Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 07 Septembrie 2017    Actualizat: 07 Septembrie 2017

     Pe parcursul lunii iunie, patru dintre cei mai cunoscuti bloggeri de food din Romania, printre care Cristina Mazilu (chez.mazilique.com), Cristian Borod (bucatarmaniac.ro), Teodora Rogobete (Teoskitchen.ro) si Alice Ciobanu (alice-albinutza.blogspot.ro), au pornit in cautarea gusturilor si aromelor de odinioara, explorand traditia si cultura gastronomica in cadrul unor locatii de exceptie precum Palatul Brukenthal din Avrig, Conacul Polizu din Iasi, Castelul Haller din Ogra si Conacul lui Maldar din Horezu. Pe parcursul urmatoarelor zile va vom prezenta retetele celor mai interesante bunatati descoperite de cei patru bloggeri.
     Proiectul a inceput in localitatea Ogra din Targu Mures, la Castelul Haller, o locatie impresionanta in care au locuit de-a lungul timpului mai multe familii nobiliare, insa cea mai reprezentativa a ramas familia Haller care a si dat numele domeniului, in posesia caruia a intrat inca din anul 1609.
     La castelul Haller, bloggerita Alice Ciobanu a gatit impreuna cu bucatarul sef, Reteta Contesei Ilona, o reteta veche de pui cu ghebe si orez, care s-a aflat in meniul de la nunta contesei, in anul 1948, cu putin timp inainte de confiscarea proprietatii si deposedarea familiei de toate bunurile din cauza regimului comunist.

     RETETA CONTESEI ILONA (1948)
     Castelul Haller, Ogra Targu Mures

     Ingrediente:
     500 grame piept de pui feliat Fragedo Delicat
     30 game unt
     sare de mare
     piper proaspat macinat
     paprika
     50 ml bere neagra

     Pentru sote de ghebe:
     200 grame ghebe fierte si scurse de apa
     o jumatate de ceapa tocata marunt
     o lingura de unt
     rozmarin verde
     100 ml smantana
     un strop de sare

     Pentru orez:
     300 grame orez
     50 grame unt
     1 morcov mic
     o ceapa mica tocata marunt
     sare de mare
     piper proaspat macinat
     un pahar de vin alb
     supa de pui sau legume, fierbinte

     Incepem sa preparam orezul.
     Intr-o cratita punem untul si il incalzim putin. Adaugam ceapa tocata marunt si lasam sa se inmoaie pana devine sticloasa. Punem apoi morcovul ras pe razatoarea mica, adaugam un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecam de cateva ori si lasam pe foc 2 minute. Stingem totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugam supa de pui sau de legume. Potrivimcu sare si piper, dupa gust. Lasam la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.
     In timp ce orezul va fierbe pregatim pieptul de pui. Feliile de piept de pui le spalam in apa rece dupa care le uscam cu prosoape de hartie absorbanta. Presaram apoi cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.
     Intr-o tigaie incingem untul si adaugam feliile de piept de pui. Presaram rozmarin verde tocat si lasam la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarcem feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor, adaugam bereasi lasam pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.
     Sote-ul de ghebe (le putem inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe sa sfaraie in tigaie.
     Incingem o lingura de unt intr-o tigaie si calim usor o jumatate de ceapa mica tocata foarte marunt. Imediat ce s-a inmuiat, adaugam ghebele fierte si scurse bine de apa. Presaram un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasam la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore, adaugam smantana si asteptam pana ce sosul se ingroasa.
     Pe o farfurie montam orezul cu ajutorul unui inel special, punem doua felii aurii de piept de pui si asortam totul cu sote-ul de ghebe.

     Pofta buna!

Sursa foto: http://img.kudika.ro/images/article_pictures/back/Reteta%20Contesei%20Ilona.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Masca pentru păr lucios a Corinei Caragea – Se poate prepara acasă și este o minune pentru podoaba capilară
Corina Caragea a dezvăluit secretul părului lucios.
 
Scruburi homemade pentru piele, recomandate de dermatologi
Dermatologii recomandă să folosim scruburi pentru piele pe care le p...
 
Cele mai bune cereale pe care să le consumi la micul dejun
Cerealele consumate la micul dejun îți oferă o senzație mai mare d...
 
Uleiul de neem și beneficiile pe care le aduce părului și scalpului
Uleiul de neem este, spre exemplu, ideal pentru înlăturarea mătreț...
 
Alimente care conțin mai mult zahăr decât crezi
Dacă vrei să reduci consumul de zahăr, iată ce alimente să eviți...
 
Licopenul - Un fitonutrient prezent în roșii, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate
Iată câteva motive să consumi roșii mai des.
 
Cele mai bune materiale pentru perna de dormit
Un somn odihnitor necesită o pernă confortabilă.
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze
Dacă te-ai uitat în oglindă și ți se pare că arăți efectiv mai...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Rusia amenință România că va testa sistemele Patriot pe teritoriul nostru

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Liderul BNS: Suntem pe primul loc la sărăcie în muncă, la nivel european

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cum trebuie să aplici corect crema cu factor de protecție

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Noaptea Muzeelor 2024 – Peste 260 de obiective turistice din 32 de județe vor putea fi vizitate pe 18 mai

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GIURGIU
 
Deputat PNL de Giurgiu: Fiecare localitate are problemele sale specifice

» 14 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CONSTANTA
 
Opt candidați pentru funcția de primar al Municipiului Mangalia

» 13 Mai 2024 | Comentarii 0