Margarina a reprezentat de ani buni alternativa ieftină a untului, iar faptul că este tartabilă chiar şi când este proaspăt scoasă din frigider, a făcut-o să fie preferată în rândul gospodinelor.
Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi afirmă că, deşi in lista ingredientelor apar şi vitaminele liposolubile A, E, D şi hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9, nu se specifică dacă aceste vitaminele sunt naturale sau de sinteză, existand o diferenţă mare de biodisponibilitate între acestea.
Grasimile hidrogenate şi parţial hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate, pe de o parte, pentru că ele devin saturate, iar pe de altă parte, deoarece in procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se generează acizi graşi trans artificiali. Atât grăsimile saturate, cat mai ales acizii graşi trans artificiali sunt cauza apariţiei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral.
Cele mai multe dintre tipurile de margarină care se găsesc în magazine conţin coloranţi sintetici şi conservanţi care duc la scăderea glicemiei, apariţia unor alergii sau migrene, tulburări digestive, astm sau iritarea pielii şi a ochilor.