Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 18 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Hanu îndatorează motrenii cu 100 de miliarde

 

         Primarul din Motru îndatorează pe final de mandat populaÅ£ia municipiului Motru. Dorin Hanu a declarat la Radio Infinit că face împrumut de 100 de miliarde de lei vechi la bancă pentru a monta camere de supraveghere, pentru realizarea unei zone de agrement cu ÅŸtrand sau pentru a asfalta câteva străzi din cartiere. Banii sunt folosiÅ£i pentru cofinanÅ£area unor proiecte europene, dat fiind faptul că sumele de la Consiliul JudeÅ£ean nu sunt suficiente. Vestea i-a nemulÅ£umit pe consilierii locali, care spun că banii sunt necesari pentru campania electorală.

         Pe final de mandat, primarul din Motru, Dorin Hanu, s-a gândit să împrumute 100 de miliarde lei vechi de la bănci pentru camere video, zone de agrement sau pentru asfaltarea unor străzi din trei cartiere.  ”Este un împrumut de 10 milioane pentru cofinanÈ›area proiectelor pe care le avem în derulare. Pentru prima dată în municipiul Motru avem È™ase proiecte pe fonduri externe, valoarea lor este de aproximativ opt milioane de euro È™i pentru a asigura cofinanÈ›area de lună de lună din bugetul local nu putem. De aceea am luat această decizie, să luăm È™i noi pentru prima dată împrumut pentru cofinanÈ›area acestor proiecte”, explică pentru Radio Infinit Dorin Hanu. Primarului nu îi ajung banii din bugetul local È™i cei acordaÈ›i de Consiliul JudeÈ›ean pentru parcuri È™i È™tranduri È™i consideră că aceasta este cea mai bună soluÈ›ie. ”Sunt patru proiecte pentru reabilitarea infrastructurii la trei cartiere din municipiul Motru la o valoare de 127 miliarde în bani vechi, un sistem de supraveghere video ÅŸi de un proiect pentru realizarea unui parc de agrement pentru tineret. Acestea sunt proiectele pe care noi am decis să le cofinanţăm în acest an È™i noi nu avem posibilități lună de lună. Este o necesitate solicitată de tinerii din municipiul nostru având în vedere că la ora actuală municipiul Motru nu are un È™trand, un loc în care tinerii să se relaxeze”, mai explică primarul din Motru.

         Buget mai mic cu 200 de miliarde

         Împrumutul se va face în acest an, având în vedere faptul că la finalul lunii decembrie au fost semnate contractele pentru proiectele europene. Cele 600 de miliarde erau insuficienÈ›i pentru asigurarea cofinanțărilor.  ”Împrumutul se face pentru fiecare proiect în parte, conform legii. Împrumutul se poate realiza decât pentru realizarea acestor proiecte, pentru cofinanÈ›are. O parte din banii respectivi se acoperă într-un an de zile. Bugetul local al primăriei  municipiului Motru este în jur de 600 de miliarde pentru anul 2012, cu aproximativ două sute de miliarde mai mic decât cel din anul 2011 deoarece anul trecut am plătit o parte din datoriile pe care le-am avut către UATAA Motru. Nu sunt probleme ca să acoperim cheltuielile pe care le avem cu aceste împrumuturi. Ele se vor rambursa într-o perioadă stabilită în urma contractelor cu băncilor”, mai spune Dorin Hanu.

         NemulÈ›umiri printre consilierii locali

         Consilierii democrat-liberali sunt uimiÈ›i de această hotărâre È™i spun că nu vor vota acest proiect. Elena Vintilescu susÈ›ine că este un împrumut colosal ce nu ar trebui făcut în această perioadă.  ”În È™edință ni s-a spus că pentru niÈ™te proiecte cu finanÈ›are europeană, dar când am luat la bani mărunÈ›i am văzut că nu fac toate obiectul finanțării europene, iar pentru finanÈ›area europeană nu trebuie să faci un asemenea împrumut colosal, ci mai reduci din cheltuieli. În lista de reparaÈ›ii au în buget să cumpere material săditor de 500 de milioane într-un loc, de 300 de milioane în alt loc. Sunt foarte multe cheltuieli nejudicioase, în schimb dumnealor vor să facă un împrumut de 100 de miliarde, o sumă colosală”, menÈ›ionează Elena Vintilescu. Mai mult decât atât, aceasta sugerează că ar fi fost mult mai bine dacă s-ar fi luat banii de la panseluÈ›e în acest scop. ”PanseluÈ›e, floricele È™i gazon pentru înfrumuseÈ›area oraÈ™ului costă 500 de milioane lei. Ar putea face un împrumut mai mic È™i economii din alte resurse. La tarifele pe care le practică DirecÈ›ia Publică au reuÈ™it să-È™i cumpere un Audi nou, aÈ™a că noi strângem cureaua È™i alÈ›ii se lăfăie”, susÈ›ine Vintilescu.

         Dobânzi de zeci de miliarde

         Cristinel Tutunaru, vicepreÈ™edintele UNPR, spune că la acest împrumut se vor mai adăuga È™i dobânzi de 60 de miliarde lei, iar toate sunt realizate pentru că se apropie campania electorală. ”Dobânzile la acest împrumut, alocate prin buget sunt de 60 de miliarde È™i problema este că se alocă 35 de miliarde pentru alimentarea cu apă, 81 de miliarde pentru sistemul de supraveghere video, 160 de miliarde pentru zona de agrement È™i câte 120 de miliarde pentru reabilitarea reÈ›elei stradale. Problema este că aceste cheltuieli vor fi rambursate de Comisia NaÈ›ională de InvestiÈ›ii în cel puÈ›in 75 de zile de la depunerea cererilor de rambursare, ce reprezintă o perioadă destul de lungă la care se plăteÈ™te dobânda. Dacă raportăm la alte municipii, cum ar fi Codlea, nu îÈ™i permite să împrumute o asemenea sumă. Singura explicaÈ›ie prin care s-ar explica gestul primarului de la Motru este că vine campania electorală È™i că trebuie pregătită”, afirmă Cristinel Tutunaru. 

Motru, GORJ
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0