Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Sport
 
ATLETISM
Adaugat: 27 Iunie 2013
Violeta Beclea-Szekely – Un nume important pentru semifondul românesc
 
 
     Cu o carieră care s-a întins pe o perioadă de aproximativ 25 de ani, Violeta Beclea-Szekely a fost una dintre cele mai importante alergătoare de semifond ale atletismului românesc de la sfârÅŸitului anilor ‘90 ÅŸi începutul anilor 2000.
     Născută pe 26 martie 1965, la DolheÅŸtii Mari, judeÅ£ul Suceava, Violeta a practicat mai întâi handbalul, nu atletismul. La ÅŸcoală băieÅ£ii jucau fotbal ÅŸi fetele handbal, ea fiind printre favoritele profesorului. "Eu, cum puneam mâna pe minge, sprintam ÅŸi în câteva secunde eram la poarta adversă.", povestea fosta atletă într-un interviu acordat pentru România Liberă.
     Talentul tinerei nu a rămas neobservat ÅŸi, în clasa a IX-a, un antrenor de la Dinamo a încercat să o ia în echipa de handbal a clubului, însă ea a refuzat pentru că nu dorea să se mute la BucureÅŸti. Astfel, ea a ajuns la liceu în Suceava ÅŸi s-a antrenat la Clubul Sportiv Åžcolar local, dar, susÅ£ine ea, nu acorda foarte mare importanţă sportului, fiind mai concentrată pe învăţătură. Din dorinÅ£a de a urma cursurile Facultăţii de Drept, Violeta a fost pregătită să renunÅ£e la sportul de performanţă în clasa a XI-a, însă a fost convinsă de antrenori ÅŸi specialiÅŸti din federaÅ£ia de atletism, care i-au arătat că mulÅ£i dintre marii campioni un aveau rezultate la fel de bune la vârsta ei.
     Prima performanţă notabilă în competiÅ£iile internaÅ£ionale a venit în 1991, la Campionatul Mondial de la Sevilia, când a alergat la 800 de metri ÅŸi a obÅ£inut medalia de argint. Violeta a declarat că în cursa de 800 de metri s-a simÅ£it cel mai bine, preferând-o pe aceasta în detrimentul celei de 1.500 de metri, deÅŸi cea din urmă i-a adus mai multe rezultate de-a lungul timpului.
     "Mie cel mai mult mi-a plăcut să alerg 800 de metri, chiar dacă cele mai bune rezultate le-am avut la 1.500. Personal, proba de 800 mi s-a părut cea mai potrivită pentru mine, poate ÅŸi pentru că am început cu ea, dar antrenorul a fost cel care a analizat ÅŸi a decis că am ÅŸanse mai mari să obÅ£in rezultate la 1.500 pe plan mondial" spunea Violeta Szekely.
     Un an mai târziu, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona, românca a concurat în proba de 1.500 de metri, însă debutul olimpic al Violetei nu a fost unul spectaculos. DeÅŸi a reuÅŸit să treacă de prima cursă de calificare, ea nu s-a calificat în finală, terminând pe locul ÅŸapte în semifinală.
     După eÅŸecul de la Olimpiadă, Szekely a continuat să impresioneze cu rezultatele sale, reuÅŸind să mai obÅ£ină două medalii de argint, în proba de 1.500 de metri, de această dată, la Campionatul Mondial ÅŸi Cupa Europei în 1993. După aceste clasări în topul competiÅ£iilor internaÅ£ionale, sportiva a ieÅŸit din lumina reflectoarelor, concentrându-se asupra vieÅ£ii personale, căsătoriei ÅŸi naÅŸterii fetei sale în 1996, motiv pentru care nu a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta.
     După această pauză prelungită, Violeta a reluat antrenamentele, având ca obiectiv revenirea la o formă competiÅ£ională bună, astfel încât să poată participa la Olimpiada de la Sydney, în 2000. În 1998, ea a confirmat că încă este o ameninÅ£are pentru marile favorite, obÅ£inând aurul la proba de 800 de metri, la Budapesta, în Cupa Europei, competiÅ£ie de la care s-a întors ÅŸi cu argintul la 1.500 de metri. Anul premergător celui olimpic a adus rezultate promiţătoare în cadrul întâlnirilor internaÅ£ionale: locul cinci la 3.000 de metri (Campionatul Mondial în sală) ÅŸi locul patru (Campionatul Mondial de la Sevilia).
      La Sydney, în proba de 1.500 de metri, Beclea-Szekely avea să se confrunte, pe lângă adversarele din celelalte ţări, ÅŸi cu Gabriela Szabo, conaÅ£ionala care îi ocupase locul de cea mai bună performeră la semifond, vicecampioană olimpică la Atlanta, cu patru ani în urmă.
      Cele două românce nu s-au întâlnit în cursele de calificare, reuÅŸind să ajungă în finală în curse diferite, Szabo, a treia calificată după americanca Suzy Favor Hamilton, una dintre favoritele probei, ÅŸi Anna Jakubczak din Polonia; Szekely, în calitate de câÅŸtigătoare a semifinalei.
      AÅŸa cum era de aÅŸteptat, ritmul finalei avea să fie cu mult mai rapid decât ce s-a văzut în cursele de calificare. Româncele au alergat extraordinar, făcând una dintre cele mai bune curse din carieră. Finalul foarte disputat al celor 1.500 de metri a aparÅ£inut, însă, algeriencei Noria Mérah-Benida, care a reuÅŸit să fure aurul olimpic pentru doar cinci sutimi de secundă. Szekely a încheiat pe doi, Szabo pe trei.
      Violeta nu a lăsat înfrângerea surprinzătoare din Australia să o afecteze. În vârstă de 35 de ani, ea se afla la apogeul carierei ÅŸi performanÅ£elor, fapt dovedit de titlul IAAF Grand Prix, obÅ£inut pentru victorii în toate cele ÅŸapte etape de Golden League în 2001. În acelaÅŸi an a mai obÅ£inut un aur la Cupa Europei, în Bremen, pentru proba de 1.500 de metri. Campionatele Mondiale din 2001 i-au mai adus încă două medalii de argint la proba de 1.500.
      În 2002, Violeta Beclea Szekely îÅŸi anunÅ£a retragerea din sportul de performanţă.>
      În afara concurenÅ£ei de pe pista de atletism, Violeta Beclea Szekely ÅŸi Gabriela Szabo s-au înfruntat ÅŸi în declaraÅ£ii ÅŸi acÅ£iuni extra-sportive, conflictul dintre cele două ajungând până la tribunal. The Independent a acordat acestui conflict locul ÅŸase într-un top al scandalurilor dintre sportivi.
 
Sursa foto : http://jo2012.antena3.ro/thumbs/big/2012/07/17/violeta-beclea-szekely-un-nume-important-pentru-semifondul-romanesc-39840.jpg

Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
ECONOMIE
 
Românii din străinătate vor putea cumpăra titluri de stat

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0