Una din regulile de care Å£inem cont atunci când ne apucăm de o cură de slăbire presupune să monitorizăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Astfel, pentru a scăpa de kilogramele în plus este recomandat să adoptăm un regim bazat pe mai puÅ£ine calorii decât eram obiÅŸnuiÅ£i.
Total greÅŸit. Studiile recente arată că numărarea kilocaloriilor din farfurie nu reprezintă una dintre cele mai importante principii de care trebuie să Å£inem cont atunci când vrem să slăbim, scrie Daily Mail.
SpecialiÅŸtii sunt de părere că nu cantitatea de mâncare pe care o includem în dieta zilnică este cheia succesului în lupta împotriva kilogramelor în plus, ci calitatea alimentelor pe care le mâncăm.
NutrienÅ£ii dintr-un aliment, mai importanÅ£i decât desitatea calorică
Pentru a ne menÅ£ine greutatea optimă ni se recomandă să adoptăm un regim bazat pe 2.000 de kilocalorii pe zi. Dar adoptând această strategie riscăm să ne îngrăşăm, sunt de părere specialiÅŸtii în nutriÅ£ie, care punctează că nutrienÅ£ii dintr-un aliment sunt mult mai importanÅ£i decât densitatea calorică, mai ales atunci când suntem la cură.
De exemplu, organismul consumă de până la 20 de ori mai multă energie pentru a digera proteinele dintr-o bucată de carne de pui, spre deosebire de situaÅ£ia în care trebuie să digere grăsimile provenite dintr-un aliment intens procesat, precum cele de tip junk-food, - chiar dacă numărul de kilocalorii este identic în ambele cazuri de alimente.
Potrivit nutriÅ£ioniÅŸtilor, cu cât un aliment este mai intens procesat cu atât organismul va folosi mai puÅ£ină energie pentru a-l digera. Astfel, se explică ÅŸi motivul pentru ne îngrăşăm dacă obiÅŸnuim să mâncăm preparate de tip fast-food în loc de alimente cât mai puÅ£in procesate. „Astfel, este indicat, mai ales atunci când vrem să slăbim, să optăm pentru alimentele bogate în fibre, deoarece organismul va arde multe calorii pentru a le digera”, punctează Rick Miller, specialist în nutriÅ£ie ÅŸi purtătorul de cuvânt de la AsociaÅ£ia Britanică de NutriÅ£ie.
Acesta ar putea fi ÅŸi unul dintre motivele pentru care persoanele care sunt adeptele dietei „raw food” (nr. mâncare crudă) reuÅŸesc să îÅŸi menÅ£ină greutatea în limite normale.
NutriÅ£ioniÅŸtii spun că chiar ÅŸi alimentele sănătoase, precum fructele ÅŸi legumele, încep să îÅŸi piardă din nutrienÅ£i atunci când sunt gătite, ele devenind implicit alimente procesate.
Mai mult, studiile realizate pe cobai au arătat că ÅŸoarecii de laborator au reuÅŸit să slăbească 2 grame adoptând dieta „raw food”, în timp ce ceilalÅ£i cobai, care erau hrăniÅ£i cu alimente procesate, au slăbit doar 1 gram.
„Odată cu începerea procesului de procesare alimentele încep să îÅŸi schimbe ÅŸi densitatea calorică, în condiÅ£iile în care la gătit se folosesc ÅŸi alte ingredinete care pot încărca caloric un aliment, printre care se numără uleiul”, a precizat Bridget Benelam, cercetător de la FundaÅ£ia Britanică de NutriÅ£ie.
O porÅ£ie de cartofi prăjiÅ£i va avea o densitatea calorică chiar dublă faţă de o porÅ£ie de cartofi nature. Chiar dacă avem la bază acelaÅŸi aliment, respectiv cartoful, modul în care îl preparăm joacă un rol esenÅ£ial în lupta kilogramelor în plus.
AcelaÅŸi lucru este valabil ÅŸi în cazul cărnii. O bucată de carne de pui poate fi mai dăunătoare siluetei decât o bucată de carne de porc, mai ales dacă este prăjită în ulei.
sursa foto: http://berrybreeze.com/O2bb/wp-content/uploads/2013/07/processed-food-fats.jpg