Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Martie 2019

      Notele dramaturgului I. L Caragiale, frământările sale, lucruri mai puțin cunoscute din tinerețea sa, se pot afla vizitând Casa Memorială I. L. Caragiale din Ploiești, strada Kutuzov. În anul 1858 familia lui Caragiale se mută la Ploiești din comuna Haimanale (Dâmbovița), atunci scriitorul avea șase ani; bunicul său a fost bucătar și provenea din insula grecească Idria.

 

      Turiștii curioși pot afla, spre exemplu, ce note avea marele dramaturg în ultimul an de gimnaziu, la casa memorială din Ploiești aflându-se catalogul descoperit de elevi ai Liceului Sfinții Petru și Pavel (unde a studiat și Caragiale) în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Potrivit Monicăi Bostan, muzeograf al Casei Memoriale I. L. Caragiale din Ploiești, scriitorul a fost un elev mediocru, „a terminat al V-lea dintre nouă școlari câți se aflau atunci în clasă”, avea note slabe la română, dar excela la istorie, matematică și franceză. Până să își descopere adevărata vocație, Caragiale a predat franceză la un liceu particular din București, asta pe lângă numeroasele slujbe pe care le-a avut.

 

      Din catalog reiese că I. L. Caragiale nu era strălucit la materiile umaniste, în ultimul an școlar el fiind notat cu 4 la lucrarea scrisă la limba română și cu 6 și 7 la studiu. Renumitul dramaturg a repetat clasa a II-a, însă nu din cauza notelor mici, ci datorită unei afecțiuni medicale „și-l pierde pe învățătorul pe care avea să-l evoce în scrierea `După 50 de ani`, în care-l numește părintele său spiritual, spunând că limba românească, atâta câtă știe, o știe datorită dascălului său” spune muzeograful Monica Bostan.

 

      Caragiale își pierde tatăl la 18 ani și familia sa se mută la București, aici adolescentul mai face un an de gimnaziu la un liceu particular și mai apoi studiază timp de doi ani mimică și arta declamațiunii la Conservatorul de Artă Dramatică din București unde l-a avut ca profesor pe unul dintre unchii săi, Costache Caragiali.

 

      „Tatăl lui Caragiale a avut doi frați, Iorgu și Costache, care au fost proprietarii primei trupe de teatru de pe teritoriul țării noastre, putând fi numiți chiar întemeietorii teatrului românesc modern. Și din perioada aceea datează prietenia dramaturgului cu Eminescu, pentru că atunci l-a cunoscut, în spatele scenei, Eminescu fiind sufleur și în trupele de teatru ale lui Caragiali. Ulterior ei se reîntâlnesc în redacția ziarului `Conservatorul`, `Timpul` și mai apoi la `Junimea`” transmite Monica Bostan.

 

      Muzeograful mai spune că tatăl lui Caragiale a avut o primă căsnicie cu o actriță de origine greacă pe nume Calliope, de care se pare că nu a divorțat niciodată. „Cel puțin noi nu am găsit niciun act care să dovedească faptul că tatăl scriitorului a divorțat de prima lui soție. Exact cum Mateiu (n.r. - copilul lui Caragiale dintr-o relație pasageră cu Maria Constantinescu, funcționară la Monopolul de Stat) a suferit de sindromul bastardului pentru că era din afara căsătoriei, același lucru se spune și despre Caragiale. Și el, neexistând un divorț, era tot un copil din afara căsătoriei” povestește Monica Bostan.

 

      Ca părinte, Caragiale a avut parte de evenimente foarte triste. Pe lângă tensiunile care existau între el și Mateiu, scriitorul a trăit de două ori cea mai groaznică dramă: a asistat la moartea prematură a doi dintre copiii săi, două fetițe, care s-au stins înainte să împlinească un an.

 

      Din păcate, de-a lungul timpului nu s-au păstrat foarte multe obiecte personale ale marelui dramaturg, acestea au fost strânse de profesorul Nicolae Simache, părintele muzeelor din regiunea Ploiești. Casa Memorială se află acum într-o altă clădire decât cea care a aparținut familiei lui Caragiale, cele două case în care a locuit scriitorul la Ploiești fiind dărâmate.

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Luca_Caragiale.  ://adevarul.ro/locale/ploiesti/secretele-vietiilui-caragiale-materie-note-mici-muzeograf-am-putea-spune-copilnascut-afara-casatoriei-1_5c7fcbe2445219c57ef2c8c8/index.html. ://www.lapunkt.ro/2015/07/10-zece-punkte-ion-luca-caragiale/. ://www.portalturism.com/obiectiv-turistic/muzeul-memorial-ion-luca-caragiale-ploiesti-romania

 

Ploiesti, PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Mănăstirea Piatra Scrisă se află în județul Caraș Severin.
 
Valea Regilor se află în județul Mureș și impresionează prin pei...
 
În județul Harghita se află o stațiune mai puțin cunoscută, îns...
 
Mofetele sunt niște emanații de gaze naturale provenite din sursă v...
 
Un folclor bogat, locuri încântătoare, bucate tradiționale delicio...
 
Muzeul de Artă Constanța a fost înființat în 1961 și inițial av...
 
Mai multe localități din Suceava, Bihor și Bistrița-Năsăud au fo...
 
Lacu Sărat este un sat din Brăila unde se practică turismul balnear...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Proiect al MAI: Amendă pentru pietonii care stau cu ochii în telefon

» 15 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Alexandra Stan credea că nu merită să fie iubită de bărbați. De ce avea cântăreața astfel de gânduri

» 14 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficii și efecte adverse ale clorofilei lichide pentru ten și corp

» 15 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Ce poți să faci în Delta Văcărești
BUCURESTI - ILFOV
» 15 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Primăria Câmpina va primi finanțare din fonduri europene pentru construirea unei săli de sport la Școala „B.P. Hașdeu” din municipiu

» 15 Aprilie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VASLUI
 
Primăria Vaslui va direcționa o parte din excedentul bugetar pe anul trecut către noul bazar

» 14 Aprilie 2021 | Comentarii 0