Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 25 Iunie 2018

        Șirnea este un sat în comuna Fundata din județul Brașov, Transilvania, România. Începând cu data de 16 iulie 1973 satul Șirnea, alături de alte 13 localități, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit "sat turistic".

         Aici, la poalele Pietrei Craiului, localitatea din comuna Fundata ascunde adevarate monumente istorice cu o vechime de 300 de ani. Cateva casute ale localnicilor, pe care patina timpului s-a asezat va vor dezvalui viata satului de odinioara prin aceste parti ale tarii.

        Radu Frunteş a înfiinţat chiar un muzeu la şcoala, a obţinut toate aprobările necesare şi, astfel, Şirnea a devenit un sat cunoscut peste hotare. „Aprobările oficiale care au transformat Şirnea în sat turistic au venit în 1968. Ca să obţii o astfel de titulatură trebuiau îndeplinite mai multe condiţii. Era nevoie, în primul rând, de o poziţionare geografică într-o zonă cu peisaje superbe şi, totodată, liniştită“, povesteşte Radu Frunteş (67 de ani), fiul lui Nicolae Frunteş, care duce astăzi mai departe munca tatălui său. 
Incă de pe atunci, s-a înţeles că este foarte important ca turiştii să ia contact cu tradiţiile rurale. „Turiştii erau aduşi la Şirnea şi erau întâi invitaţi la şcoală să vadă muzeul, iar apoi li se arătau frumuseţile satului. Presa vremii scria atunci că experimentul Şirnea a fost un succes şi, în 1973, alte zece sate au primit titulatura de sat turistic“, adaugă Radu Frunteş.

         In decembrie 1968, aici s-a amenajat şi prima pârtie de schi cu nocturnă din România. Pârtia are 600 de metri şi este funcţională şi acum. Încă se mai văd foştii stâlpi de electricitate din lemn. Nu este o pârtie de talia celor din Poiana Braşov, dar este într-o zonă liniştită, departe de aglomeraţia marilor staţiuni. „În fiecare an, aduc un baby-schi, pe care îl închiriez din Poiana Braşov cu 2.400 de lei pe an. Banii îi dau din pensia mea, dar nu am vrut ca pârtia să rămână nefolosită. Este păcat că autorităţile nu au făcut aici investiţii. Eu tot sper ca această instalaţie să fie casată de cei din Poiana Braşov şi să ne-o lase nouă aici, la Şirnea“, mai spune Radu Frunteş

         Peste tot în lume, ziua de 23 iunie este sărbătorită ca Ziua Mondială Olimpică încă din 1975. La Şirnea, tradiţia se păstrează de peste 33 de ani şi chiar există aici flacăra olimpică de la competiţia din München din 1972. În fiecare an, Comitetul Olimpic Internaţional acordă un trofeu unei ţări pentru manifestările organizate, iar în 2011, România a primit acest premiu datorită tradiţiei de la Şirnea.

         O altă sărbătoare de tradiţie, Focul lui Sumedru, este celebrată pe 25 octombrie. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întreaga suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!“. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

sursa foto: https://www.calatorieinjurullumii.wordpress.com%2Fcategory%2Fsirnea-fundata-brasov%2F&psig=AOvVaw0EqywRSpSScEwzte092cRY&ust=1529992669830749

 

Fundata, BRASOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători a anunțat că Trenurile Zăpezii vor circula din 4 ian...
 
În județul Caraș Severin se află cea mai mare și mai spectaculoas...
 
România este numită tărâmul lui Dracula, și pe bună dreptate.
 
Se află la aproximativ 200 de metri de Cimitirul Vesel din Săpânța...
 
Stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj poate fi ușor confund...
 
Natură, sănătate, eleganță și stil sunt cele patru caracteristic...
 
La 6 kilometri de comuna Niculițel se află Mănăstirea Cocoș, la p...
 
Salvamont România a început o campanie de informare, având în vede...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Antonia, criticată dur pentru că a publicat o poză într-un body foarte decupat în zona intimă: „Progres la ce? Că IQ, nema”!

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Agențiile de turism propun renunțarea la carantină și înlocuirea măsurii cu efectuarea unui test Covid-19 la întoarcerea în țară

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Uleiuri naturale care te ajută să ai un ten tânăr, fără riduri

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Vânători-Neamț, locul preferat al marelui scriitor
NEAMT
» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primăria Municipiului Aiud a autorizat intervenția la gardul Colegiului Național „Titu Maiorescu”

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Vicepreședintele CJ Vâlcea vrea servicii de calitate pentru beneficiarii DGASPC

» 26 Ianuarie 2021 | Comentarii 0