Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 28 Iunie 2013

LAZÄ‚R, GHEORGHE (1779 - 1823)

 

            Cărturar iluminist, organizator de ÅŸcoa­lă ÅŸi dascăl mult iubit de elevi, autor de manuale, inginer ÅŸi filozof, Gheor­ghe Lazăr a fost una din marile perso­nalităţi culturale din primul sfert al secolului al XlX-lea.

            S-a născut într-o familie de ţărani din comuna Avrig (judeÅ£ul Sibiu), aÅŸezare veche de români de la poalele munÅ£ilor FăgăraÅŸ. Åžcoala primară a urmat-o în satul natal, iar liceul la Cluj (1798 - 1801) ÅŸi Sibiu (1801-1802). Studiile superioare le-a făcut la Cluj ÅŸi la Viena. Perioada petrecută în capitala Austriei a folosit-o nu numai pentru a urma cursuri de teologie, filozofie, drept, pe­dagogie, economie politică, istorie, fi­zică, geografie, topografie, matematici (varietatea lor arată preocupările mul­tilaterale ale tânărului student), dar ÅŸi pentru traducerea unor lucrări de etică, de ÅŸtiinţă, cum au fost «învăţăturile morale ale lui Gottlieb Ehrenweich», «Istoria împăratului Octavian ÅŸi a soÅ£iei sale», o carte de Geografie etc.

            Revenit în Transilvania, a fost numit profesor la Academia teologică de curând înfiinÅ£ată la Sibiu. În cei cinci ani cât a ocupat această slujbă (1811- 1816) Gheorghe Lazăr a scris un « Compendiu de geografia Transilvaniei» ÅŸi o «Gra­matică română-germană». La cursurile lui sau în afara ÅŸcolii propaga idei patriotice  cu caracter social ÅŸi politic care nemulÅ£umeau, fireÅŸte, nobilimea ÅŸi înaltul cler. Astfel, intr-un discurs rostit în 1814, Gheorghe Lazăr spunea că «precum e adevărat că românii au datoria de supunere către stăpinire, nu e mai puÅ£in adevărat că ei au ÅŸi dreptul de a fi ocrotiÅ£i de ea deopotrivă cu ceialalÅ£i supuÅŸi ai ţării». Latent la început, conflictul a izbucnit public la 9 iunie 1815 cu prilejul unei adunări în care se aniversa ziua împăratului austriac Francisc al II-lea. În loc sa toasteze pentru sănătatea sărbătoritului, Gheorghe Lazar a toastat pentru Napoleon, reprezentantul speranÅ£elor de eliberare naÅ£onală a popoarelor asuprite. La acest act de curaj, oficialitaÅ£ile au răspuns prin concedierea celui ce-la înfaptuit. După o ÅŸedere scurtă la BraÅŸov, Gheorghe Lazăr a trecut munÅ£ii în Å¢ara Românească. Stabilit la BucureÅŸti, ÅŸi-a câÅŸtigat existenÅ£a fie predând lecÅ£ii particulare, fie ca inginer hotarnic.

           Eforia ÅŸcolii de la biserica Sf. Gheorghe din BucureÅŸti, în căutare de profesori care să predea geografia, aritmetica, geometria, raporta domnitorului că a depistat «pe un Lazăr ingener, ce au venit acum de curând din părÅ£ile Transilva­niei aici într-acest pâmânt» ÅŸi care a dat asigurări «că la orice meÅŸteÅŸug filozoficesc este destoinic». Pentru a i se verifica cunoÅŸtinÅ£ele, Lazăr a fost pus să soco­tească dimensiunile unei grădini a ba­nului Bălăceanu. Priceperea lui Gheor­ghe Lazăr a uimit pe toÅ£i, el obÅ£inând un rezultat identic cu cel al unui geo­metru german, fără să fi dispus însă de intrumenteie trebuitoare. CâÅŸtigând încrederea celor în drept, Gheorghe Lazăr s-a dedicat carierei didactice. El a înaintat o propunere de înfiinÅ£are la BucureÅŸti a unei ÅŸcoli româneÅŸti. Proiectul, îmbrăţiÅŸat cu multă căldură de Iancu Văcărescu, banul Bălăceanu ÅŸi alÅ£i oameni progresiÅŸti ai vremii, a fost aprobat prin decret domnesc, după lungi discuÅ£ii, la 6 martie 1818.

Instalată în Chiliile mânăstirii Sf. Sava (aflată cam pe locul unde s-a înălÅ£at Universitatea din BucureÅŸti), ÅŸcoala înfiinÅ£ată de Gheorghe Lazăr a fost inaugurată în toamna aceluiaÅŸi an. ConÅŸtient că «lumina numai prin învăţătură se poate dobândi. Lazăr s-a dedicat cu toată pasiunea pregatirii tinerilor elevi, de care, cum spunea Christian Tell, «era ascultat ca un profet».

            «El, slujba sa - notează Ion Heliade Rădulescu - niciodată nu ÅŸi-a socot-o drept o profesie, ci o chemare, o misioană (misiune)... Pare că era într-adins venit pentru a deschide un drum de regeneraÅ£ie. El îÅŸi simÅ£ea vocaÅ£ia.»

            Pentru instruirea ÅŸcolarilor (printre ei se afla Christian Tell, viitorul revoluÅ£ionar de la 1848, Anton Pann, Petrache Poenaru, personalitate a învăţământului românesc, ÅŸ.a.) a scris, a prelucrat sau a tradus manuale de matematică, trigonometrie, gramatică, geografie, astronomie, filozofie, logică.

            În anul 1821, Gheorghe Lazăr a aderat cu entuziasm la ideile revoluÅ£ionare ale lui Tudor Vladimirescu, ajungând - datorită priceperii în probleme de ar­tilerie ÅŸi fortificaÅ£ii - unul din apropiaÅ£ii sfătuitori în chestiuni militare ai eroului pandur.

            Ros de o boală necruţătoare, Gheorghe Lazăr s-a stins din viaţă în toamna anu­lui 1823. Numele său însă, numele omului care a trăit la hotarul între două epoci ÅŸi ale cărui fapte au trecut în su­fletul urmaÅŸilor, numele ctitorului ÅŸco­lii modeme româneÅŸti a rămas înscris cu slove de nemurire în cartea culturii neamului nostru.

Sursa foto:  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Misu_Popp_-_Portretul_lui_Gheorghe_Lazar.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Piteștiului anunță construirea a două blocuri pentru tinerii specialiști
„Construim aceste două blocuri pe strada Smârdan și în Războien...
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne
Iluminat public controlat prin telegestiune, dar și stațiile de trat...
 
Încep acțiunile de dezinsecție în localitatea Balș
Primăria Balș anunță că în perioada 16-23 mai vor avea loc acți...
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun
Primarul municipiului Râmnicu Sărat a prezentat într-o filmare schi...
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice
Liberalul a vorbit despre primul weekend al campaniei electorale pentr...
 
Primăria Amara, anunț pentru locuitorii de pe 4 străzi ale localității
Încep măsurătorile cadastrale pentru înregistrarea sistematică a ...
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia
8 candidați și 11 formațiuni politice vor fi pe buletinele de vot l...
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă
Campania de bugetare participativă se va desfășura până la data d...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă: La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
DRPD Brașov a anunțat când se va deschide traficul pe Transfăgărășan

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
4 trucuri de gătit, pentru a prepara mâncare în mod eficient și sănătos

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Sânpetru și legenda `Acului Salvator`

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Primăria Asău, anunț important pentru locuitori

» 21 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
CJ Sibiu: Se refac dosarele pentru noi locuri de vânzare în Piața Transilvania

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0