Încă din cele mai vechi timpuri, plantele aromatice și condimentele sunt folosite pentru întărirea imunității, prevenirea bolilor dar și pentru tratarea punctuală a anumitor afecțiuni și infecții.
Coriandrul – dincolo de gustul minunat pe care îl dă mai ales sosurilor, coriandrul ucide bacteriile care provoacă toxinfecțiile alimentare. Cercetătorii au identificat în frunzele și semințele proaspete de coriandru o substanță care ucide salmonela și este de două ori mai eficientă decât antibioticul care se prescrie în acest caz.
Rozmarinul – frunzele uscate de rozmarin, întregi sau măcinate dau un gust aparte supelor, tocănițelor, cărnii și peștelui. În scopuri medicinale a fost folosit pentru afecțiuni stomacale, dureri de cap și în tratarea colicii renale. Recent s-a descoperit faptul că rozmarinul previne deteriorarea pielii cauzată de îmbătrânire sau de cancer, stimulează funcția ficatului și are un ușor efect diuretic care reduce inflamațiile.
Piperul – cel mai utilizat condiment are o calitate unică: din cauza substanței active numite piperină el sporește absorbția suplimentelor nutritive în organism. Studiile arată că piperina potentează acțiunea curcumei împotriva cancerului și bolilor inflamatorii intestinale.
Scorțișoara – este un remediu natural eficient în cazul durerilor de cap, al migrenelor, dar ajută și la menținerea glicemiei în parametrii normali. De reținut este că nu trebuie să facem exces de suplimente naturale pe bază de scorțișoară, aceasta conține o substanță numită cumarină care poate provoca probleme hepatice.
Sursa foto: //www.sanatatesistaredebine.ro/alimentatie-sanatoasa-15/6-condimente-care-ne-protejeaza-sanatatea-1889.html