Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 22 Iulie 2013

România pierde anual taxe ÅŸi impozite de 22 mld. € din evaziune
 

         România se află pe locul doi în ceea ce priveÅŸte nivelul economiei subterane ca valoare absolută în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, imediat după Polonia, unde economia subterană se ridică la 95 mld. euro, arată un studiu al companiei AT Kearney despre economia subterană în Europa dat publicităţii la sfârÅŸitul săptămânii trecute.
         Aceasta înseamnă că bugetul pierde 22 de miliarde de euro pe an din taxe, contribuÅ£ii sociale, impozit pe venit ÅŸi TVA neplătite, arată specia­liÅŸtii AT Kearney.
         „Ar trebui să aducem din Germania niÅŸte inspectori fiscali ÅŸi metodele de lucru de acolo în zona de fiscalitate. La noi în fiecare campanie electorală s-a promis că se va rezolva această problemă, dar degeaba“, a declarat analistul Aurelian Dochia.
         Studiul este bazat pe ana­liza economiei subterane în 12 sectoare ÅŸi relevă că mă­rimea economiei subterane în Euro­pa se ridică la 2.150 mld. euro, fiecare Å£ară având în medie circa 18,5% din PIB economie subterană.
         Ca proporÅ£ie în PIB a economiei subterane, cu 28%, Ro­mânia se află după Bulgaria (31% - cel mai înalt nivel ca pondere în PIB dintre toate ţările europene) ÅŸi la egalitate cu ţări precum CroaÅ£ia, Lituania sau Esto­nia, conform aceleiaÅŸi surse. Cel mai mic procent al economi­ei subterane se înregistrează în Austria de aproape 8%.
         Odată cu criza, după 2008, economia subterană din Ro­mâ­nia a scăzut în valoare de la 41 mld. euro până la un minim de 34 mld. euro în 2009, dar aceasta s-a datorat doar scăderii bruÅŸte a PIB-ului, de la 139,7 mld. euro la 117, 4 mld. euro în 2009. Ponderea a rămas neschimbată, la circa 29%.
         AnaliÅŸtii de la AT Kearney care au lucrat la acest studiu împreună cu profesorul de ecoomie Friedrich Schneider, de la Universitatea din Linz, Austria, au evaluat activitatea economică aflată în afara taxării-aÅŸa numita „shadow economy“ (economia subterană), pornind de la munca la negru ÅŸi de la vânzările companiilor nedeclarate către FISC.
         Ei apreciază că munca la negru înseamnă circa doua treimi din economia subterană. Aceasta include salarii nedeclarate pentru a evita plata taxelor ÅŸi a contribuÅ£iilor sociale. Cealaltă treime provine din nedeclararea veniturilor, mai ales în magazine ÅŸi baruri.
         „Nu văd o soluÅ£ie simplă pentru combaterea evaziunii fiscale. Poate ne-ar trebui un studiu, cum este acesta, ca să vedem unde sunt cele mai mari scurgeri de bani“, a mai spus analistul Aurelian Dochia.
         Criza a determinat trei evoluÅ£ii ale economiei subterane în funcÅ£ie de grupul economiilor. SpecialiÅŸtii AT Kearney au identificat faptul că grupul ţărilor din vestul Europei au reuÅŸit menÅ£inearea acesteia la un nivel relativ mic, în timp ce ţările din sud precum Spania, Grecia ÅŸi Italia au înregistrat o o uÅŸoară creÅŸtere a ponderii a economiei subterane în PIB.
         Europa de Est a reuÅŸit o scădere cu 1-2% a ponderii economiei subterane în această perioadă în PIB. România spre exemplu avea în 2008 o pondere de 29,4% pentru ca anul acesta, aceasta să fie estimată la 28,4%. Luând în calcul că două treimi din această economie subterană în cazul României sunt salarii, rezultă că statul pierde taxe ÅŸi contribuÅ£ii sociale aferente unor venituri nete de 26 miliarde de euro.
         Aceasta înseamnă taxe ÅŸi contribuÅ£ii sociale pierdute în valoare de peste 20 de miliarde de euro, având în vedere că pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, cheltuielile angajatorului cu contribuÅ£iile sociale ÅŸi taxe, care merg la stat, se ridică la aproape 800 de lei, adică 80% din suma salariului net. Restul de 14 miliarde sunt vânzări la care nu se încasează TVA, deci aplicând 24% din această valoare, rezultă că statul pierde 3,3 miliarde de euro. Ca urmare statul pierde aproximativ 22 de miliarde de euro din neplata contribu­Å£iilor sociale ÅŸi a taxelor aferente muncii la negru ÅŸi vânzărilor fără TVA. Aceasta înseamnă că statul român pierde din evaziune jumătate din bugetul său.
         Anul acesta veniturile bugetului consolidat sunt estimate la circa 33% din PIB, adică la 45 miliarde de euro.
         În ce domenii înfloreÅŸte evaziunea fiscală
         ProducÅ£ia, construcÅ£iile, comerÅ£ul angro ÅŸi retailul sunt domeniile în care economia subterană atinge cel mai înalt nivel în ţările din Europa. Printre factorii care conduc la creÅŸterea economiei nefiscalizate sunt subraportarea veniturilor, mai ales în domeniul construcÅ£iilor, în special când este vorba de subcontractări. Totodată, munca la negru este un factor determinant în avansul pe care acest fenomen îl are în Europa. În plus, micile tranzacÅ£ii precum plata unei călătorii cu taxiul, o noapte la un hotel sau o masă rapidă determină creÅŸterea evaziunii fiscale. În fiecare din acest cazuri, întreprinzătorii mici ÅŸi mijlocii în special sunt cei predispuÅŸi să plătescă cu cash ÅŸi astfel să evite plata taxelor, conform studiului AT Kearney.

 

Sursa foto: http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_482_x_340/2011/07/14//189649-inflatie.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
Un nou aeroport internațional se va construi în România. Va fi singurul din țară cu anumite facilități
Proiectul Aeroportului Internațional Galați-Brăila a primit acordul...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0