Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
CULTURA - ISTORIE
Adaugat: 14 Februarie 2018

  Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat  in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le: Amintiti-va de Valentin! si  Va iubesc!

     O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale 14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.

     Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu.

     Ziua de 14 februarie a ramas o zi speciala in care il sarbatorim pe Sfantul Valentin. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea.

     In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.

Lupercalia

     Deschiderea serbărilor era atribuită ordinului Luperci (”frații lupului”, provenind de la substantivul lupus), preoții zeului Faunus, care se adunau într-o peșteră sacră, unde se credea că au fost crescuți copiii Romulus și Remus de către lupoaică. Aici se sacrifica o capră în numele fertilității și un câine, pentru purificare. Blana caprei era tăiată în fâșii care erau înmuiate în sângele jertfelor. Cu ea, se umbla pe stradă și se plesneau, ușor, femeile, dar și recoltele și terenurile agricole.

     Femeile nu se temeau la atingerea blănii de capră, din contră credeau ca vor fi mai fertile în anul ce urma. Mai târziu, în aceeași zi, toate tinerele fete din oraș își scriau numele pe bilețele introduse într-o urnă. Iar flăcăii singuri alegeau, fiecare, numele fetei cu care va forma un cuplu în acel an. Totuși, soarta făcea ca cele mai multe dintre aceste unirii, organizate și haotice deopotrivă, să se încheie cu o căsătorie.

    Lupercalia a supraviețuit doar pentru o scurtă vreme creștinării Imperiului Roman. Considerată păgână, s-a dorit ”creștinarea” sărbătorii. Așadar, la sfârșitul secolului al V-lea, în anul 496, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ziua în care este celebrat Sfântul Valentin. Epoca contemporană, numără, în total 11 Sfinți Valentin. Până la momentul creării sărbătorii, existaseră, totuși, doar trei Sfinți Valentin, însă Papa nu a specificat care dintre aceștia urma a fi sărbătorit. Curios este că toți cei trei au trăit în aceeași perioadă și au murit în același fel.

Cartile postale ale dragostei

     Mesajele trimise intre cei doi indragostiti in aceasta zi sunt predecesoarele Cartilor postale de Ziua Indragostitilor din zilele noastre. Cartile postale cu dedicatii speciale au aparut de abia in 1780. Ele au avut un mare succes in Germania unde erau numite “cartile prieteniei”. 

     Tradiţiile zilei de Sfântul Valentin văzută ca Ziua Îndrăgostiţilor s-au dezvoltat în Anglia şi în ţările anglofone în secolul al XIX-lea, pornind de la autorul Geoffrey Chaucer. La sfârşitul secolelor XX şi XXI, aceste tradiţii s-au împrăştiat şi în alte ţări, împreună cu aspecte ale culturii pop americane. Obiceiul de a trimite felicitări, flori, ciocolată sau alte cadouri vine din Marea Britanie.

     Astăzi, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în toată lumea, chiar şi în ţările est asiatice, datorită eforturilor de marketing - chinezii şi sud-coreeni cheltuind cei mai mulţi bani pe cadourile de Sfântul Valentin.

     În România, avem o altă sărbătoare tradiţională a dragostei - Dragobetele, celebrată pe 24 februarie. Este denumită după un personaj din folclorul român, care ar fi fost fiul Babei Dochia. În tradiţia românească, Dragobetele marca începutul primăverii. Data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă, marcând începutul anului agricol. Este momentul în care întreaga natură renaşte, păsările îşi caută cuiburi şi, după unele credinţe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia şi iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii şi se pregătea pentru venirea primăverii.

     Divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) şi Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut şi sub numele de Dragomir, este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică şi este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care sălăşluieşte mai mult prin păduri.

sursa foto:https://www.romaniatv.net/legenda-sfantului-valentin-care-este-povestea-zilei-indragostitilor_125951.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu
Clasa principală a unei grădinițe din Municipiul Câmpina a fost re...
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase
Primăria Craiova derulează o campanie de primăvară de ridicare a d...
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară
Călin Petru Marian candidează din partea PNL la șefia Consiliului J...
 
Principalele proiecte ale candidatului PNL la Primăria Poiana Teiului
Alexandru Teodor Chirilă este candidatul PNL la Primăria Poiana Teiu...
 
Fostul prefect al Teleormanului candidează pentru funcția de primar al Municipiului Alexandria
„Cu încrederea că voi putea schimba lucrurile în bine”.
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui
Consiliul Județean Vaslui a aprobat implementarea proiectului care pr...
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto
„Tinerii interesați sunt invitați să-și prezinte ofertele la pri...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Sfaturile unui Părinte în pragul Paștelui: Nu vă umpleți doar cu pregătiri de mâncăruri

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune cum să ne ferim de toxiinfecțiile alimentare în această perioadă

» 02 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Ți se pare că pielea ta arată mai bătrână decât ar trebui? Iată din ce cauze

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Reduceri la biletele TAROM până pe 7 mai, pentru călătorii între 15 mai și 30 iunie

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MARAMURES
 
Primăria Cavnic oferă gratuit un teren tinerilor care vor să își deschidă un service auto

» 03 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
A fost aprobat proiectul Secției de îngrijiri paliative din cadrul SJU Vaslui

» 30 Aprilie 2024 | Comentarii 0