Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 11 Iulie 2013    Actualizat: 11 Iulie 2013

Lovitură la vârful DirecÅ£iei pentru Agricultură Giurgiu: Directoarea Petra OchiÅŸor, trimisă în judecată de către DNA pentru instigare la abuz în serviciu

 

         În 2010, una din tematicile Ministerului Agriculturii ca plan de control ce urma să fie dus la îndeplinire, în teritoriu, prin direcÅ£iile agricole, a fost acÅ£iunea „SILOZUL”, în baza căreia persoanele juridice care desfăşurau activităţi specifice în domeniul agriculturii ÅŸi care deÅ£ineau silozuri de depozitare urmau să fie controlate pentru verificarea respectării legalităţii documentelor precum ÅŸi a modului de depozitare a cerealelor.
         Directoarea de la aceea vreme a DirecÅ£iei Agricole de Dezvoltare Rurală (DADR), Petra OchiÅŸor, a dispus pe 18 iunie 2010 constituirea unei echipe de control formată din Georgeta Popescu ÅŸi Åžtefan Gheondea. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie, echipa de control a DirecÅ£iei Agricole era coordonată FORMAL de Inspectoratul JudeÅ£ean de PoliÅ£ie Giurgiu.
         Echipa formată din cei doi consilieri ai DirecÅ£iei Agricole împreună cu agentul ÅŸef de poliÅ£ie Florică Jenică din cadrul IPJ Giurgiu, Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-au deplasat la data de 3 august a aceluiaÅŸi an la mai mulÅ£i agenÅ£i economici, unul dintre aceÅŸtia fiind AGRO TOTAL SRL din comuna AdunaÅ£ii Copăceni, judeÅ£ul Giurgiu. Aici au fost întâmpinaÅ£i de Marin Iordache, administratorul societăţii, care le-a pus la dispoziÅ£ie documentele solicitate spre verificare după care s-a trecut la inspecÅ£ia locului de depozitare a cerealelor. Conform aceluiaÅŸi rechizitoriu, Georgeta Popescu a luat decizia de a sancÅ£iona firma din AdunaÅ£ii Copăceni cu 6.000 lei, pe motiv că locul de depozitare nu avea aerare, iar sistemul de ventilaÅ£ie nu era conform standardelor.
         Administratorul AGRO TOTAL SRL a refuzat să semneze procesul verbal de control nr. 309, pe motiv că nu se consideră vinovat. Acest proces verbal de control este totuÅŸi menÅ£ionat în Registrul de Evidenţă a Controalelor pe care orice societate comercială este obligată să-l deÅ£ină.
         La scurt timp după acest control, administratorul AGRO TOTAL SRL ia legătura telefonic cu Petra OchiÅŸor.
         Marin Iordache, administrator AGRO TOTAL SRL  „După plecarea echipei de control am sunat-o pe OchiÅŸor Petra, pe care o cunosc de 20 de ani, ÅŸi i-am reproÅŸat că trimite echipe de control care ne amendează… ÅŸi consider că este un abuz faptul că am fost sancÅ£ionat.” (DeclaraÅ£ie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         DeclaraÅ£ia martorului Marin Iordache a fost consemată de altfel ÅŸi de procurorul DNA DragoÅŸ Cojocariu, cel care a instrumentat acest dosar. Imediat după telefonul dat de martorul Iordache, Petra OchiÅŸor o cheamă la ea în birou pe Elena Niculae, cea care suplinea la acea vreme funcÅ£ia de director adjunct ÅŸi îi transmite că procesul verbal nr. 309 aplicat de echipa de control TREBUIE ANULAT, pentru a fi substituit cu un altul, în care să nu se prevadă aplicarea vreunei sancÅ£iuni faţă de TOTAL AGRO SRL AdunaÅ£ii Copăceni.
         Elena Niculae, DAJ Giurgiu „La scurt timp, am fost sunată de directoarea OchiÅŸor Petra, care mi-a solicitat să vin la dânsa în birou. Am intrat în biroul acesteia, iar din primele discuÅ£ii mi-a dat de înÅ£eles că a fost informată de sancÅ£iunea aplicată la SC AGRO TOTAL SRL ÅŸi mi-a comunicat pe un ton de reproÅŸ faptul că agentul economic nu trebuia sancÅ£ionat cu amendă, ci se putea aplica un avertisment. Totodată, pe un ton imperativ ÅŸi fără a-mi preciza un motiv anume, mi-a spus că din moment ce sunt ÅŸefă ar trebui să mă implic ÅŸi ar fi bine ca până la sfărÅŸitul programului din ziua respectivă, amenda aplicată AGRO TOTAL SRL să fie transformată într-un avertisment, spunându-mi să merg să vorbesc cu Georgeta Popescu ÅŸi Åžtefan Gheondea pentru a schimba procesul verbal…” (DeclaraÅ£ie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         Elena Niculae merge după această discuÅ£ie în biroul Georgetei Popescu unde este chemat ÅŸi Åžtefan Gheondea. Aici, Georgeta Popescu reface procesul verbal de control nr. 309 din 3 august 2010. În noul proces verbal întocmit era eliminată sancÅ£iunea aplicată agentului comercial din AdunaÅ£ii Copăceni. Toate aceste aspecte sunt recunoscute de cei trei, mai puÅ£in de Petra OchiÅŸor, care a negat implicarea sa în substituirea documentului.
         După această substituire, Georgeta Popescu a reînscris în Registrul de Evidenţă a Controalelor procesul verbal de control nr. 309 substituit, prin care se favoriza firma din AdunaÅ£ii Copăceni, societatea nemaiavând de plată nicio sumă.
         Pentru a se substitui în totalitate actul de control, Georgeta Popescu a încercat să recupereze ÅŸi celelalte exemplare ale procesului verbal de control, astfel că i-a solicitat Agentului Åžef de PoliÅ£ie Florică Jenică – reprezentantul IPJ Giurgiu în cadrul acÅ£iunii de control, căruia îi remisese un exemplar al actului de control iniÅ£ial, să îi restituie acest document, pentru a primi actul substituit, însă a fost refuzată de către reprezentantul PoliÅ£iei.
         La aproape o lună de la controlul efectuat, Marin Iordache ÅŸi Petra OchiÅŸor se întâlnesc întâmplător la sediul Consiliului JudeÅ£ean Giurgiu, ocazie cu care între cei doi are loc o discuÅ£ie mai mult decât edificatoare:
         Petra OchiÅŸor, director suspendat al DAJ Giurgiu „Vezi că s-ar putea să am probleme cu amenda pe care Å£i-am anulat-o!” (DeclaraÅ£ie conform Rechizitoriului întocmit de procurorii  DNA)
         Această precizare este redată ÅŸi în declaraÅ£ia pe care Marin Iordache a dat-o procurorilor DNA care au instrumentat dosarul. Din rechizitoriul procurorilor DirecÅ£iei NaÅ£ionale AntocorupÅ£ie mai reiese un aspect cel puÅ£in la fel de interesant. Plata pentru amenda aplicată este totuÅŸi făcută de administratorul AGRO TOTAL SRL la data de 13 decembrie 2010, printr-o unitate CEC Bank din AdunaÅ£ii Copăceni. DeÅŸi conform adresei nr. 8673 din 29 martie 2011, DirecÅ£ia Generală a FinanÅ£elor Publice precizează faptul că: „ S-au efectuat verificări atât la Registratura Generală a DGFP Giurgiu, cât ÅŸi la Registratura AdministraÅ£iei FinanÅ£elor Publice a oraÅŸului MihăileÅŸti, care are în administrare fiscală SC AGRO TOTAL SRL, ÅŸi nu există înregistrare care să ateste transmiterea actului administrativ. Din informaÅ£iile culese de la DirecÅ£ia pentru Agricultură ÅŸi Dezvoltare Rurală a judeÅ£ului Giurgiu a rezultat că nu a fost înaintat titlul de creanţă instituÅ£iei noastre.”
         Ca urmare a acestor fapte, procurorii din cadrul DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie – Serviciul Teritorial BucureÅŸti au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:
         1) OCHIÅžOR PETRA, director executiv la DirecÅ£ia pentru Agricultură JudeÅ£eană Giurgiu, în sarcina căreia sunt considerate că au fost întrunite următoarele infracÅ£iuni: instigare la infracÅ£iunea de abuz în serviciu contra intereselor publice ÅŸi infracÅ£iunea de neglijenţă în serviciu.
         2) POPESCU GEORGETA, consilier superior în cadrul DAJ Giurgiu, este trimisă în judecată de DNA, în sarcina sa reÅ£inându-se infracÅ£iunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
         În rechizitoriul întocmit, procurorii au reÅ£inut următoarea stare de fapt, conform Buletinului de Presă al DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie pentru luna martie 2012:
         „La data de 3 august 2010, inculpata OchiÅŸor Petra, în calitate de director executiv la DAJ Giurgiu, i-a cerut subordonatei sale Popescu Georgeta, consilier superior în cadrul aceleiaÅŸi instituÅ£ii publice, să favorizeze o societate comercială care fusese controlată de Popescu Georgeta. Aceasta din urmă a modificat procesul verbal prin care firma respectivă fusese sancÅ£ionată cu amendă contravenÅ£ională în sumă de 6.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind depozitarea cerealelor ÅŸi a înlocuit-o cu avertisment. De asemenea, în cursul lunii martie 2011, inculpata OchiÅŸor Petra nu ÅŸi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuÅ£iile de serviciu ÅŸi a dispus ca unul dintre subordonaÅ£ii săi să nu fie plătit pentru o zi de muncă aferentă lunii februarie 2011 când fusese citat la DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie pentru a fi audiat în contextul efectuării cercetărilor în acest dosar penal.
         Pe parcursul cercetărilor, ambele prejudicii create prin modificarea procesului verbal ÅŸi prin neplata unei zile de muncă au fost recuperate.” (www.pna.ro)
         Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 5 BucureÅŸti. După primul termen de judecare de la 27 martie, instanÅ£a a hotărât să amâne judecarea dosarului pentru 24 aprilie anul curent. Prin ordinul nr. 32 din 2012, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, ia decizia de a o suspenda pe directoarea Petra OchiÅŸor începând cu 19 martie anul curent, la 13 zile de la întocmirea rechizitoriului DNA.
         Contactată telefonic, directoarea Petra OchiÅŸor a menÅ£ionat că va furniza redacÅ£iei săptămânalului ”InformaÅ£ia de Giurgiu” un punct de vedere despre acest dosar, însă până la închiderea acestei ediÅ£ii nu am primit niciun comentariu pe această temă.

 

Sursa foto: sansanews.ro

GIURGIU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0