Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 07 Octombrie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni, la la Muzeul Naţional Cotroceni , la seminarul cu tema “Resursele Umane în sănătate – Dialog asupra politicilor de sănătate”, unde a transmis un mesaj sistemului sanitar:

“Sunt deja câțiva ani buni de când auzim, din ce în ce mai des și mai alarmant, că  mii de cadre medicale, doctori, asistenți, proaspăt absolvenți sau deja cu experiență la patul bolnavilor își caută un viitor mai bun în străinătate. O confirmă cifrele și o știe toată lumea – autoritățile, pacienții, o societate întreagă. Iar în recunoașterea acestei realități se amestecă, la fel de des, îngrijorarea și neputința.

Autoritățile responsabile, și îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să țină medicii acasă. Și tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor și, aș adăuga, a curajului de a asuma responsabilități.
Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilitățile sistemului sanitar, care nu țin doar de modul în care sunt cheltuiți banii publici, și așa puțini, ci și de schimbările frecvente de legislație, de organizare și management sau de soluții parțiale și conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple fațete și cu adevăruri diferite.

Doamnelor și domnilor,

Ca Președinte sunt preocupat de cum arată sistemul sanitar în ansamblul său și de pilonii pe care se fundamentează. Dacă aceștia nu sunt suficient de puternici, orice soluție sau măsură, oricât de bine intenționată, își va arăta inevitabil limitele.

În primul rând, cred că avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție – mare sau mică, la orice nivel și de orice fel. Pur și simplu fără corupție. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifică, dar nici nu încurajează corupția.

În al doilea rând, avem nevoie de un sistem care răsplătește valoarea, inclusiv sau mai ales material și stimulează performanța, fie că vorbim de medicii de renume care au salvat sute și sute de vieți, fie de tinerii studenți sau rezidenți care se dedică acestei meserii nobile.

Acestea sunt două fațete ale aceleiași probleme. Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit și bine plătit, de la care pacienții au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate și servicii de calitate.În fine, cele de mai sus vor putea conduce la reclădirea încrederii și respectului: de la pacienți la medici, de la medici la pacienți, de la autorități în raport și cu unii și cu alţii.

Doamnelor și domnilor,

Tinerii, proaspăt ieșiți din programele de rezidențiat, sunt confruntați cu riscul șomajului, deși România duce lipsă de personal medical în comparație cu nevoile, mai ales pe anumite specialități. Sunt paradoxurile unui sistem fracturat, care se autoalimentează în absența unei acțiuni coordonate și coerente.
Dumneavoastră, celor de aici, experți, medici, reprezentanți ai autorităților cu atribuții directe în domeniu, vă revine misiunea să gândiți politicile concrete care privesc resursa umană în sănătate, ieșirea din neputință și depășirea acestor paradoxuri. Ştiu că aveţi un set de propuneri și îmi doresc ca ele să fie un prim pas în rezolvarea acestor probleme. Este nevoie, așa cum am mai spus, de curaj pentru a transforma sistemul sanitar și pentru a opri exodul personalului medical.

Aici, la Palatul Cotroceni, veți găsi mereu o platformă de dialog și mediere. Iar din partea mea veți găsi implicare, pentru că nu putem construi societatea prosperă și puternică pe care ne-o dorim fără un sistem sanitar performant. Și veți mai găsi din partea mea fermitate în a spune lucrurilor pe nume.
Se pot promite, de către unii și alții, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece.

Fără infrastructură sanitară, fără management corect și eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experiență și fără oportunități pentru tinerii medici și asistenți, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranță nu o vor rezolva pe termen lung. Cred că va trebui gândit un complex de factori și măsuri, pe toate componentele de mai sus, într-o planificare riguroasă pe etape, dar pornind de la un obiectiv pe termen lung. Iar dacă în urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecați se vor întoarce în România, aducând cu ei cunoștințe, experiență, capital, ar fi un mare câștig pentru întreaga societate.

Vă mulțumesc pentru inițiativă, pentru participare și vă doresc mult succes!”

Sursafoto:https://www.facebook.com/klausiohannis/photos/pb.632184113535510.2207520000.1444197995./903849823035603/?type=3&theater


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
MAE, atenționare de călătorie pentru 1 Mai

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Macron: Să fim lucizi, Europa poate muri!

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
 Opt obiceiuri sănătoase în sarcină

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Sâmbătă, 27 aprilie, se redeschid Canionul și Tiroliana 7 Scări

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului

» 26 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0