În România există mii de hectare de păduri virgine È™i semivirgine în care se regăsesc arbori seculari ce ating 50-60 de metri înălÈ›ime. Aceasta însă, nu este singura caracteristică a unei păduri virgine, principala se referă la faptul că, de-a lungul timpului, pădurea È™i-a desfășurat viaÈ›a în mod natural, fără intervenÈ›ia omului în niciun fel.
Pădurile virgine au o biodiversitate accentuată, sunt lipsite de intervenÈ›ii silviculturale, de activități umane, de pășunat domestic, prezintă lemn mort în diferite stadii de descompunere, sol nealterat (exceptând eroziunea naturală). În pădurile virgine nu există drumuri sau construcÈ›ii de vreun fel, cu excepÈ›ia traseelor tematice de cercetare È™tiinÈ›ifică sau turistică; pădurile de acest fel sunt dispuse pe o suprafață compactă pentru a exista condiÈ›ii ideale pentru asigurarea autoreglării È™i perpetuării ecosistemului.
O astfel de pădure virgină se regăseÈ™te în MaramureÈ™: Strambu-Baiut, în MunÈ›ii ÈšibleÈ™. Aceasta se întinde pe 250 de hectare È™i a fost pusă sub protecÈ›ie. SpecialiÈ™tii de World Wide Fund - Romania au stabilit că aici trăiesc arbori care ating vârste impresionante, de 300-500 ani. La 140 de ani, un arbore atinge 48-50 centimetri în diametru, iar la 300 de ani ajunge la 120 centimetri diametru.
Citește și: Stațiunea Mădăraș!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://2mnews.ro/unesco-doua-paduri-seculare-de-fag-din-maramures-incluse-in-patrimoniul-mondial/://www.sighet247.ro/s/doua-paduri-din-maramures-au-fost-nominalizate-pentru-a-intra-in-patrimoniul-mondial-unesco/