Un fapt interesant din istoria pastrarii alimentelor este faptul ca a fost practicata continuu in mai toata istoria omului, indiferent de cultura diferitelor popoare. Inca din cele mai vechi timpuri, omul a trebuit sa foloseasca ceea ce provenea de la natura in cel mai eficient mod posibil. Astfel in zone cu climat foarte rece, acesta ingheta carnea, iar in zone mai tropicale, practica deshidratarea alimentelor la soare.
Faptul ca am ajuns sa fim o civilizatie avansata, se datoreaza si descoperirii tehnicilor de conservare a hranei. La inceput omul trebuia sa fie nomad din cauza faptului ca resursele erau in general sezoniere si trebuia sa mearga intr-o noua zona unde existau resurse noi. Odata cu inceperea practicarii tehnicilor de prezervare, hrana obtinuta spre exemplu la o vanatoare nu mai trebuia consumata imediat, ci se putea conserva o parte din ea pentru utilizare ulterioara. Astfel, oamenii din antichitate nu mai trebuiau sa aiba un stil de viata nomad si puteau sa formeze comunitati mari. Toate civilizatiile din istorie au folosit tehnici similare pentru a conserva hrana din teritoriul local.
Rosiile congelate reprezinta o alternativa la bulionul sau pasta de tomate atat de folosite in bucatarie. Acestea se spala si li se indeparteaza codita. Pentru a le coji se tin 3-4 minute in apa clocotita, dupa care se racesc in apa rece. Se indeparteaza coaja cu un cutit cu lama subtire. Se taie in jumatati sau sferturi in functie de dimensiuni si se pun in pungi de plastic. Atentie, legumele congelate isi maresc volumul asa ca asigurati-va ca ramane putin spatiu in pungi. Daca nu aveti pungi mai groase, folositi 2 pentru fiecare pachet.
Cand nu folositi o telina intreaga la mancarea pe care o preparati, bucata care ramane taiati-o in felii de un centimetru grosime. Puneti feliile intr-o punga de plastic la congelator. Data viitoare cand veti dori sa puneti telina in mancare nu trebuie decat sa o scoateti din congelator si sa o lasati 5 minute in apa rece.
Legumele si fructele congelate sunt o alternativa foarte buna la conserve, deoarece prin inghetare bacteriile nu se dezvolta. Trebuie insa sa tineti minte ca odata decongelate isi vor pierde din fermitate, deoarece cristalele de gheata formate distrug structura celulelor. Gatite insa vor fi consumate la fel ca cele proaspete
Iarna puteti gati ciorbe delicioase fara a folosi conserve de zarzavat. Morcovii, cartofii, pastarnacul, telina le puteti cumpara proaspete. Iar rosiile si ardeii se pot congela. Toamna, spalati bine rosii si ardei capia rosii, bagati cantitati egale la robot si maruntiti-le la cutit. Puneti in pungi groase de plastic cantitati potrivite de legume si inghetati-le. Pentru a da culoare si gust ciorbelor de iarna nu mai este nevoie decat sa scoateti un pachetel din congelator.
Pentru a mentine salata verde fradega mai multa vreme spalati frunzele si puneti-le la frigider intr-o casoleta de plastic bine inchisa inainte de a se scurge complet de apa.
Ceapa verde se mentine mai bine la frigider intr-o punga de plastic umpluta cu aer si legata bine.
Fasolea pastai verde sau galbena se pastreaza foarte bine la congelator. Spalati bine cantitea pe care doriti sa o inghetati si taiati capatul cu codita. Puneti pastaile pe foc 2 minute intr-o oala cu apa clocotita. Raciti apoi cu apa rece si lasati-le sa se scurga bine. Folositi preferabil pungi groase de plastic pentru a le depozita in congelator
sursa foto: https://encrypted-tbn0.gstatic.com