În perioada 1396-1714, oraÈ™ul TârgoviÈ™te, cel mai mare din judeÈ›ul DâmboviÈ›a, a fost reÈ™edință domnească È™i capitală, timp în care a deÈ›inut È™i statutul de cel mai important centru economic, politic, militar, dar È™i cultural artistic al Țării RomâneÈ™ti. Acest statut a venit ca urmare a silirii domnitorului Constantin Brâncoveanu, de către turci, de a muta capitala mai la sud.
Situat la poalele SubcarpaÈ›ilor, oraÈ™ul TârgoviÈ™te este cunoscut, printre altele, pentru cercetările arheologice care au scos la iveală urme din neolitic; astăzi, la Muzeul de Arheologie sunt mărturii de tip Stancevo-Cris, Gumelnita, Cotofeni, dar È™i mai de pe urmă, din era fierului.
TârgoviÈ™te a fost menÈ›ionat pentru prima dată în anul 1396 de către cruciatul de origine bavareză Johann Schiltberger, venit în zonă din interese militare, pas premregător luptei ce avea să aibă loc la Nicopole. Însă, primul act cu caracter original care atestă oraÈ™ul TârgoviÈ™te datează din 1406 È™i este scris de Mircea I Basarab, voievod al Țării RomâneÈ™ti, sub formă de scrisoare către Mănăstirea Tismana, în acelaÈ™i caracter oficial cu care acesta semna tratatele de alianță: „Io, Mircea I Basarab, voievodul Țării RomâneÈ™ti, duce de FăgăraÈ™ È™i Almas, comite de Severin, despot al pământurilor lui Dobrotici È™i domn al Darstorului, spre cunoÈ™tinÈ›a acestora, atât celor de acum, cât È™i celor viitori”.
Cel mai mare oraÈ™ din judeÈ›ul DâmboviÈ›a pierde din puterea sa economică dobândită în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu odată cu moartea acestuia. În anotimpul cald, oraÈ™ul era reÈ™edinÈ›a sa de vară, iar acest lucru a dus la o majoră expansiune economică a zonei.
TârgoviÈ™te a fost iluminat public în anul 1863, eveniment care a făcut parte din modernizarea societății. Iluminatul public a atras după sine È™i alte evenimente importante: inaugurarea cursei de diligenta, inaugurarea căii ferate È™i înfiinÈ›atrea primei intreprinderi cu caracter industrial, Arsenalul Armatei. Din punct de vedere istoric, TârgoviÈ™te a rămas puternic în mintea oamenilor ca fiind locul în care Nicolae È™i Elena CeauÈ™escu au fost executaÈ›i în luna decembrie a anului 1989, imediat după condamnarea acestora.
Obiective turistice în TârgoviÈ™te:
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.taradacilor.ro/2015/10/26/obiective-turistice-in-targoviste/