În fiecare an, după Postul dinaintea PaÈ™telui, cei mai mulÈ›i dintre noi uită de prudență È™i preferă să mănânce È™i să bea de parcă toate bunătățile ar dispărea de pe faÈ›a pământului. Drob, friptură de miel, pască, vin, ouă vopsite, cozonac... nimeni nu se poate abÈ›ie doar să guste È™i astfel organismul acumulează grăsimi inutile, toxine implicit, care în afară de dispoziÈ›ia proastă pe care ne-o oferă, în timp ajung să provoace o serie de probleme: tulburări digestive, oboseală, balonări, constipaÈ›ie È™i chiar hipertensiune.
De aceea organismul are nevoie de cel puÈ›in o cură de detoxifiere pe an, care, după astfel de `scăpări` să stimuleze funcÈ›iile ficatului, splinei È™i bilei È™i în acelaÈ™i timp să ofere un răgaz sistemului digestiv. Ficatul este organul principal care se ocupă de reglarea grăsimilor È™i filtrarea substanÈ›elor nutritive din alimente, prin urmare funcÈ›ionarea lui în parametri normali ne va ajuta să recuperăm energia vitală È™i să ardem grăsimile.
AtenÈ›ie, cura de detoxifiere nu trebuie privită ca o dietă, scopul ei nu este arderea rapidă a kilogramelor, ci eliminarea toxinelor acumulate în organism. Este important ca într-o cură de detoxifiere să ne concentrăm pe alimentele bogate în fibre È™i pline de nutrienÈ›i (fructe È™i legume); miÈ™carea, relaxarea, voia bună sunt de asemenea recomandate, chiar È™i un tratament facial, o baie revigorantă deoarece, la fel ca sistemul digestiv, È™i pielea noastră are nevoie să `respire` È™i să se cureÈ›e de toxine. O cură de detoxifiere ar trebui să dureze minim 5 zile, nu mai mult de o săptămână.
Câteva sfaturi generale pentru detoxifiere:
Fără cafea pentru câteva zile - are efect diuretic È™i poate slăbi organismul în curele de acest fel. ÎnlocuieÈ™te-o cu ceai verde sau alb care sunt pline de antioxidanÈ›i È™i te vor ajuta să treci mai uÈ™or peste această pauză.
Fructe È™i legume viu colorate – cu cât sunt mai colorate cu atât conÈ›in mai mulÈ›i antioxidanÈ›i care acÈ›ionează la nivel celular È™i elimină toxinele din È›esuturi. AntioxidanÈ›ii sunt cei care îmbunătățesc aspectul tenului È™i È™terg urmele de oboseală, aÈ™a că avem un motiv în plus să trecem pe salate de crudități.
Evităm carnea roÈ™ie (porc, vită) – carnea albă (pui, curcan, peÈ™te) în afară că este mai uÈ™oară pentru organism, conÈ›ine mai multe proteine iar acestea ajută organismul să secrete un hormon numit glucagon care are rol în topirea grăsimii corporale.
Zilnic doi litri de apă – apa proaspătă È™i curată ajută la eliminarea toxinelor, stimulează metabolismul, ne redă energia È™i ne face să ne simÈ›im sătui mai multă vreme (dispare senzaÈ›ia de foame constantă). Este recomandat să începem dimineaÈ›a cu un pahar de apă rece cu puÈ›ină zeamă de lămâie stoarsă în el, pe stomacul gol.
Pe toată perioada curei, se pot consuma la discreÈ›ie: urzici, spanac, grapefruit, ridichi, castraveÈ›i, brocoli, morcovi, ceapă, È™i altele; important este să stăm departe de părjeli, deserturi grele cu mult zahăr, grăsimi trans È™i hidrogenate (margarină, unt, fast-food, lapte nedegresat, brânză, snacks-uri, produse de patiserie, etc), pâinea albă È™i cerealele rafinate.
De asemenea ceaiurile ajută foarte mult la stimularea metabolismului: verde, alb, rooibos, mentă, salvie, tei, echinaceea, urzică, trifoi roÈ™u. Și nu în ultimul rând sucurile proaspete de legume sau fructe, sfeclă, morcovi È™i mere spre exemplu.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=detoxifiere&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuqrShsKzaAhXILFAKHbIoBcMQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgdii=Wt-mtuF5A4cflM:&imgrc=p32sJBFKQ9lYyM: