Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 02 Septembrie 2013

Generalul Francisc Radici şi alte 14 persoane, trimişi în judecată în dosarul furtului de maşini

 

         Generalul (r) Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor maşini de lux.
         Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Liviu Nicolae Stan, pentru furt calificat, Robert Alexandru Chira, pentru tăinuire, favorizarea infractorului şi complicitate la furt calificat, Mihail Covaliu şi Vitalie Covaliu, pentru tăinuire, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.
         Alături de aceştia vor fi judecaţi Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene şi Gheorghe Zamfir, pentru favorizarea infractorului.
         În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Nicolae Florin Ioniţă, pentru furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere, Daniel Taranenco, Dumitru Ştefan, pentru înşelăciune, Alexandru Lucian Moldoveanu, Valentina Anemari Mihai, pentru tăinuire şi Tiberiu Costel Gheorghe, pentru furt calificat şi tăinuire.
         Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.
         Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada mai 2012 - februarie 2013, unii membri ai grupării infracţionale au furat mai multe autoturisme de lux, fiind vizate, în special, maşinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit şi cheia în contact.
         "Prin acest mod de operare, inculpaţii vizau două scopuri, după cum urmează: Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai uşor şi pentru o sumă mai mare de bani pe «piaţa neagră», nemaifiind nevoiţi să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situaţia furtului", au scris procurorii în rechizitoriu.
         Proprietarii maşinilor aveau însă nevoie de ambele chei pentru a fi despăguţi de firmele de asigurări, în caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenţei acestora.
         În aceste condiţii, membrii grupării contactau victimele şi să le propuneau "răscumpărarea" autoturismului furat.
         "Infractorii obţineau astfel un profit sigur şi rapid în urma activităţii lor infracţionale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piaţa neagră şi eventualei identificări a acestuia de către organele de poliţie", au mai arătat procurorii.
         Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau maşinile, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoţii, ci doar nişte intermediari şi astfel negociau recuperarea autoturismelor, căutând să obţină sume cât mai mari de bani.
         O altă modalitate de valorificare a maşinilor furate era vânzarea acestora cu acte şi plăcuţe de înmatriculare false, către persoane care ştiau că autoturismele respective sunt furate.
         "De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpaţi induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea şi executarea obligaţiilor contractuale, prin însuşirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane", au mai precizat procurorii.
         Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că şi-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoţi un Mini Cooper, în condiţăiile în care victima ţinea în torpedou toate actele autoturismului, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, nu a putut prezenta nici talonul şi nici cheia de rezervă.
         Gruparea infracţională era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, potrivit unor surse judiciare.
         În acest dosar, poliţiştii au făcut, în 29 aprilie, 32 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Galaţi, Sibiu, Iaşi şi Alba.
         Fostul şef al Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, declara atunci că furturile unora dintre autoturismele de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact şi motorul pornit. Acesta preciza că membrii grupării furau autoturisme de lux cu o valoare de piaţă de aproximativ 15-20.000 de euro.
         Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire şi într-un dosar privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi generalii Corneliu Dobriţoiu, Traian Pigui, Floarea Şerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru şi Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea şi Ionel Vizitiu, precum şi plutonierul Mihaela Matei.


​Sursa foto: http://tb.bizwiz.ro/A-crescut-numarul-de-masini-de-lux-furate-si-aduse-in-Romania/92f55f653b106fc90/588/331/2/70/A-crescut-numarul-de-masini-de-lux-furate-si-aduse-in-Romania.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0