Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 17 Iunie 2013    Actualizat: 17 Iunie 2013
Doina Melinte - Unul dintre simbolurile atletismului românesc
 
     Doina Melinte este una dintre cele mai mari campioane oferite de atletismul românesc. Pe parcursul carierei sale, ea a realizat 18 recorduri naÅ£ionale în sală ÅŸi în aer liber, 13 recorduri europene în sală ÅŸi patru recorduri mondiale. A câÅŸtigat zece titluri de campioană naÅ£ională, de două ori medaliată cu aur la Campionatul Mondial, două medalii de aur la Cupa Mondială, o medalie de aur ÅŸi una de argint la Jocurile Olimpice ÅŸi lista poate continua.
Născută în localitatea HudeÅŸti, judeÅ£ul BotoÅŸani, 1956, Doina a iubit sportul de mică, a cochetat cu gimnastica în clasele ÅŸcolii primare ÅŸi îÅŸi dorea să se facă balerină, dar pentru asta trebuia să plece la Cluj, unde părinÅ£ii au refuzat să o lase. 
     Ajunsă la liceu, în BistriÅ£a, Doina a început să practice handbalul, însă cariera sa a început în momentul în care a câÅŸtigat un cros în oraÅŸ ÅŸi a fost observată de antrenorul Ioan Zanca. În scurt timp, ea s-a îndrăgostit de atletism, alerga în acea perioadă la 400, 800 ÅŸi 1.500 de metri.
     După liceu, a fost admisă la Facultatea de EducaÅ£ie Fizică ÅŸi Sport din Suceava. Acolo s-a întâlnit cu antrenorul Dorin Melinte, cel care a ajutat-o să îÅŸi ridice nivelul performanÅ£ei ÅŸi i-a devenit, ulterior, soÅ£. În 1979, la terminarea facultăţii, sportiva a fost cooptată în lotul României, lot cu care a plecat la Moscova pentru Olimpiada din 1980.
     Aflată la prima competiÅ£ie internaÅ£ională importantă, Doina Melinte a realizat o performanţă foarte bună pentru o sportivă debutantă la Olimpiadă. În ciuda eforturilor sale, însă, nu a prins finala de la 800 de metri, fiind prima de sub linie, al nouălea timp înregistrat. Într-un interviu acordat ziaruului Adevărul, ea îÅŸi aminteÅŸte că acea clasare pe poziÅ£ia a noua a ambiÅ£ionat-o ÅŸi i-a oferit încrederea că într-o zi se va urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic.
     Întrebată despre actualele competiÅ£ii de atletism ÅŸi atleÅ£ii din perioada actuală, ea a răspuns că fără o viaţă liniÅŸtită ÅŸi concentrată pe antrenamente nu se poate obÅ£ine performanÅ£a. În perioada în care se pregătea pentru competiÅ£iile internaÅ£ionale, Doina îÅŸi aminteÅŸte că se afla în cantonamente de la începutul lunii octombrie până după Campionatele Mondiale sau Europene din martie, revenea acasă pentru câteva zile, după care pleca din nou până la sfârÅŸitul lunii septembrie. "Asta era viaÅ£a mea. Mi-am asumat riscurile, sacrificiile, dar am făcut mare performanţă" a spus campioana olimpică.
     În 1984, în ciuda boicotului sovietic, România îÅŸi trimitea delegaÅ£ia la Los Angeles pentru a participa la Olimpiadă. Medaliată cu aur la Universiada din 1981 pentru cursa de 800 de metri, Doina Melinte venea în Statele Unite convinsă că poate să lupte pentru o medalie olimpică de aur, fie la 800, fie la 1.500 de metri.
     CâÅŸtigătoare ale curselor de calificare, atât Doina Melinte, cât ÅŸi FiÅ£a Lovin au ajuns în semi-finalele cursei de 800 de metri. Lovin a reuÅŸit să scoată un timp foarte bun în semi-finală, întrecând-o la limită pe italianca Gabriella Dorio. Ambele sportive au reuÅŸit să coboare sub timpul de două minute. Spre deosebire de conaÅ£ionala sa, Doina a terminat cursa din semi-finală în urma americancei Kim Gallagher, la peste două secunde întârziere faţă de timpul stabilit de FiÅ£a Lovin.
     Toate cele patru sportive calificate din semi-finala 2 aveau un timp mai bun decât Melinte, iar românca nu se număra printre favoritele clare ale cursei. TotuÅŸi, când mai erau 200 de metri din cursă, Doina a accelerat, reuÅŸind să ajungă în fruntea tuturor alergătoarelor. Americanca era chiar în urma ei, iar la 150 de metri părea capabilă să facă un finiÅŸ mai bun decât sportiva din România. Aceasta era, însă, de neoprit. Nu numai că a reuÅŸit să îi reziste americancei, dar s-a distanÅ£at la peste o secundă pe ultima linie dreaptă. Aurul obÅ£inut de Melinte a fost dublat de un bronz obÅ£inut de FiÅ£a Lovin, iar România a înregistrat una dintre cele mai frumoase victorii pe pista de atletism.
     Cinci zile mai târziu, Doina Melinte, Maricica Puică ÅŸi FiÅ£a Lovin se aliniau la startul finalei la 1.500 de metri. Puică se calificase cu un timp foarte bun în urma italiencei Gabriella Dorio, în timp ce Melinte ÅŸi Lovin au ajuns în finală după o cursă strânsă, unde au terminat pe doi ÅŸi trei. Cu două ture rămase în cursă, sportiva din Italia a preluat conducerea ÅŸi a impus un ritm menit să scuture din urmăritoare. Melinte i-a luat urma ÅŸi a accelerat pentru a Å£ine pasul, Puică a rămas pe locul cinci, Lovin, mult în spate.  Intrată în penultima linie dreaptă, Doina a declanÅŸat atacul ÅŸi a întrecut-o uÅŸor pe Dorio, fiind prima în ultima turnantă. Lăsată în afara medaliilor la cursa de 800 de metri, italianca a găsit resurse pentru a ataca decisiv, încheind înaintea româncei. Puică a reuÅŸit, de asemenea, un finiÅŸ remarcabil, revenind de pe locul cinci până pe trei, ocupând ultima treaptă a podiumului.
     După Olimpiada de la Los Angeles, Doina a câÅŸtigat multiple titluri mondiale ÅŸi europene la 1.500 de metri, însă nu a reuÅŸit să repete performanÅ£a de la Jocurile Olimpice din Statele Unite la Seul, în 1988.
     În 1990, la Campionatul European, sportiva din România a reuÅŸit să cucerească din nou titlul continental, cu un timp care a devenit, la acel moment record european. Melinte este singurul atlet român care deÅ£ine un record mondial încă valabil, cel de la cursa de o milă.
     După retragerea din activitate, Melinte a rămas una dintre cele mai importante personalităţi ale sportului românesc. Ea s-a implicat în dezvoltarea programelor pentru elevi ÅŸi este preÅŸedinte al Autorităţii NaÅ£ionale pentru Sport ÅŸi Tineret.
 
Sursa foto : http://jo2012.antena3.ro/thumbs/big/2012/07/06/doina-melinte-unul-dintre-simbolurile-atletismului-romanesc-39729.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani

» 27 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0