Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 15 Martie 2018

       Anul acesta tema propusa pentru sarbatorirea Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor este  “Realizarea de piete digitale mai echitabile”. In concordanta cu aceata tema, in mai multe orase din tara se organizeaza diferite evenimente, seminarii, informare in scoli, piete, supermarketuri care au ca scop cresterea gradului de constientizare a drepturilor de care beneficiem noi ca si consumatori si cum sa actionam in concordanta cu aceste drepturi cand este cazul.

      Conceptul de comertul online ("e-commerce") a facut transferul de la cumparaturile in magazine la cele online, unde consumatorilor li se ofera tot mai multe optiuni, dar pe de alta parte a generat si probleme globale ce nu pot fi rezolvate decat printr-un efort comun.

      În 2017, vânzările globale pe internet au ajuns la 2,29 trilioane USD, dar aproape 70% dintre consumatori si-au manifestat grija in ceea ce priveste plata online, exprimandu-si dubiile cum ca aceste plati sunt total sigure. Din pacate, este din ce in ce mai greu sa prevenim furturile de identitati online, deoarece societatea de astazi este puternic globalizata. Conform statisticilor, 49% dintre cei care fac cumparaturi online nu dau niciun fel de credit platilor online.

      Cele patru drepturi fundamentale ale consumatorilor au prins prima data contur rostite de J.F. Kennedy, la data de 15 martie 1962, in fata Congresul American: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse şi servicii. Astfel 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării mondiale a consumatorilor.

       Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983, de către mişcarea consumatorilor "Consumers International", care, în prezent, cu peste 200 de organizaţii membre în peste 100 de ţări, reprezintă o mişcare internaţională de consum puternică, cu scopul de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni.

       Adunarea Generala a ONU a proclamat Ziua mondială a drepturilor consumatorilor prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985, cu titlul "Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor". Aceasta rezolutie spune ca orice consumator trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere. Pentru preţul pe care l-a achitat în condiţii contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţionat.

        La noi in tara, reglementarea drepturilor consumatorilor s-a facut printr-o serie de acte normative aparute după anul 1990. Cand a fost creat, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu beneficia de autonomie, era parte integrantă a organismului ce se numea, pe atunci, Comisia Naţională pentru Standarde, Metrologie şi Calitate. Ordonanţa nr. 18/1992 reprezintă actul de naştere al instituţiei care acţionează pentru realizarea strategiei politicii şi a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecţiei vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi al intereselor legitime ale acestora. Un nou context de funcţionare este stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 2/2001, care reglementează înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

      Actualmente Hotararea de Guvern nr.700 din 11 iulie 2012 este cea care reglementeaza organizarea si functionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

sursa foto: http://bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=1&article=17628


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Masca pentru păr lucios a Corinei Caragea – Se poate prepara acasă și este o minune pentru podoaba capilară
Corina Caragea a dezvăluit secretul părului lucios.
 
Scruburi homemade pentru piele, recomandate de dermatologi
Dermatologii recomandă să folosim scruburi pentru piele pe care le p...
 
Uleiul de neem și beneficiile pe care le aduce părului și scalpului
Uleiul de neem este, spre exemplu, ideal pentru înlăturarea mătreț...
 
Cele mai bune materiale pentru perna de dormit
Un somn odihnitor necesită o pernă confortabilă.
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi
Aspectul impecabil al hainelor este esențial pentru a avea o imagine ...
 
Cum trebuie să aplici corect crema cu factor de protecție
Crema cu SPF este cea care poate reduce cu 80% îmbătrânirea prematu...
 
Spanac cu ouă, un mic dejun turcesc, rapid de preparat și extrem de delicios
Rețeta unui mic dejun turcesc, delicios și foarte rapid de preparat....
 
Pliculețele de ceai și beneficiile pentru piele și păr
Pliculețele de ceai au o mulțime de întrebuințări, atât în cas...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0