Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
LACASURI DE CULT
Adaugat: 31 Mai 2013    Actualizat: 19 Iulie 2013

Catedrala Domneasca si Episcopala Sfantul Alexandru

 

Alexandrenii si-au dorit, inca de la intemeierea orasului, in 1834, propria lor biserica; in graba, si-au construit o biserica de lemn, in 1836; aceasta nu corespundea insa pretentiei locuitorilor orasului, de aceea au pus temelia unei biserici de zid, cu hramul "Sfantul Alexandru"; n-au reusit sa o ridice asa cum si-ar fi dorit-o, din motive banesti; nemultumiti de stadiul bisericii, in 1864 alexandrenii pornesc o actiune pentru recladirea bisericii; lucrarile constructiei au fost incepute si reluate succesiv in anii 1869, 1871, 1883 si 1894, fiind finalizate in 1898.

Catedrala impresiona prin sobrietatea ei arhitecturala, dar si prin impunatoarea sa marime: 42 de metri lungime, 26 de metri latime, inaltimea ei maxima de la turla cea mare fiind de 45 metri; masiva, dar frumos proportionata, ea se prezinta sub forma de cruce in interior si nava in exterior, avand la intrare o frumoasa tinda strajuita de coloane lucrate in stil corintian. Deasupra pronaosului sunt doua turle, unde se afla clopotele si ceasurile. In 1897 s-a cumparat frumosul policandru lucrat la Viena de firma Hans Hertzog din Bucuresti. Catapeteasma, o adevarata lucrare de arta, in stil neogotic, inalta de 10 metri, este tot acum asezata, ca si stranele. In 1898 se pune pardoseala din marmura mozaicata. Pictura a fost realizata de pictorii Constantin Pascaly, Stefan Luchian si Constantin Artachino.

Biserica a cunoscut unele reparatii, respectiv in 1932 (cand tabla de pe acoperis a fost inlocuita cu foi de arama), in 1940 (cand este refacuta turla si este repictata de Constantin Artachino), intre 1975-1979 (cand este spalata pictura si sunt adaugate picturi noi). Printre actiunile legate de implinirea in 1994, a 160 de ani de la fondarea orasului Alexandria, a fost prevazuta si aducerea, la Catedrala " Sfantul Alexandru", a osemintelor, de la biserica "Ghica-Tei" din Bucuresti si a frumosului si monumentalului sarcofag, de la Muzeul Militar National din Bucuresti, ale aceluia care a fost Alexandru Dimitrie Ghica, domnitor al Tarii Romanesti intre anii 1834-1842. Motivarea acestui gest este pe deplin justificata, in primul rand, intrucat fara domnescul si hotaratul sau sprijin orasul Alexandria n-ar fi avut sansa intemeierii. In anul 1996, biserica-catedrala "Sfantul Alexandru" a devenit catedrala domneasca si episcopala, ca urmare si a infiintarii Episcopiei Alexandriei si Teleormanului cu resedinta la Alexandria.

Catedrala detine cateva carti rare si vechi, intre care: "Evanghelie" (Sibiu, 1806, cu note manuscrise), "Evanghelie" (Sibiu, 1810), "Octoih" (Sibiu, 1811), "Apostol" (1814), "Tipicon" (1816), "Antologhion" (1827 si 1831, publicat de Macarie Ieromonahul), "Cazanie" (Buzau, 1831), "Mineele anului" (Neamt, 1831), "Molitfelnic" (Buzau, 1832), "Liturghier" (Bucuresti, 1833), "Penticostarion" (Iasi, 1834), "Ceaslov" (Iasi, 1835), "Evanghelie" (Buzau, 1837), "Agheasmatar" (Buzau, 1845), "Priveghiu" (Bucuresti, 1848), "Ceaslov" (Bucuresti 1854), "Octoih" (Bucuresti, 1856), "Psaltire" (Bucuresti, 1856), "Liturghier" (Bucuresti, 1862), "Evanghelie" (1864, imbracata in argint si catifea). De asemenea a detinut si un manuscris reprezentand "Cantarile Sfintei Liturghii", ale Vecerniei si Utreniei, scris in 1863 de Alexandru Hristescu din Bucuresti, ucenic al lui Neofit Scriban. Manuscrisul este scris cu cerneala rosie si are 344 de pagini, cuprinzand si cateva poezii care circulau in epoca, intre ele si una inchinata domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Sursa foto:http://locuridinromania.ro/wp-content/gallery/catedrala-sfantul-alexandru-din-alexandria-dan-calin/catedrala-sfantul-alexandru-din-alexandria-dan-calin-3.jpg

TELEORMAN
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Ce să vizitezi în Zărnești, comoara Transilvaniei mai puțin aleasă de turiști
Orașul Zărnești se află la poalele Munților Piatra Craiului și o...
 
Family Fest Deva va avea loc în perioada 1-4 mai 2025. Cine va cânta la cel mai așteptat eveniment de familie
Festivalul de familie al primăverii revine în parcarea Shopping City...
 
Se scrie istorie culinară în Parcul Titan, pe 27 aprilie: Cei mai mari langoși din România se vor prepara în văzul lumii
În cadrul Festivalului Neaoș de Plăcinte și Merinde se va prepara ...
 
Iubitorii de cai sunt așteptați la Sâmbăta de Jos, în minivacanța de 1 Mai
Spectacol ecvestru de excepție organizat, pe 3 mai, la Herghelia Sâm...
 
Mănăstirea Arbore, bijuteria arhitecturală mai puțin cunoscută turiștilor
Mănăstirea Arbore a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO și...
 
Muzeul de Istorie din Sighișoara, singurul organizat pe verticală și cu o colecție de exponate unice
Muzeul se află în Turnul cu Ceas și găzduiește o serie de exponat...
 
Ziua Pinguinului, sărbătorită la Grădina Zoologică Brașov cu o mulțime de activități interactive
Pe 25 aprilie este Ziua Mondială a Pinguinului, iar la Grădina Zoolo...
 
Neversea Kapital va avea loc între 4-6 iulie, pe Arena Națională
Evenimentul marca UNTOLD și NEVERSEA au creat un concept nou și vor ...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Trump, glumind: Mi-ar plăcea să fiu Papă. Vaticanul nu a avut niciodată un Papă din SUA

» 30 Aprilie 2025 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ministru, despre un blackout în România: Trebuie să ne pregătim pentru situații de acest tip

» 30 Aprilie 2025 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Exercițiul care te scapă de bărbia dublă

» 30 Aprilie 2025 | Comentarii 0
 
EVENIMENTE
 
Festivalul Micul cel Mare revine de 1 Mai cu un mic și mai mare
BUCURESTI - ILFOV
» 30 Aprilie 2025 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
L-au denigrat pe Facebook pe primar, iar acum îi vor plăti daune morale. Ce alte consecințe au avut faptele lor

» 30 Aprilie 2025 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
A început demolarea turnului de la CET Hidrocarburi. Anunțul primarului!

» 29 Aprilie 2025 | Comentarii 0