Lacul Zănoaga se află în Parcul NaÈ›ional Retezat È™i se întinde pe o suprafață de 40.000 de hectare. În zonă se află 80 de lacuri glaciare, fapt pentru care Parcul este supranumit „Tărâmul fermecat cu ochi albaÈ™tri”.
Lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar nu doar din Retezat, ci din întreaga È›ară, È™i se află într-una dintre cele mai pitoreÈ™ti zone din CarpaÈ›ii româneÈ™ti. Parcul NaÈ›ional Retezat a fost înfiinÈ›at în 1935 È™i este recunoscut ca rezervaÈ›ie a biosferei din 1979, prin urmare are statut de arie naturală protejată de interes naÈ›ional È™i internaÈ›ional.
Acest lac se abate de la zicalele conform cărora lacurile glaciare sunt mici, el se află în „căldarea glaciară” a Judelui, la o altitudine de 1.997 metri È™i s-a format într-un circ glaciar alimentat de 6 pâraie. Se estimează că are un volum de apă de 693.000 metri cubi. Interesantă este adâncimea lui, la mijlocul său măsurându-se 29 de metri.
Ca să ajungi la Zănoaga trebuie să mergi în HaÈ›eg, iar de acolo urmezi drumul către Ohaba de Sub Piatră – SălaÈ™u de Jos – SălaÈ™u de Sus – MălăieÈ™ti – NucÈ™oara – Cârnic – Pietrele. După Cârnic nu se mai poate merge cu maÈ™ina, deoarece se intră în zona protejată, deci turiÈ™tii trebuie să continue drumul pe jos.
Te-ar putea interesa: WishFest va avea loc pe 9 È™i 10 septembrie în BucureÈ™ti!
Ne poÈ›i urmări pe Facebook sau poÈ›i descărca aplicaÈ›ia gratuit È™i te anunțăm noi când apare ceva nou!
Sursa foto: https://www.viata-libera.ro/turism/83665-zanoaga-mare-din-retezat-cel-mai-adanc-lac-glaciar-din-romaniahttps://positivenewsromania.com/2020/09/10/all-of-my-needs-are-perfectly-met-in-romania-my-need-for-freedom-for-beauty-for-mountains-nature-janneke-klop-dutch-hiker-and-traveling-guide-author/retezat-lacul-zanoaga-mare/