Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 16 Mai 2017    Actualizat: 16 Mai 2017

     Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de proteine, fibre ÅŸi magneziu. Au un conÅ£inut scăzut de sare ÅŸi se pot mânca crude sau pastă cu unt. Sunt ingredientul principal din crema italiană Nutella. Uleiul de alune de pădure e folosit extern pentru a înlătura celulita. Alunele sunt foarte bogate în vitamina E ÅŸi săruri minerale. AtenÅ£ie însă! Nu exageraÅ£i cu consumul lor. 100 g de alune au 650 kcal. În scopuri terapeutice, de la alun se utilizează: miezul fructelor, uleiul acestora, frunzele ÅŸi mugurii.  

     Aluna este fructul-sămânţă al alunului comun (Corylus avellana), arbust care creÅŸte spontan, dar este ÅŸi cultivat. Fructele sunt mici ÅŸi sferice sau ovoidale, câte 2-4 într-un grup, alcătuite dintr-un înveliÅŸ lemnos ce închide o singură sămânţă comestibilă. 

     Alunele de pădure reprezintă una dintre culturile străvechi ÅŸi sunt originare din Asia. Manuscrisele chinezeÅŸti de acum 5000 de ani menÅ£ionează alunele de pădure ca pe o hrană sacră din ceruri. Romanii ÅŸi grecii foloseau alunele de pădure în scopuri medicale. Medicul Dioscorides din Grecia Antică lăuda proprietatea alunelor de pădure de a vindeca tusea cronică ÅŸi răcelile ÅŸi de a ajuta la creÅŸterea părului în zonele cu început de calviÅ£ie. Principalii producători de alune de pădure sunt Turcia, Italia, Spania ÅŸi FranÅ£a.

     Alunul românesc este un arbust care creÅŸte mai ales la margini de pădure, acolo unde este lumină din belÅŸug ÅŸi pământ afânat. Alunele româneÅŸti se coc la începutul lunii septembrie. Alunul turcesc este mai productiv, dar fructele sale nu au virtuÅ£ile tămăduitoare ÅŸi vitalitatea alunului autohton.

     Alunele sunt un aliment cu un înalt conÅ£inut caloric ÅŸi bogat în săruri minerale. Ele conÅ£in: grăsimi uleioase în mari cantităţi, proteine, zaharuri, fibre alimentare, săruri minerale (fosfor, magneziu, fier, mangan, cupru seleniu etc.) vitamine, mai ales vitamina E ÅŸi, în cantitate mai mică, vitaminele din grupul B ÅŸi vitamina A, răşini, pigmenÅ£i ÅŸi tanini. 

     Alunele de pădure au o aromă puternică ÅŸi sunt deseori folosite în copturi, dar ÅŸi pentru a face unt de alune, faină ÅŸi paste. Alunele se găsesc în comerÅ£ cu sau fără coajă, tăiate, măcinate sau prăjite ÅŸi se consumă mai ales uscate. Sunt întrebuinÅ£ate ca atare în cofetărie iar în industria dulciurilor ca înlocuitor al pudrei de cacao. Din alunele presate, se obÅ£ine un ulei apreciat atât în  alimentaÅ£ie, cât ÅŸi în industria cosmetică. 

     Alunele de pădure nu constituie doar o sursă de proteine de foarte bună calitate. Pe lângă vitamina E (un antioxidant puternic) ele mai conÅ£in ÅŸi alte substanÅ£e nutritive benefice sistemului imunitar. Sunt bogate în arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sânge. Aceste nucifere de pădure au cea mai mare concentraÅ£ie de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce riscul apariÅ£iei defectelor în tubul neural înainte de naÅŸtere ÅŸi poate reduce riscul apariÅ£iei bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, bolii Alzheimer ÅŸi depresiei. Alunele conÅ£in minerale care scad tensiunea: calciu, magneziu ÅŸi potasiu. Sunt ÅŸi o sursă bogată de squalenta, o substanţă naturală care se află ÅŸi în uleiul  de măsline, uleiul din germeni de grâu, uleiul de orez, uleiul de rechin ÅŸi în drojdie, cu efecte împotriva cancerului ÅŸi reduce colesterolul. Un studiu efectuat pe subiecÅ£i umani a arătat că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de pădure timp de 8 săptămâni au prezentat un nivel scăzut al lipidelor care formează placa arterelor (LDL) ÅŸi un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, în comparaÅ£ie cu grupul de control.

     Fructele alunului sunt o adevărata mină de energie, având o valoare calorică ÅŸi nutritivă apropiate de cea a cărnii, fiind în schimb mai digerabile ÅŸi total lipsite de toxicitate. Ca medicament, alunele au valoare terapeutică atunci când sunt consumate crude, neprăjite, fiind indicate pentru: anemie, creÅŸtere, colesterol mărit, diabet, fragilitate capilară, pietre la rinichi, sarcină, boli pulmonare.

     Frunzele alunului se folosesc ca infuzie, decoct ÅŸi băi, au efect hemostatic, vasoconstrictor ÅŸi tonifiant venos. Ele se recoltează în lunile iunie-iulie.

     Uleiul de alune virgin constituie un tratament excelent în eliminarea teniei ÅŸi împotriva infecÅ£iilor căilor respiratorii. Uleiul de alune se obÅ£ine prin presare la rece. El nu poate fi conservat mult în timp. Are efecte tămăduitoare foarte puternice. O linguriţă de ulei luată seara ÅŸi una dimineaÅ£a, timp de 15 zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejează gâtul împotriva infecÅ£iilor, fiind folosit cu mult succes ÅŸi în tratarea hipertensiunii arteriale; doza este aceeaÅŸi.

     Uleiul de alune conÅ£ine lecitină ÅŸi mulÅ£i acizi graÅŸi nesaturaÅ£i: până la 83% acid oleic ÅŸi până la 25% acid linoleic. El influenÅ£ează pozitiv microcirculaÅ£ia ÅŸi penetrabilitatea pielii, atenuează luciul uleios, are efect astringent ÅŸi reglează secreÅ£ia de sebum, are efect nutritiv ÅŸi hidratant, nu usucă pielea ÅŸi nu lasă o senzaÅ£ie grasă. Este un ulei deosebit de delicat ÅŸi nu favorizează apariÅ£ia comedoanelor, diminuează vergeturile, repară cicatricele, asigură elasticitatea pielii. Este un ulei cunoscut ÅŸi pentru efectele de catifelare ÅŸi atenuare a semnelor îmbătrânirii. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de ten. Se aplică 3-5 picături pe tenul curat, masând uÅŸor. EvitaÅ£i însă zona ochilor. Pentru rezultate optime, este de preferat a se aplica seara, înainte de culcare ÅŸi din nou dimineaÅ£a.

     Făina de alune este un energizant ÅŸi vitalizant de excepÅ£ie. Prin zdrobirea alunelor crude în piuă sau măcinarea lor cu râÅŸniÅ£a, se obÅ£ine o făină foarte gustoasă, care poate fi amestecată cu miere ÅŸi busuioc ÅŸi mâncată pe pâine, sau din care se poate prepara untul de alune, mixând alunele într-un blender, până devin o pastă groasă.

Sfaturi ÅŸi recomandări în folosirea alunelor de pădure

- Dacă sunt în coajă, alegeÅ£i alunele grele ÅŸi pline. Cele decojite pot fi păstrate în locuri răcoroase ÅŸi uscate aproape o lună, iar în frigider sau congelator se vor menÅ£ine proaspete 4 luni.

- PieliÅ£a poate fi îndepărtată prin prăjire uÅŸoară ÅŸi apoi prin frecare. Alunele pot fi prăjite în cuptor, folosind o coală de hârtie de copt. În cantitate mică, se pot măcina cu râÅŸniÅ£a de cafea.

- ÎncercaÅ£i untul de alune de pădure ca alternativă la untul de arahide. Este foarte gustos.

- Alunele de pădure se pot adăuga în salatele favorite ÅŸi se pot amesteca în cerealele de la micul dejun. De asemenea, puteÅ£i adăuga alune de pădure, tăiate sau mixate, în iaurt.

sursa foto: http://ampress.ro/wp-content/uploads/2014/01/alune.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee
Nu toate produsele naturale au beneficii asupra tenului.
 
EDAMAME: Trei lucruri importante pe care să le știi despre ele
Boabele tinere de soia sunt foarte gustoase și au o mulțime de benef...
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama
Procesul de îmbătrânire este firesc, dar el poate fi încetinit. ...
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului
O procedură specifică medicinei chinezești ce poate face minuni pen...
 
Trei reguli simple pentru ca tenul să arate mai tânăr după 40 de ani
Sunt câteva lucruri simple ca, în cazul în care ai trecut de 40 de ...
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare
Sosul de soia este nelipsit din bucătăria asiatică, el dă o savoar...
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină
Sarcina este o perioadă minunată, dar plină de schimbări pentru fe...
 
Cinci pași simpli prin care vei deveni mai atrăgătoare
Iată ce obiceiuri să ai dacă vrei să fii mai atrăgătoare în 21 ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0