În anul 1871, pe locul actualului pod Traian, a fost montat un Pod de Fier ce traversează Bega, care a devenit o emblemă a oraÈ™ului datorită cadrului natural deosebit în care se află, dar È™i din cauza evenimentelor care au loc aici. Podul este situat între cartierele Cetate È™i Iosefin-Elisabetin, a fost demontat în 1915 È™i remontat în 1916 pe locul unde se află È™i acum, între strada Ady Endre È™i Andrei MureÈ™anu.
Potrivit legendelor care circulă prin oraÈ™, podul ar fi fost proiectat de celebrul inginer Gustave Eiffel, cel care a proiectat È™i Turnul Eiffel din Paris. În realitate, infrastructura podului a fost realizată de Lad Karolu, un inginer din cadrul Serviciului Tehnic al primăriei oraÈ™ului liber regesc TimiÈ™oara. Podul în sine a fost construit de Fabrica de poduri din ReÈ™iÈ›a, care aparÈ›inea de Societatea austro-ungară de căi ferate. Primăria TimiÈ™oara de la acea vreme a dispus executarea fundaÈ›iilor È™i elementelor de la capetele podului, lucrări care s-au încheiat pe 31 octombrie 1914.
Timp de 44 de ani, podul a fost circulat È™i de maÈ™ini, însă după 1916 a avut destinaÈ›ia de pod pietonal. Se numără printre cele mai frumoase poduri din TimiÈ™oara, fiind îndrăgit în special de tineri pentru romantismul zonei.
CiteÈ™te È™i: Muzeul de Artă din oraÈ™ul Râmnicu Vâlcea!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.pressalert.ro/2014/05/ce-noutati-despre-amenjarea-turnului-de-apa-si-podului-de-fier-au-autoritatile-din-timisoara/://www.banatulazi.ro/podul-de-fier-din-iosefin-intre-istorie-romantism-si-proiecte-fanteziste/://spotlight-timisoara.eu/pf/podul-de-fier-din-iosefin/