Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 14 Octombrie 2019

        În comuna Valea Salciei din județul Buzău, spre izvoarele râului Câlnău, se află Zidul Uriașilor, un strat de roci dure ce are în compoziție scoicile unei mări preistorice (Paratethys) formate în regiune acum 11 milioane de ani, în jurul căruia s-au format numeroase controverse și legende, potrivit ziarulevenimentul.ro.

 

        Zidul Uriașilor are o înălțime de circa 6, 7 metri la izvoarele râului, după care nu mai poate fi văzut pe o porțiune de 40 de metri, pentru ca mai apoi să apară din nou. Din cauza aspectului său, o rocă bine șlefuită care nu se mai regăsește în zonă, Zidul Uriașilor pare a fi construit de mâna omului. 

        Mai exact, zidul este un rest calcaros rămas dintr-o masă mai mare care a dispărut, are aproximativ un metru lățime, o lungime care variază între 6 și 7 metri și zone în care înălțimea atinge 20 de metri. Un aspect controversat la acest zid este faptul că în zonă sunt caracteristice marnele și gresiile, în niciun caz calcarul. 

        Un alt aspect interesant îl reprezintă faptul că zidul este situat într-o pădure seculară unde eroziunea de orice fel este foarte puțin favorizată. În căutarea unor explicații referitoare la cum s-a format acest zid au luat naștere și câteva legende. Oamenii locului spun că zidul a fost ridicat de fiul cel mic al Babei Vrâncioaia, pe pământul primit de la Ștefan cel Mare. O altă povestioară spune că Zidul Uriașilor, care datează de peste 1.000 de ani, este varianta românească a Zidului Chinezesc.

        Localnicii mai spun că zidul ar fi o urmă a îndeletnicirii oamenilor din trecut în prelucrarea pietrei, o teorie foarte aproape de adevăr deoarece în zonă nu există tipul de rocă din care acesta este format. O legendă legată de numele zidului spune că acesta a fost ridicat de ființele mitice care trăiau în această regiune cu milenii în urmă, uriașii. Cu înfățișările lor ciudate și cu puterile lor nemărginite, uriașii au vrut să-l înfrunte pe Dumnezeu și au mutat albia Râmnicului pe Slănic. Uriașii au promis că vor face mutarea până va cânta cocoșul de ziuă și au început să care stânci și să umfle apele. Aproape reușiseră să ridice zidul, dar dintr-o dată s-au rupt barajele și au pierit toți în ape. De atunci, rocilor respective le-a rămas numele Zidul Uriașilor.

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.informatii-romania.ro%2Flisting%2Fzidul-uriasilor%2F&psig=AOvVaw0AmswXttXw8xD0RawY6r6q&ust=1571117770814577://www.jitiapress.ro/zidurile-uriasilor.html://lataifas.ro/destinatii-turistice-unice/63453/zidul-uriasilor-paznicul-de-seama-al-buzaului/://adevarul.ro/locale/buzau/uriasii-misteriosi-stapaneau-buzaul-legendele-ascunse-zidului-valea-salciei-construit-stapanii-tinutului-1_56ab6cb95ab6550cb83df834/index.html

BUZAU
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
Festival de Florii și 1 Mai, în Parcul Izvor din Capitală.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Reprezentanții Asociației Tășuleasa Social anunță că a fost lan...
 
Ediția a III-a a Live Traditional Cooking Show va avea loc în Piața...
 
Se află la 1.540 metri altitudine și a fost ridicată în anul 1881,...
 
Întins pe o suprafață de 82 de hectare, satul de vacanță oferă o...
 
În cadrul Festivalului Izvor de Bunătăți va avea loc show-ul culin...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Boloș: Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a asigura un echilibru între deficit și realizarea investițiilor

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Trei sfaturi simple pentru a-i ține pe copii departe de ecrane

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În această seară se va putea vizita gratuit, în premieră, Muzeul Pompierilor Militari Brașoveni

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0