Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 17 Mai 2013    Actualizat: 08 Iulie 2013

Rizea a topit 1.400.000 de euro în firma soacrei. A sifonat banii handicapaţilor

 

         Prin intermediul prietenului şi colegului de partid Robert Negoiţă, Cristian Rizea (PSD) a pompat sute de mii de euro, de la Agenţia pentru Tineret, în  firma „soacrei“. Fost director al Agenţiei pentru Tineret, Cristian Rizea a încheiat contracte „în familie“ sub paravanul unor construcţii fictive la un hotel din Eforie Sud, şi azi în paragină. 
         În calitate de director general al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT), actualul deputat PSD Cristian Rizea (42 de ani) a împărţit cu generozitate contracte nu doar prietenilor şi colegilor de partid, ci şi Janei Sterian (64 de ani), din Mangalia. Aceasta a fost prezentată de deputat apropiaţilor săi drept ,,mama adoptivă" a soţiei sale, Josette Rizea (40 de ani).
         Potrivit documentelor aflate în arhiva ANSIT, la 24 şi 26 martie 2004, Cristian Rizea a semnat, în calitate de director general al instituţiei, două contracte, în valoare totală de peste 1,4 milioane de euro, cu firmele Pro Confort SRL şi Pro Construct SRL, ale fraţilor Ionuţ (37 de ani) şi Robert Negoiţă (39 de ani), ultimul deputat şi coleg de partid al lui Rizea.
         Banii erau destinaţi renovării unui hotel şi a unui restaurant aflate în patrimoniul Centrului de Tineret Marea Neagră, din Eforie Sud. Zonă în care ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţele tineri cu dizabilităţi sau din familii defavorizate.  Instituţia de stat se obliga însă să vireze în contul celor două societăţi, desemnate câştigătoare în urma unei licitaţii publice deschise, doar 1,8 milioane de lei (500.000 de euro, calculat la valoarea de 3,6 lei pentru un euro).
         Restul, de peste 900.000 de euro, urma să fie investiţi în reabilitarea Centrului de firmele fraţilor Negoiţă, care ar fi trebuit să-şi recupereze investiţia prin exploatarea hotelului (10 ani) şi a restau­rantului (49 de ani). Singura condiţie: lucrările de reabilitare trebuiau finalizate până la finele lunii septembrie 2004.
         Astfel, contractul pentru reabilitarea hotelului din Eforie Sud a fost semnat, la 26 martie 2004, de Cristian Rizea, în calitate de director general al ANSIT, şi de Robert Negoiţă, în calitate de director general al Pro Construct SRL. Valoarea totală a contractului se ridica la 3,7 milioane de lei (un milion de euro), din care aproape 600.000 de lei (160.000 de euro) reprezentau TVA.  ANSIT urma să plătească însă doar aproximativ 1,8 milioane de lei (adică, 500.000 de euro). Restul, de 1,9 milioane de lei (peste 530.000 de euro), urma să fie investit de societatea lui Negoiţă.
         Potrivit contractului, acesta urma să înceapă lucrările la Eforie la începutul lunii aprilie 2004 şi să le finalizeze la 26 septembrie 2004. Omul de afaceri ar fi urmat să-şi recupereze investiţia din exploatarea hotelului, în sezonul estival, pe o perioadă de zece ani. La 23 august 2004 însă, când, potrivit contractului, mai avea la dispoziţie doar o lună pentru a finaliza lucrările, Robert Negoiţă i-a cerut în scris lui Cristian Rizea să îi permită să cesioneze toate obligaţiile contractuale către societatea Domus Stil SRL, administrată de fratele său, Ionuţ Negoiţă. Rizea a dat dovadă de o înţelegere excesivă şi, fără să pretindă cheltuielile suplimentare prevăzute în contract pentru întârzierea lucrărilor, amână termenul de finalizare a acestora până la 31 martie 2005.
         În paralel, o altă firmă administrată de Ionuţ Negoiţă, Pro Confort SRL (societate care administrează acum şi Rin Grand Hotel, din Bucureşti), se angajase, printr-un alt contract încheiat cu ANSIT la 25 martie 2004, să reabiliteze, în schimbul a 1,4 milioane de lei (400.000 de euro) restaurantul Centrului de Tineret din Eforie Sud. Ionuţ Negoiţă urma să-şi recupereze apoi investiţia din exploatarea localului pe o perioadă de 49 de ani.
         Jana Sterian, mama- soacră afacerista
         După mai bine de un, timp în care lucrările stagnau, şi după un control al Curţii de Conturi care a descoperit nereguli, firmele administrate de Ionuţ Negoiţă au cedat, la rândul lor, toate drepturile şi obligaţiile contractuale. Şi de această dată, cesiunea s-a făcut cu acordul scris al lui Cristian Rizea. Motivele invocate de Ionuţ Negoiţă: ,,probleme de ordin financiar generate de factori externi, precum scurtarea perioadei de exploatare estivală a obiectivelor, slaba afluenţă a publicului în staţiunea Eforie Sud sau neîndeplinirea unor obligaţii de către unii furnizori".
         Aşa se face că, înainte cu exact două săptămâni până ce termenul de finalizare a reabilitării Centrului să expire din nou, Ionuţ Negoiţă şi Cristian Rizea au semnat un nou contract cu firma Black Sea Management, deţinută de o anume Jana Sterian (64 de ani), cunoscută ca mama adoptivă a soţiei sale, modista Josette Ane Marie, fostă Niculina Ana Maria Suditu (40 de ani). Firma mamei-soacre, Black Sea Management, fusese înfiinţată cu doar câteva zile înainte de a prelua contractele. Ca de la ginere pentru mama-soacră, Rizea a prelungit din nou termenul de finalizare a lucrărilor până la 31 decembrie 2008.
         Iar pentru că Jana Sterian se obliga să mai investească vreo 500.000 de euro în plus faţă de ce prevedea contractul iniţial în reabilitarea Vilei C2 a Centrului de Tineret, în amenajarea de terenuri de tenis, piscină şi spaţii verzi, dar şi în restau­rant, ANSIT, reprezentată de Cristian Rizea, a decis să-i dea posibilitatea să-şi recupereze investiţia şi a prelungit termenul în care firma Black Sea Management putea exploata hotelul de la 10 la 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă aproape 25 de ani. Acelaşi termen, de cel mult 74 de ani, este stabilit apoi şi în cazul exploatării restaurantului. În plus, Cristian Rizea s-a angajat ca, în cazul în care renunţă la contract, ANSIT să achite către Black Sea Management daune de două milioane de euro. Cu alte cuvinte, firma respectivă primea un complex hotelier în schimbul unor investiţii minime.
         În cazul în care nu ar fi ieşit pasienţa, aceeaşi firmă primea despăgubiri de patru ori mai mari decât promisiunea de investiţie. Bani luaţi de la tinerii cu dizabilităţi. Şi, ca să nu iasă un scandal public, Rizea a mai prevăzut şi o clauză a tăcerii. Este vorba de o clauză de confidenţia­litate care, în opinia sa, ar fi trebuit păstrată în cazul unor contracte referitoare la bani publici investiţi deja de instituţia de stat. Aceasta a fost stabilită la un milion de euro.
         Jana ia banii şi se ascunde într-un off-shore
         După încă un an în care nimeni nu mişcă un deget pentru clădirile în care ar fi trebuit să-şi petreacă vacanţele tineri defavorizaţi, mai exact în iunie 2006, când şi mandatul lui Cristian Rizea la ANSIT încetează, Jana Sterian cedează toate acţiunile Black Sea Managament către Black Sea Management LTD, un off-shore cu sediul în Belize. Acum, aceeaşi societate este administrată însă de un off-shore din Cipru. Doar o anchetă a Parchetului ar putea stabili cine se ascunde în spatele acestor off-shore-uri.
         Contactat de „Adevărul", deputatul PSD Cristian Rizea, aflat, în calitate de preşedinte PSD Diaspora, în Italia, la Firenze, s-a mulţumit să se eschiveze: „Nu comentez nimic. Scrieţi ce vreţi!". Doamna Rizea nu poate fi contactată, o angajată a Grădiniţei Vip, unde ea lucrează,  spunând că este „în concediu în Italia".
         ''Nu, nu cunoşteam administratorul care a preluat contractul (Jana Sterian). Respectiva persoană şi respectiva fimă au venit din partea Agenţiei pentru Tineret.''
         Ionuţ Negoiţă om de afaceri
         Cum a ajuns contractul la  soacră
         La telefonul lui Robert Negoiţă răspunde cumnatul, care îţi transmite sec: ,,Domnul Robert Negoiţă nu este în ţară. Se întoarce peste o săptămână şi până atunci nu poate fi contactat sub nicio formă, nici la telefon, nici prin e-mail".  Mai uşor de găsit a fost fratele lui Robert, Ionuţ Negoiţă. ,,Am încheiat două contracte cu Agenţia pentru Tineret.  Era vorba, de fapt, de o asociere în care Agenţia punea la dispoziţie o clădire foarte veche şi foarte degradată, iar noi veneam cu investiţia şi aveam dreptul să exploatăm hotelul şi restaurantul în domeniul în care activăm şi acum. Noi am făcut acolo, pe lângă renovare, şi extindere la sol destul de mare, de vreo 500 de metri pătraţi, şi un etaj.
         Nu mai ţin minte exact, se întâmpla în 2004, deci e vorba de aproape şapte ani. Dar am făcut o investiţie de câteva sute de mii de euro. Nu-mi amintesc dacă am recuperat investiţia, dar mi se pare că am găsit o modalitate. Oricum, nu mai ştiu exact motivele pentru care am renunţat, dar unul dintre ele a fost acela că o altă firmă s-a arătat interesată", a precizat Ionuţ Negoiţă. El a adăugat apoi că nu o cunoştea pe administratora firmei care s-a arătat interesată să preia contractul şi, implicit, construcţia de la faza în care se afla: ,,Nu, nu cunoşteam administratorul. Respectiva persoană şi respectiva fimă au venit din partea Agenţiei pentru Tineret".
         1,4 milioane de euro este suma „investită" în hotelul, acum în paragină, de la Eforie Sud, destinat tinerilor cu dizabilităţi

BRAILA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0