Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 03 Aprilie 2022

        Întâi de toate, trebuie să știi când sosul este suficient de gros și trebuie să testezi. Folosește o lingură de metal, dacă aceasta este acoperită pe partea din spate de sos, atunci vei știi sigur că sosul va acoperi și preparatele peste care îl vei pune. Testarea cu lingura este cea mai precisă, ea arată și cât de gros va fi sosul odată ce-l scoți din tigaie; temperatura mai rece a lingurii va face ca sosul să se întărească puțin.

 

Cum îngroși sosul

 

        Redu lichidul - acest lucru presupune să ții sosul mai mult pe foc, fără să adaugi agenți de îngroșare precum făina sau amidonul. Este o metodă bună pentru sosurile de roșii, iar pe lângă faptul că le va îngroșa, va concentra și aromele. Ține cont de faptul că, în cazul sosurilor făcute cu zahăr sau gelatină, acestea se vor îngroșa și după ce vei lua oala de pe foc.

 

        Folosește făină - este cea mai la îndemână opțiune, mai ales că poate fi folosită și pentru alte tipuri de mâncăruri. Sosul se poate îngroșa prin două metode cu făină: faci un roux sau o suspensie. Un roux este un agent de îngroșare clasic format din părți egale de unt și făină (untul se încălzește, iar după ce s-a topit se adaugă găina și se amestecă până se formează o pastă groasă de culoare maro-aurie), care se adaugă în sos pentru o textură mai bună. Suspensia presupune să folosești doar făină: se combină 2 linguri de făină cu 1/4 cană de apă rece și se amestecă bine. Amestecul obținut se adaugă în sos, când acesta este pe foc mediu și se omogenizează până când sosul capătă consistența dorită. 

 

        Folosește amidon - este o alternativă excelentă și va face ca sosul să nu arate tulbure. Regula de îngroșare este următoarea: pentru fiecare cană de lichid din rețetă, se folosește o lingură de amidon. Îngroșarea cu amidon se face din părți egale de amidon și apă rece.

 

        Îngroșare cu pastă de tomate - aceasta se adaugă la începutul rețetei, iar încălzirea ei va carameliza zaharurile. Evident, este vorba despre sosurile roșii. Pasta de tomate ajută și la îngroșarea sosurilor brune sau a tocănițelor. 

 

        Adaugă unt - nu va îngroșa foarte tare sosul, dar atât cât trebuie atunci când mai ai nevoie de încă puțină textură. Ai grijă să adaugi untul la sfârșitul procesului de gătire; dacă este expus la căldură mare, se va tăia.

 

        Cu gălbenuș de ou - metoda cea mai bună pentru a îngroșa sosurile de salată și cremele, dar și sosurile bogate în smântână. Ca să previi gătirea oului, pune gălbenușul într-un castron și adaugă încet aproximativ o ceașcă din sosul tău. Apoi, adaugă treptat peste restul sosului, amestecând continuu. 

 

        Legume cu amidon pasate - cartofii, dovleacul sau țelina, spre exemplu, fierte, sunt agenți de îngroșare excelenți dacă au fost pasate. După ce le-ai fiert sau călit, pune-le în robotul de bucătărie și apoi în sos sau mâncărică.

 

 

Citește și: Cum să-ți adaptezi machiajul pe măsură ce se schimbă anotimpurile!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/sos-de-rosii-clasic-reteta-pas-cu-pas.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Masca pentru păr lucios a Corinei Caragea – Se poate prepara acasă și este o minune pentru podoaba capilară
Corina Caragea a dezvăluit secretul părului lucios.
 
Scruburi homemade pentru piele, recomandate de dermatologi
Dermatologii recomandă să folosim scruburi pentru piele pe care le p...
 
Uleiul de neem și beneficiile pe care le aduce părului și scalpului
Uleiul de neem este, spre exemplu, ideal pentru înlăturarea mătreț...
 
Cele mai bune materiale pentru perna de dormit
Un somn odihnitor necesită o pernă confortabilă.
 
Fier de călcat sau stație de călcat - Iată ce oferă amândouă ca să știi ce să alegi
Aspectul impecabil al hainelor este esențial pentru a avea o imagine ...
 
Cum trebuie să aplici corect crema cu factor de protecție
Crema cu SPF este cea care poate reduce cu 80% îmbătrânirea prematu...
 
Spanac cu ouă, un mic dejun turcesc, rapid de preparat și extrem de delicios
Rețeta unui mic dejun turcesc, delicios și foarte rapid de preparat....
 
Pliculețele de ceai și beneficiile pentru piele și păr
Pliculețele de ceai au o mulțime de întrebuințări, atât în cas...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Urmează să înceapă programul „Litoralul pentru toți”; prețuri de la 35 de lei pe noapte

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
CFR Călători: Din 14-15 iunie, toate trenurile duc la Marea Neagră

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Menta, planta care te scapă de păianjenii și furnicile din casă

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Trei cele mai bune zone ecoturistice pentru cicloturism din țara noastră

» 20 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Două blocuri din Zlatna vor intra în lucrări de anvelopare

» 18 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Timișoara a prelungit termenul de selecție pentru bugetarea participativă

» 17 Mai 2024 | Comentarii 0