Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 15 Iunie 2019

       Pe versantul vestic al Munților Apuseni, străbătut de Crișul Alb, se află un teritoriu de poveste ce se întinde pe trei județe - Arad, Hunedoara și Alba - numit Țara Zarandului. Aici, chiar și cele mai vechi tradiții ale satului românesc sunt păstrate cu sfințenie, până în cel mai mic amănunt, informează orientromanesc.ro.

       Țara Zarandului, sau Țara Aurului, își are denumirea de la zăcămintele de aur care se găsesc din plin în această zonă. Mai este cunoscută și ca Țara Moților, locul unde toți oamenii sunt gospodari, ospitalieri, păstrând și transmițând datinile străbunilor din neam în neam. Aici, țăranii prețuiesc costumul popular, acesta fiind mândria lor datorită meșteșugului de a confecționa această îmbrăcăminte. Țesutul și brodatul portului popular nu se învață din cărți, ci de la femeile satului, adevărate artiste care, pe lângă pricepere, pun pasiune în ceea ce fac.

       Țara Zarandului a fost menționată în manuscrise pentru prima dată în 1214, dar istoria ei s-a pierdut în mare parte, de-a lungul timpului. În zonă se spune că au trăit eroi naționali precum Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, și alți oameni care și-au dat viața pentru neamul românesc.

       Printre meșteșugurile care se practică și se transmit cu drag și conștiinciozitate de la tată la fiu, de la mamă la fiică, în Țara Zarandului se practică sculptarea lemnului, olăritul, și altele. A spune povești și legende care aparțin de acest loc încântător, a devenit, de asemenea, un meșteșug. Totuși, cea mai veche ocupație a oamenilor de aici este mineritul. La Muzeul Aurului din Brad se poate admira o colecție spectaculoasă, unică în Europa. Deși sunt expuse piese din toate părțile lumii, cele mai interesante sunt cele originare din munții Metaliferi: unelte folosite la extragere și prelucrare, aur sub formă de minereu și zăcăminte cu aspecte unice, inedite, obiecte care, de-a lungul timpului, au contribuit la formarea identității moților. 

       Târgul de fete de pe Muntele Găina, sau „Muntele Dragostei” din Alba, este o veche tradiție a acestei zone. În trecut, fetele veneau aici pentru a fi curtate de feciori și aduceau cu ele lăzi frumos pictate în care era ținută zestrea. Potrivit unei legende, pe Muntele Găina locuia o crăiasă care avea o găină ce făcea ouă de aur, iar îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea, primeau câte un ou de aur. Oamenii, fermecați de găina cu ouă de aur, au pus numele acestui loc Muntele Găina. Moții spun că perechile care și-au unit destinele aici au parte de norc și fericire. Pe Muntele Găina, în prezent, are loc o sărbătoare folclorică ce atrage turiști din toată țara.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.romania-travel-guide.com/atractii/naturale/tara-zarandului.html.  ://www.centruldepelerinaj.ro/articol/tara-zarandului.  ://www.romania-travel-guide.com/atractii/naturale/tara-zarandului.html. ://zhd.ro/eveniment/recuperarea-sufletului-ardelean-cum-a-fost-vandut-crisan-eroul-din-tara-zarandului-pentru-300-de-ducati/.  ://www.rador.ro/2017/07/22/targul-de-fete-de-pe-muntele-gaina-2/. ://www.revistasinteza.ro/aur-curat


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
Refugiul montan din județul Covasna va fi amplasat la o altitudine de...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0