Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PRIMARI
Adaugat: 19 Iunie 2013    Actualizat: 22 August 2013

Decizia Curţii de Apel Bucureşti rămâne valabilă
Cornel Resmeriţă a colaborat cu securitatea

 

         Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul primarului Cornel Resmeriţă, la decizia Curţii de Apel Bucureşti care a constatat că acesta are calitatea de colaborator al securităţii.  Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursul edilului de la Lupeni ca fiind nefondat.
         Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a verificat din oficiu pe Cornel Resmeriţă, acesta fiind candidat la funcţia de primar de la alegerile locale, din vara anului 2008. La finalul demersului CNSAS l-a acuzat pe edilul din Lupeni că ar fi colaborat cu  Securitatea, sub numele conspirativ “Lupaşcu”. Curtea de Apel Bucureşti a constatat anul trecut că primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, are calitatea de colaborator al fostei Securităţi, iar magistraţii au admis acţiunea formulata de CNSAS. Sentinţa Curţii  de Apel a fost contestată însă de primarul Cornel Resmeriţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă magistraţii de aici prin decizia nr. 476/02.02.2010 au respins recursul ca nefondat.
         Potrivit reprezentanţilor CNSAS decizia instanţei este una definitivă şi irevocabilă. “Noi ne-am sesizat, am efectuat verificări şi am trimis în instanţă ca să se constate calitatea de colaborator al securităţii. Hotărârea finală se publică în Monitorul Oficial partea a III-a”, a declarat reprezentantul biroului juridic al CNSAS.
         “Probabil peste10 ani voi fi erou”
         Primarul Cornel Resmeriţă susţine că încă nu a fost înştiinţat cu privire la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă susţine că “indiferent de răspuns eu nu am făcut poliţie politică”.
         “Îmi cunosc viaţa mea mai bine decât toţi. Aş vrea să văd dacă există cineva care să îmi spună că a avut de suferit din cauza mea. Încă nu mi s-a dat un răspuns însă indiferent de ce vor decide voi continua în toate declaraţiile mele să spun că nu am făcut poliţie politică”, declară Resmeriţă.
         Primarului Cornel Resmeriţă susţine că hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate să o conteste, însă este de părere că “în aceste condiţii probabil peste 10 ani mă fac erou”.
         Cornel Resmeriţă este membru PSD şi primar al municipiului Lupeni, judeţul Hunedoara, şi se află la cel de al treilea mandat consecutiv. La alegerile locale din 2008, Resmeriţă a câştigat şefia Primăriei din Lupeni din primul tur de scrutin.
         Resmeriţă rămâne în funcţie
         Potrivit unor surse judiciare, mandatul de primar al lui Cornel Resmeiţă nu va fi afectat de decizia CNSAS care susţine că acesta a fost colaborator al securităţii. Totuşi se constată că declaraţia dată de edil la momentul depunerii candidaturii este falsă, motiv pentru care ar putea răspunde conform legii penale.
         Soldatul Resmeriţă – Lupaşcu 
         Potrivit sesizării depuse în instanţă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Cornel Resmeriţă ar fi fost recrutat “pe baza sentimentelor patriotice cu luare de angajament scris”, în calitate de colaborator, pe 13 octombrie 1976, pentru a furniza informaţii despre “starea de spirit necorespunzătoare în rândul militarilor (…), legăturile unor militari cu persoanele. “Am procedat la recrutarea soldatului Resmeriţă Cornel în calitate de colaborator  (…) În procesul recrutării, nu au rezultat probleme deosebite, fapt pentru care am luat colaboratorului angajament scris şi i-am stabilit numele conspirativ “Lupaşcu”. La aceeaşi dată, a semnat angajament olograf. În 1978, Securitatea Municipiului Petroşani aprobă înregistrarea, tot în calitate de colaborator, a domnului Resmeriţă, cu numele conspirativ Lupaşcu (…) În discuţiile purtate, s-a stabilit că numitul Resmeriţă C. dispune de calităţi şi posibilităţi de informare”, se arată în raportul de recrutare al lui Cornel Resmeriţă, document deţinut de CNSAS.
         Potrivit CNSAS Cornel Resmeriţă ar fi furnizat între anii 1976 şi 1977, “două note informative, una care se referă la păstrarea armamentului şi muniţiei, iar cea de-a doua se referă la activitatea şi comportarea unui militar”. De asemenea actualul primar din Lupeni ar fi furnizat informaţii despre un muncitor de la mina Lupeni, membru al cultului penticostal, despre militari, despre “persoane şi aspecte negative din subteran” şi despre “acţiunea Eterul”, care, potrivit CNSAS, se referă la persoane care ascultau ştirile transmise de posturile de radio străine, în special de postul Europa Liberă. “A comunicat ( n.n. – sursa Lupaşcu) că, într-o discuţie purtată cu numitul (…), muncitor la I.M. Lupeni, de la depozitul de lemne, acesta s-a manifestat nemulţumit că, fiind membru al cultului penticostal, a lipsit mai multe zile de la serviciu, în zilele de sâmbătă şi, din această cauză, conducerea I.M. Lupeni intenţioneză să-i desfacă contractul de muncă. A afirmat că dacă i se va desface contractul de muncă, când va veni conducătorul ţării în Valea Jiului, se va arunca în faţa maşinii, pentru a-i putea aduce la cunoştinţă că credincioşii sunt presecutaţi”, se arată într-o notă informativă semnată de Cornel Resmeriţă, sub numele conspirativ “Lupaşcu”.

Lupeni, HUNEDOARA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor
Ministrul Educației susține că școlile și liceele din țara noast...
 
Poșta Română: Program special între 1-6 mai. Detalii despre livrarea pensiilor
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și de Paște, Poșta Română va ave...
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!
Oficialul israelian a anunțat că țara sa va riposta după atacul Ir...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0