacele de hotar, în număr de opt, prin această măsură stimulandu-se schimburile comerciale moldo-polone. A întărit armata, creand noi corpuri de oaste. Om de cultură ÅŸi artă, a înfiinÅ£at în 1728, la IaÅŸi, trei ÅŸcoli cu predare gratuită (de română, elină ÅŸi greacă modernă), unde veneau spre învăţă­tură ÅŸi tineri din alte ţări. A ctitorit curÅ£ile domneÅŸti de la Frumoasa. A ridicat sau a dăruit monumentele moldoveneÅŸti Balica, Galata, Bărboiul, iar în Å¢ara Românească, la BucureÅŸti, Pantelimonul.

            Un reprezentant de seamă al familiei a fost ÅŸi Grigore al III-lea Ghica, domn în Moldova (1764-1767), în Å¢ara Ro­mânească (1768-1769) ÅŸi apoi din nou în Moldova (1774-1777). În politica internă a adoptat o atitudine de pro­tecÅ£ie a celor nevoiaÅŸi. În prima circu­lară dată ispravnicilor săi, poruncea acestora «să fie cu mare dreptate săra­cilor, neîngăduind pe nimeni să-i calce ÅŸi să-i năpăstuiască ; căci de va auzi cat de puÅ£in că au păzit hatarul cuiva ÅŸi va veni un sărac să se jăluiască, atuncea cu mare pedeapsă îl va pedepsi (pe slujbaÅŸul vi­novat), făcand mari dreptăţi tuturor». Pentru a îngrădi accentuarea exploată­rii feudale, domnitorul a stabilit, prin aÅŸezămantul de la 1 ianuarie 1766, obli­gaÅ£iile ţăranilor la 12 zile de clacă, iar pentru cei din Å£inuturile de margine, ameninÅ£ate de atacuri, doar la jumă­tate. (Constantin vodă Mavrocordat fixase în Moldova 24 zile de muncă). Mărită, la presiunea boierilor, cu încă două zile, claca ţăranilor stabilită de Grigore III Ghica a rămas neschim­bată pană în secolul XIX. A înfiinÅ£at o manufactură de postav la Chipereni (judeÅ£ul IaÅŸi), a pus să se podească unele străzi, a construit ciÅŸmele publice la poarta Spiridoniei ÅŸi a Goliei din capi­tala Moldovei. A stimulat învăţămantul, creand clase de română ÅŸi greacă veche ÅŸi modernă. A dăruit Academiei domneÅŸti din IaÅŸi un rand nou de clădiri.

            Imperiul habsburgic a ocupat în 1775 partea de nord a Moldovei, teritoriu cunoscut de atunci cu numele de Bu­covina. Protestand cu vehemenţă, Gri­gore III Ghica ÅŸi-a atras mania austrie­cilor care, făcand presiune la Constan­tinopol, au determinat trimiterea la

Iaşi a unui capugiu cu caţiva oameni care au luat, la 1 octombrie 1777, viaţa domnitorului:

«Åži aÅŸa s-a săvarÅŸit
Ghica vodă cel vestit,
Cu o moarte-atata de cumplită,
StraÅŸnică ÅŸi necinstită »

     Din trunchiul familiei aveau să apară mai tarziu, în veacul al XlX-lea, ÅŸi alÅ£i oameni de seamă, fruntaÅŸi ai vieÅ£ii po­litice, ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi culturale româneÅŸti.

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/114_-_Gheorghe_Ghica.jpg/483px-114_-_Gheorghe_Ghica.jpg

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare
A fost lansată a doua licitație pentru lucrările de anvelopare a do...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă: La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DRPD Brașov a anunțat când se va deschide traficul pe Transfăgărășan

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
4 trucuri de gătit, pentru a prepara mâncare în mod eficient și sănătos

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Sânpetru și legenda `Acului Salvator`

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Primăria Asău, anunț important pentru locuitori

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0