Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
SPORTIVI CELEBRII
Adaugat: 16 Octombrie 2014    Actualizat: 16 Octombrie 2014

Simona Halep (nascuta la data de 27 septembrie 1991, ConstanÈ›a) este o jucătoare de tenis română, aflată actualmente pe locul 3 mondial. Halep a câÈ™tigat de-a lungul carierei 8 turnee WTA la simplu (6 în 2013 È™i 2 în 2014), cele mai importante fiind cele de categorie Premier de la New Haven È™i Moscova, Doha, dar È™i Turneul Campioanelor de la Sofia. Anterior, ea a mai jucat trei finale WTA (2010, 2011, 2012), toate pierdute. Este cunoscută pentru un stil agresiv de joc. LoveÈ™te reverul cu ambele mâini.

Simona s-a născut într-o familie de aromâni în oraÈ™ul ConstanÈ›a. Tatăl ei, Stere (jucător de fotbal la echipa Săgeata Stejaru), deÈ›inea o fabrică de lactate. Ea a început să joace tenis la 4 ani, fiind antrenată de fratele ei mai mare. La vârsta de 6 ani ea practica zilnic acest sport. S-a mutat în BucureÈ™ti la 16 ani pentru a-È™i continua cariera în tenis. Doi dintre idolii ei din tinereÈ›e au fost Justine Henin È™i Andrei Pavel.

2008

A început anul jucând finala la Notting Hill, dar a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore.

La turneul ITF de la BucureÈ™ti, Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, înainte de a pierde în sferturi întâlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6.

În luna mai a câÈ™tigat două turnee de junioare: ITF de 10.000$ de la BucureÈ™ti, în faÈ›a lui Stéphanie Vongsouthi cu scorul 7-6(4), 6-3. Victoria a fost urmată de succesul în turneul Trofeo Bonfiglio unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1.

La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodier, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat, 6–3, 6–1. În turul trei, Halep a trecut de a cincea favorită, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Ksenia Lykina, cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a câÈ™tiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în faÈ›a celei de-a 10-a favorite,Elena Bogdan.

2009

În startul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4.

În mai, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la BucureÈ™ti, unde a cedat în faÈ›a germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2). În aceeaÈ™i lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a eliminat-o în primul tur pe Michaella Krajicek, cap de serie numărul 17, scor 6–4, 7–5, dar a cedat în runda următoare disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3.

În august, Halep a câÈ™tigat turneul ITF de 25.000$ de la Maribor, în finală trecând de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2. 

2010

În ianuarie a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din FranÈ›a, scor 6-4, 4-6, 6-4.

Prima mare performanță într-un turneu WTA a fost atinsă la competiÈ›ia din luna aprilie de la Marbella, Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, trecând printre altele de Iveta Benešová, a 70-a jucătoare a lumii È™i de Sorana Cîrstea, locul 36 mondial. În sferturi a fost învinsă de Flavia Pennetta.

A urmat È™i prima finală a carierei într-un turneu WTA. La Fès, în Maroc, Halep a evoluat în calificări È™i a eliminat printre altele pe Lucie Hradecká, a opta favorită a turneului, în primul tur, È™i pe Patty Schnyder, cap de serie numărul doi, în sferturile de finală. În finală a fost însă învinsă cu 6-4, 6-2 de cehoaica Iveta Benešová.

În a doua jumătate a anului, Halep nu a mai putut repeta aceste rezultate în turnee WTA, doar în cele ITF reuÈ™ind să ajungă în fazele superioare (semifinale la Biarritz, în iulie, È™i finală la Torhout, în Belgia, în octombrie).

2011

Anul 2011 a început pentru Halep cu un sfert de finală în turneul de la Auckland, meci pierdut însă în faÈ›a belgiencei Yanina Wickmayer. La Australian Open s-a calificat până în turul al treilea, cea mai bună performanță la Melbourne, după victorii în partidele cu Anne Kremer din Luxemburg È™i Alisa Kleybanova din Rusia. A fost eliminată în turul trei de Agnieszka Radwanska din Polonia, cap de serie È™i număr 12.

Au urmat eliminări în fazele incipiente ale turneelor din circuitul american (printre altele la Acapulco în Mexic, sau la Indian Wells È™i Miami în Statele Unite). La Fes, în Maroc, unde cu un an în urmă juca prima finală a carierei, Halep a reeditat performanÈ›a, ajungând din nou în ultimul act. Însă nici acum nu a venit primul trofeu, finala fiind pierdută în faÈ›a italiencei Alberta Brianti.

2013

În luna mai la turneul WTA de la Roma a ajuns, venind din calificări, până în semifinale unde a pierdut în faÈ›a numărului 1 mondial, americanca Serena Williams. În luna iunie (9-16 iunie), a câÈ™tigat turneul de la Nürnberg, învingându-le pe Grace Min din SUA cu 6-0, 7-5 (turul 1), Estrella Cabeza Candela din Spania cu 6-2, 6-1 (turul 2), Galina Voskoboeva din Kazahstan cu 6-4, 6-1 (sferturi), Lucie ŠafáÅ™ovádin Cehia cu 6-3, 0-6, 6-2 (semifinale) È™i Andrea Petkovic din Germania cu 6-3, 6-3 (finală). În săptămâna următoare, Simona a câÈ™tigat turneul de la Den Bosch, desfășurat pe iarbă, învingând pe parcurs pe Roberta Vinci (11 WTA) cu 6-0 6-1, Carla Suárez Navarro (19 WTA) cu 6-3 6-2 iar în finală pe Kirsten Flipkens (20 WTA)cu 6-4 6-2 , devenind astfel prima româncă din istoria tenisului ce câÈ™tigă două turnee la rând pe suprafeÈ›e diferite. La Wimbledon, Simona a fost eliminată în turul al doilea de favorita 6 a turneului, chinezoaica Li Na scor 2-6, 6-1, 0-6. Românca a fost nevoită să înfrunte nu doar o jucătoare redutabilă, ci È™i o puternică durere la spate, din cauza căreia a avut nevoie de trei ori de intervenÈ›ia medicilor. La Budapesta, Halep a reuÈ™it să câÈ™tige al treilea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-3, 6-7 (7/9), 6-1 pe Yvonne Meusburger (Austria). În semifinale ea o eliminat o altă româncă, Alexandra CadanÈ›u. La New Haven în Statele Unite, Halep a reuÈ™it să câÈ™tige al patrulea turneu din carieră după ce a învins-o, în finală, cu scorul de 6-2, 6-2 pe Petra Kvitova (Cehia) iar două luni mai târziu la Moscova, a reuÈ™it să triumfe È™i în a cincea finală din carieră 7-6 6-2 cu Samantha Stosur (Australia). A câÈ™tigat peste un milion de dolari din tenis în 2013. Pe 3 noiembrie, Simona Halep a câÈ™tigat È™i finala Turneului Campioanelor de la Sofia (scor 2-6 6-2 6-2 împotriva aceleaÈ™i rivale australiance), cel de-al È™aselea turneu pe care È™i l-a trecut în palmares în 2013.

Pe 21 noiembrie, a fost desemnată "WTA's Most Improved Player" în 2013, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici în 1978 care a primit această distincÈ›ie.

2014

Halep a început anul la Sydney International, unde a fost cap de serie numărul 7, însă a fost eliminată în runda inaugurală de americanca Madison Keys, numărul 37 mondial, cu scorul 1-6, 4-6. La Australian Open, unde a fost locul 11 WTA, Simona s-a oprit în sferturi unde a fost învinsă de slovaca Dominika Cibulkova, locul 24 mondial. TotuÈ™i, România va avea a patra reprezentantă în primele 10 locuri ale lumii în clasamentul mondial feminin, după Mariana Simionescu, Virginia Ruzici È™i Irina Spîrlea.

La data de 16 februarie 2014, Halep a câÈ™tigat Qatar Open, învingând-o pe Angelique Kerber din Germania cu 6-2, 6-3. Este cel de-al È™aptelea turneu cucerit de Simona Halep în carieră. În urma acestui succes, Halep a urcat pe locul 9 în clasamentul WTA.

În martie 2014, a ajuns în semifinalele turneului american de la Indian Wells unde a pierdut în faÈ›a polonezei Agnieska Radwanska, a doua favorită a turneului. Halep se găsea în acel moment pe locul 7 al WTA, dar a promovat pe 16 martie pe locul 5 mondial.

În ianuarie 2014 Simona, a ajuns pentru prima dată în sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam, la Australian Open, învingând-o pe Jelena Jankovic cu 6-4, 2-6, 6-0.

Halep a reuÈ™it să urce până în mai pe locul 4 WTA. La Mutua Madrid Open a disputat finala împotriva Mariei Șarapova, unde rusoaica s-a impus în trei seturi, cu 1-6, 6-2, 6-3.

La data de 5 iunie 2014, Simona a ajuns la Roland Garros în prima ei finală de Grand Slam, după ce le-a învins în sferturile de finală pe Svetlana KuzneÈ›ova (câÈ™tigătoare a două turnee de Grand Slam) È™i în semifinale pe Andrea Petkovic (cu 6-2, 7-6). În finală românca a întâlnit-o pe câÈ™tigătoarea turneului din 2012, Maria Șarapova, care a câÈ™tigat cu scorul de 4-6, 7-6, 4-6 după o întâlnire care a durat mai bine de 3 ore. Cu punctele obÈ›inute prin disputarea finalei, începând cu data de 5 iunie 2014 Simona a urcat pe locul 3 în clasamentul mondial WTA, cea mai de sus poziÈ›ie deÈ›inută vreodată de vreo jucătoare de tenis română.

Simona a continuat parcursul foarte bun de la Roland Garros ajungând până în semifinală È™i la a treilea turneu de mare È™lem al anului, Wimbledon. Aici a fost învinsă de canadianca Eugenie Bouchard cu scorul de 6-7(5), 2-6 după ce în primul set, la scorul de 2-2 a suferit o accidentare la gleznă.

La o săptămână după turneul de la Wimbledon a participat la prima ediÈ›ie a BRD Bucharest Open unde a reuÈ™it să se impună în finală în faÈ›a favoritei nr. 2 a competiÈ›iei, italianca Roberta Vinci cu scorul de 6-1, 6-3. Cel mai dificil meci al turneului a fost cel din semifinală unde a depășit-o pe Monica Niculescu cu scorul de 6-2, 4-6, 6-1.

Echipament

Sponsorul curent de echipament competiÈ›ional al Simonei Halep este Adidas, după ce anterior echipamentul ei a fost furnizat de Lacoste.

Antrenori

Simona Halep a fost antrenată de la o vârstă fragedă de Ioan Stan, un antrenor de tenis din ConstanÈ›a. Din ianuarie 2014, Simona Halep este antrenată de către Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Clijsters È™i al Sabinei Lisicki. În trecut, Halep a mai fost antrenată È™i de Adrian Marcu È™i Firicel Tomai.

Finale

Legendă

Grand Slam (0/1)

Turneul Campioanelor (1/1)

Premier obligatoriu (0/1)

Premier 5 (1/1)

Premier (2/3)

Internațional (3/5)

Finale WTA 13 (8-5)

Outcome

Nr.

Data

Turneu

Suprafața

Oponent

Scor

Finalistă

1.

10 mai 2010

 Fès

Zgură

 Iveta Benešová

4-6, 2-6

Finalistă

2.

24 aprilie 2011

 Fès

Zgură

 Alberta Brianti

4-6, 3-6

Finalistă

3.

27 mai 2012

 Bruxelles

Zgură

 Agnieszka Radwanska

5-7, 0-6

Finalistă

4.

07 iunie 2014

 Roland Garros

Zgură

 Maria Sharapova

4-6, 7-6(5), 4-6

Finalistă

5.

11 mai 2014

 Madrid

Zgură

 Maria Sharapova

6-1, 2-6, 3-6

CâÈ™tigătoare

1.

16 iunie 2013

 Nürnberg

Zgură

 Andrea Petkovic

6-3, 6-3

CâÈ™tigătoare

2.

23 iunie 2013

 's-Hertogenbosch

Iarbă

 Kirsten Flipkens

6-4, 6-2

CâÈ™tigătoare

3.

14 iulie 2013

 Budapesta

Zgură

 Yvonne Meusburger

6-3, 6-7, 6-1

CâÈ™tigătoare

4.

25 august 2013

 New Haven

Beton

 Petra Kvitova

6-2, 6-2

CâÈ™tigătoare

5.

21 octombrie 2013

 Moscova

Beton(sală)

 Samantha Stosur

7-6, 6-2

CâÈ™tigătoare

6.

3 noiembrie 2013

 Sofia

Beton(sală)

 Samantha Stosur

2-6, 6-2, 6-2

CâÈ™tigătoare

7.

16 februarie 2014

 Doha

Beton

 Angelique Kerber

6-2, 6-3

CâÈ™tigătoare

8.

13 iulie 2014

 BucureÈ™ti

Zgură

 Roberta Vinci

6-1, 6-3

Onoruri

În februarie 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al oraÈ™ului BuÈ™teni, iar în martie 2014 pe cel de Cetățean de onoare al judeÈ›ului ConstanÈ›a.

Venituri

Pe 23 iulie 2014, Simona Halep a primit cel mai important contract de sponsorizare încheiat pe piaÈ›a românească dintre un sportiv È™i o companie, fiind sponsorizată de firma Dedeman cu 500.000 de euro.

Sursa foto: vulpescu.eu


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0