Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 25 Iunie 2013    Actualizat: 25 Iunie 2013
Maricica Puica
 
     Maricica Puică (nascuta in data de 29 iulie 1950) este o atletă româncă, laureată cu aur È™i cu bronz la Los Angeles 1984.
     În luna iunie 1989, campioana olimpică ÅŸi mondială Maricica Puică, una dintre figurile emblematice ale atletismului românesc, a decis să se retragă din activitatea competiÅ£ională. Avea 39 de ani, o vârstă respectabilă pentru un sportiv de înaltă performanţă, dintre care 24 îi petrecuse pe terenurile de atletism.
     La iniÅ£iativa regretatei Lia Manoliu, pe atunci vicepreÅŸedinte al Comitetului Olimpic Român, în onoarea sa a fost organizată o festivitate de retragere emoÅ£ionantă, care a avut loc la PiteÅŸti, cu ocazia Campionatelor NaÅ£ionale.
Despre acest moment, care a marcat finalul unei cariere de excepÅ£ie, Maricica Puică îÅŸi aminteÅŸte: “Am primit o mulÅ£ime de cupe ÅŸi plachete de la federaÅ£ie, de la cluburile Olimpia, la care eram legitimată, Steaua ÅŸi Dinamo, pe care le păstrez ÅŸi azi în vi¬trina mea cu trofee. Am trăit un moment de mare bucurie, dar ÅŸi de tristeÅ£e în acelaÅŸi timp, pentru că în astfel de clipe îÅ£i dai seama că ai îmbătrânit. De fapt, eu nu am vrut să mă retrag atunci, deÅŸi aveam 39 de ani. SimÅ£eam că mai pot alerga câÅ£iva ani, dar am fost forÅ£ată să renunÅ£ din cauza accidentărilor. Cu un an înainte, la Jocurile Olimpice de la Seul, am suferit o ruptură fibrilară în seriile la 3.000 de metri ÅŸi a trebuit să abandonez."
     Momentul de vârf al carierei sale, aÅŸa cum ea însăşi recunoaÅŸte, a fost Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, la care a cucerit o medalie de aur ÅŸi una de bronz. Atunci Marcica Puica a câÅŸtigat cursa de 3.000 de metri, în care a reuÅŸit să o învingă pe Mary Decker, dublă campioană mondială în 1983 ÅŸi marea speranţă a atletismului american, pentru ca după doar câteva zile să-ÅŸi adjudece bronzul în proba de 1.500 de metri.
PreÅŸedintele Traian Băsescu a glumit, marÅ£i, cu foÅŸtii campioni ai României, la inaugurarea noului sediu al COSR, replica fostei atlete Maricica Puică – “Mă leÅŸi!” – stârnind râsul ÅŸefului statului, atitudinea lui fiind de altfel una destinsă pe tot parcursul evenimentului.
     PreÅŸedintele Traian Băsescu a ajuns cu câteva minute înaintea începerii ceremoniei. După ce a dat mâna cu Ivan Patzaichin, ÅŸeful statului s-a îmbrăţiÅŸat cu Nadia Comăneci, cu care a schimbat câteva cuvinte.
     După discursurile oficiale ocazionate de inaugurarea noului sediu al COSR ÅŸi Muzeului Olimpic, Traian Băsescu a vizitat birourile clădirii ÅŸi a ciocnit o cupă de ÅŸampanie cu câÅ£iva dintre foÅŸtii campioni români.
Åžeful statului a pus apoi câteva lopeÅ£i cu pământ la rădăcina unui pin, lucru pe care l-au făcut ÅŸi ÅŸeful Comitetului Olimpic InternaÅ£ional, Jacques Rogge, dar ÅŸi preÅŸedintele COSR, Octavian Morariu.
“Păi haideÅ£i să terminăm”, i-a spus Băsescu ÅŸefului COSR, referindu-se la faptul că mai este de plantat un pin de către preÅŸedintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey.
După remarca preÅŸedintelui, unul dintre oficialii COSR i-a întrebat în glumă pe cei prezenÅ£i dacă nu cumva au de plantat pomi în curÅ£ile proprii, căci “domnu’ preÅŸedinte e pus pe treabă”.
La un moment dat, mergând spre următorul pin, ÅŸeful statului a trecut pe lângă fosta atletă Maricica Puică, laureată cu aur ÅŸi cu bronz la Los Angeles 1984. Ea se afla într-o conversaÅ£ie cu un alt fost campion.
“Uite-l ÅŸi pe domnu’ preÅŸedinte”, a spus fosta atletă, repetând o replică din timpul conversaÅ£iei sale: “Mă leÅŸi!”.
Replica fostei campioane a strânit râsul ÅŸefului statului, care a repetat: “Mă leÅŸi!”.
La plecare, şeful statului a fost condus de către Octavian Morariu, pe care l-a felicitat pentru realizarea acestui obiectiv.
 
Sursa foto : http://patriotii.ro/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/maricica-puica.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0