Friptura făcută la grătar este de 5-6 ori mai cancerigenă decât țigările, atrage atenția medicul Virgiliu Stroescu. Acest lucru s-ar datora din cauza substanțelor care se pun în carne, ce odată ajunsă la o anumită temperatură în momentul gătirii, devine toxică.
„Friptura are un efect cancerigen de vreo 5-6 ori mai mult. Mâncăm mușchi, dar mușchii respectivi au și grăsime și grăsimea în cantitate foarte mare dă acizi grași, care la rândul lor dau substanțe care sunt toxice, plus că au în interiorul lor hormonii animali. Sunt niște substanțe care din fumul de fie de gudron, facă e de lemn, fie dacă nu, indiferent, la temperatură foarte mare dau substanțe pro-cancerigene: nitriți, amine, nitrozamine, care sunt verificate că sunt canceroase.
De exemplu, ați auzit de benzopiren. Este o substanță toxică care apare în momentul în care din carne începe să curgă grăsimea și cărbunii o accentuează. Un kilogram de carne pe grătar are cât 700 de țigări benzopiren, dacă luăm la kilogram. Dacă pui la gram sau la 10 grame, e cât 7 țigări. Toate acestea intră în noi. Cel care întoarce mititeii e ca și când ar fuma 5-6 pachete de țigări în câteva ore. Asta e doar una dintre ele, are multe substanțe care sunt dovedite. Pentru ca, carnea respectivă să fie frumoasă, roz, ei bine, dacă nu am pune nitriți în carne, în toată carnea de pe toate galantarele, dacă nu-i proaspăt să lucrezi, se pun nitriți și ăștia, exact ca formolul, mențin aceeași culoare” a transmis medicul.
Te-ar putea interesa: În Vrancea se va construi un campus integrat pentru „inserția tinerilor pe piața muncii în domenii-cheie”
Urmărește-ne pe Facebook dacă vrei să fi la curent cu cele mai interesante știri!
Sursa foto: https://newsmedical.ro/cum-gatesti-cea-mai-delicioasa-carne-la-gratar-pe-gaz-sau-pe-carbuni/