Turnul Ceasornicului din Giurgiu, este localizat în PiaÈ›a Unirii È™i captează imediat privirea turiÈ™tilor care vin aici, sau care sunt doar în trecere. În timpul stăpânirii otomane, această construcÈ›ie, ridicată de turci după anul 1700, a servit drept foiÈ™or de foc È™i observator.
În anul 1839 i s-a montat ceasornicul, care la acea vreme a costat 300 de galbeni împărăteÈ™ti, È™i s-au făcut mici reparaÈ›ii în partea superioară construită din lemn. Ulterior, pentru ca sunetul clopotului ceasornicului să se audă în tot oraÈ™ul, clopotul a fost topit È™i turnat din nou la BucureÈ™ti, construindu-se unul mai mare. Turnul rămas moÈ™tenire de la turci a fost construit din piatră hexagonală, are 22 de metri înălÈ›ime È™i un diametru de 5 metri. Vârful acestuia a fost ridicat în anul 1883, iar camerele din jurul său au fost construite între anii 1835-1877. Camerele au servit ca sediu pentru magistrat È™i poliÈ›ia oraÈ™ului, iar după războiul de independență au rămas ca spaÈ›ii de cafenele È™i bufet, iar vara pentru grădină.
În anul 1836 s-au cumpărat două sacale, doi cai murgi È™i tulumba, necesare serviciului pompierilor. Tulumba era È›inută la Turnul Ceasornicului. În 1840 s-au angajat È™i trei sacagii, care erau permanent prezenÈ›i la grajd, înfiinÈ›ându-se astfel serviciul pompierilor în Giurgiu. Prin urmare, Turnul are o importanță deosebită pentru giurgiuveni, mai ales că se află È™i pe stema oraÈ™ului.
Sursa foto: //www.giurgiuveanul.ro/stiri/foto-incredibile-turnul-ceasornicului-astazi-si-in-urma-cu-suta-de-ani/#axzz5V0u2c49x. //lupuldacicblogg.wordpress.com/2014/11/30/turnul-ceasornicului-si-cetatea-lui-mircea-cel-batran-monumente-emblematice-pentru-municipiul-giurgiu/