Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 22 Iulie 2013

CâÅ£i bani bagă România în florile din marile oraÅŸe, un secret păzit cu străşnicie de stat

 

         Marile oraÅŸe ale României (mai puÅ£in Capitala) cumpără flori de circa 20 de milioane de lei anual. Totalul cheltuielilor lor curente cu parcurile ÅŸi spaÅ£iile verzi poate fi de 50 de ori mai mare, potrivit datelor publice ÅŸi estimărilor ECONOMICA.NET. Multe capitale de judeÅ£, ca ÅŸi BucureÅŸtiul, întreÅ£in un camuflaj adeseori ilegal privind detaliile.
         ATENÅ¢IE: Cifrele de mai jos reprezintă, în mare parte, estimări ale ECONOMICA.NET, situaÅ£ie cauzată de tăcerea autorităţilor ÅŸi lipsa lor de reacÅ£ie la întrebările noastre. Răspunsuri care nu au venit nici după ce a expirat termenul legal, răspunsuri incomplete ÅŸi eschive - din arsenalul autorităţilor publice ÅŸi firmelor cu care lucrează n-a lipsit nimic în încercarea de a Å£ine sub cheie informaÅ£iile publice despre bani publici solicitate de publicaÅ£ia noastră.
         Trei capitale de regiuni istorice, Clujul, TimiÅŸoara ÅŸi  Craiova cumpără „flori anuale" în valoare de peste 1,1 milioane de lei pentru 2013, potrivit răspunsurilor date de primării întrebărilor ECONOMICA.NET.
         Există ÅŸi flori „bienale", respectiv perene, care îngraşă nota de plată periodic, la doi - trei ani odată. De pildă, anul trecut, cele trei capitale regionale, singurele care au răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET, au dat pe flori 1,9 milioane de lei.
         Cele 40 capitale de judeÅ£ au bugete de achiziÅ£ii de flori care însumează circa 20 de milioane de lei, potrivit estimărilor rezultate din datele oraÅŸelor citate pe 2012 ÅŸi 2013.
         La aceste costuri se adaugă cele cu forÅ£a de muncă ÅŸi cu utilităţile, inclusiv carburanÅ£ii care măresc de zeci de ori totalul cheltuielilor.
         Pe de altă parte, nu toate florile sunt cumpărate.
         Cele mai mari parcuri ale BucureÅŸtiului, aflate în grija AdministraÅ£iei Lacuri, Parcuri ÅŸi Agrement BucureÅŸti (ALPAB), beneficiază de serele acesteia, care ar produce "în jur de 2.000.000 de plante floricole", potrivit singurului răspuns concret dat, cu mare întârziere, la întrebările ECONOMICA.NET.
         ALPAB este subordonată Consiliului General al municipiului BucureÅŸti ÅŸi, ca ÅŸi alte entităţi ale administraÅ£iei publice, încalcă legea privind informaÅ£iile publice, răspunzând peste termenele legale, incomplet sau nerăspunzând deloc.
         ALPAB are în grijă celebrele parcuri Herăstrău, CiÅŸmigiu, Carol, Parcul Circului, Tineretului, Bordei, Izvor, Floreasca ÅŸi Parcul Unirii. Bugetul ALPAB a fost de circa 113 milioane de lei anul trecut, potrivit unor informaÅ£ii neconfirmate oficial.
         Îngrijirea spaÅ£iilor verzi ale întregului BucureÅŸti (inclusiv cele administrate de primăriile de sector) a înghiÅ£it în total  670 de milioane de lei anul trecut ÅŸi ar fi pe cale să consume peste 400 de milioane în acest an.
         Prin comparaÅ£ie, una dintre cele mai costisitoare capitale regionale, TimiÅŸoara, renumită de zeci de ani pentru grija sa pentru spaÅ£iile verzi, consumă doar 33,5 de milioane de lei în acest an. Cifra este comparabilă cu cele din relatările locale despre alte mari oraÅŸe din Å£ară.
         Dacă fiecare dintre cele 6 sectoare ale BucureÅŸtiului ar consuma pentru spaÅ£iile verzi cât toată TimiÅŸoara, atunci bugetul verde al Capitalei s-ar reduce la jumătate din cel actual.
         Marile oraÅŸe ale României ar cheltui cam un miliard de lei pe an, în anii săraci, potrivit unei estimări conservatoare de cost mediu, care indică circa 15 milioane de lei pe an în fiecare capitală de judeÅ£.
         Totodată, valoarea de piaţă a celor 2 milioane de „plante floricole" produse în serele ALPA BucureÅŸti ar fi de 5,7 milioane de lei, dacă o calculăm cu  preÅ£ul mediu al unei flori cumpărate de TimiÅŸoara, de circa 2,8 lei / fir.
         TimiÅŸoara dă în acest an peste 640.000 de lei (faţă de 807.000 de lei, în 2012), Clujul – doar 130.000 de lei (faţă de 560.000, Clujul propune, de anul trecut, firmelor metoda „Adoptă un spaÅ£iu verde"), iar Craiova dă pe flori 348.000 de lei (faţă de 538.000 de lei, anul trecut).
         Câtă ÅŸpagă ascund florile ÅŸi servicii aferente
         PercepÅ£ia generală este că tranzacÅ£iile prilejuite de plantarea florilor ÅŸi îngrijirea spaÅ£iilor verzi lasă loc larg umflării facturilor plătite din banii publici.
         PercepÅ£ia este întreÅ£inută ÅŸi de lipsa de transparenţă similară  activităţilor ilegale, cu care jurnaliÅŸtii sunt întâmpinaÅ£i de către unii furnizori de flori ÅŸi de servicii de specialitate. 
         Eco - Horticultura este un exemplu de camuflaj, oficialii contactaÅ£i de ECONOMICA.NET refuzând chiar să-ÅŸi recunoască poziÅ£iile în companie.
         Uneori, însă, jurnalismul „sub acoperire“ descrie mecanismele complicităţii între funcÅ£ionarii publici ÅŸi furnizorii de servicii legate de spaÅ£iile verzi. 
         PreÅ£urile sunt mărite astfel încât o parte din încasări (spre 20%) să se întoarcă la funcÅ£ionarul care promovează tranzacÅ£ia, potrivit unor relatări incomplet verificate.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Încep plățile către fermieri: 100 euro/hectar și 100 euro/UVM porc și pasăre
Ministerul Agriculturii anunță că fermierii urmează să primească...
 
Elevii, scrisoare deschisă pentru candidații alegerilor locale: Să se angajeze să prioritizeze educația!
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă candi...
 
ANM anunță vreme caldă în minivacanța care urmează, dar și precipitații în unele zone
Vreme caldă și precipitații izolate în minivacanța de 1 Mai și P...
 
Mii de restaurante din stațiunile turistice au fost controlate de ANSVSA: S-au dat amenzi de peste 2 milioane de lei
Inspectorii ANSVSA au controlat în ultima săptămână mii de restau...
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri
Părintele Pimen Vlad a oferit românilor o serie de sfaturi în pragu...
 
Să fim recunoscători! Hristos a Înviat!
Paște 2024. Sărbători luminate, tuturor românilor!
 
Atenție români! Nu se eliberează documente în perioada următoare
Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada 1-6 mai nu se ...
 
Atenție șoferi! Restricții în trafic pe autostrada A1, de marți până vineri
Centrul Infotrafic anunță că de marți, 7 mai, și până vineri, 1...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Din 13 mai, românii pot investi în titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Zelenski vrea tot mai multe arme de la Europa: Facem presiuni maxime asupra partenerilor noștri

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Satul Gura Siriului nominalizat la concursul Best Turism Villages 2024

» 11 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Cîrjan: Municipiul Râmnicu Sărat se află pe drumul cel bun

» 10 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Comuna Stăuceni face economie la buget cu ajutorul tehnologiei moderne

» 08 Mai 2024 | Comentarii 0